20160120_115027Tachtig praktische tips omtrent autisme en dat alles gebundeld in een klein pocket boekje. Het boekje is niet alleen zeer geschikt voor ouders maar ook voor de nabije omgeving zoals leerkrachten, familieleden en vrienden. En wellicht is dit nog wel de grootste kracht van het hele boekje. Hoe vaak ik, als ouder van een autist, mezelf heb moeten verantwoorden tegenover mensen vanwege bepaald gedrag is gewoonweg niet leuk. Een klein meeneembaar boekje waarin de problemen erkent worden en waar ook nog eens praktische tips bij staan zou mij enorm geholpen hebben in de vele stress momenten die ik ervaren heb. Intussen is mijn kind vele stappen vooruit gegaan en weet iedereen in de omgeving hoe hij/zij ermee om moet gaan. Toch vind ik het boekje erg leuk om te lezen. Juist door de vele herkenningspunten die duidelijk omschreven staan. Ook laat elk punt een ruimte over, immers is de ene persoon de andere persoon niet.

Persoonlijke beste tips uit het boekje op dit moment.
Ofschoon ik het hele boekje met veel plezier heb gelezen zijn er toch een paar items wat me echt bijgebleven zijn zoals:
– punt 65: Verdeel de bezigheden in zijn vrije tijd in drie categorieën.
– punt 26: Help angstige kinderen, voor zover mogelijk, door hun angst heen.
– punt 34: Let op tekenen van depressiviteit!20160120_115107

Een heel mooi punt uit het boek vind ik nog wel punt 3: Weet dat kinderen met autisme van elkaar verschillen. Wellicht dat het u ook al opgevallen is dat ik eerder in de review hier ook al over gesproken heb. Velen zijn zich er niet van bewust. Immers als je een been breekt kom je in het gips en kun je een tijd niet lopen. Bij autisme is het helaas niet zo “makkelijk”. Een kind/volwassene heeft zijn eigen handleiding. Toch ben ik van mening dat een autist ver kan komen. Zo heb ik heel wat beperkingen te horen gekregen waar mijn kind de rest van zijn leven last van zou blijven houden. Werkelijk alle beperkingen heb ik samen met mijn zoon (grotendeels) weggewerkt, slechts 1 beperking is nog “zichtbaar” en dat is het (begrijpend) lezen en de rest vind ik niet noemenswaardig omdat ze zo onopvallend zijn tegenwoordig.
Persoonlijk heb ik mij verdiept in autisten, zo heb ik me afgevraagd: wat zijn de sterke en wat zijn de zwakke kanten. Aan de hand van deze kennis ben ik spelenderwijs met mijn zoon aan de gang gegaan. Hier heb ik vele boeken voor moeten verslinden alsook informatie van internet af moeten halen. Deze gids is echter alles in één. Kortom een fantastisch compact handvat!

Aan kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) zie je meestal niets. Toch functioneren deze kinderen door hun autisme wel degelijk anders dan andere kinderen. Deze gis laat ouders, opa's en oma's, leerkrachten, mensen in de gezondheidszorg, etc. in 80 korte tips kennismaken met de leefwereld van kinderen met autisme. Door inzicht in die leefwereld en een aangeaste begeleiding, kan de omgeving ervoor zorgen dat deze kinderen -met al hun prachtige eigenschappen- volledig tot bloei komen.
[bol_product_links block_id=”bol_56dc875e83709_selected-products” products=”9200000051960201″ name=”autisme gids” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] /Miranda Young

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.