kw1Voor altijd jong! Dat is het motto van de Kinderboekenweek 2016, waarin opa’s en oma’s centraal staan. Speciaal voor de 62ste Kinderboekenweek worden het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek uitgegeven. Het Kinderboekenweekgeschenk Oorlog en vriendschap is geschreven door Dolf Verroen en het Prentenboek Waar is Ludwig? is geïllustreerd én geschreven door Floor Rieder. Tijdens de Kinderboekenweek wordt het geschenkboek gratis door de boekhandel verstrekt bij besteding van € 10,- aan kinderboeken.

De ‘vaders en moeders op het schoolplein’ zijn al lang niet meer altijd de ouders van de kinderen. Steeds vaker komt het voor dat de grootouders de rol van de ouders op zich nemen. Bovendien worden veel kinderboeken niet door de ouders, maar door de grootouders gekocht. Hoog tijd om die opa’s en oma’s centraal te stellen tijdens de Kinderboekenweek.

De belangrijke rol van grootouders komt ook terug in kinderboeken. Dat begint bij Opa en oma Pluis van Dick Bruna en de opa en oma van Madelief (Krassen in het tafelblad van Guus Kuijer). Soms staan vooral opa’s aan de zijde van kinderen. Kijk maar naar opa Joe uit Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl), opa Tuitjes uit De wraak van Knor (Tosca Menten), De opa van Robin (Sjoerd Kuyper) of De beste, geweldigste, meest fantastische opa’s ter wereld (Jan Paul Schutten en Kees de Boer). Andere keren zijn het de oma’s die stof doen opwaaien zoals de stoute oma in De bende van de Korenwolf (Jacques Vriens), Alex’ oma (De tasjesdief, Mieke van Hooft) of de liefste oma van de wereld (Jubelientje en haar liefste oma, Hans Hagen). En als opa’s en oma’s er niet meer zijn dan levert dat ontroerende boeken op zoals Vlieg! van Marco Kunst.

Verroen_Oorlog en vriendschap paperback.inddHet Kinderboekenweekgeschenk
Dolf Verroen (87) heeft het Kinderboekenweekgeschenk geschreven en de illustraties zijn gemaakt door Charlotte Dematons. Dolf Verroen is in binnen- en buitenland gelauwerd en geliefd bij jong en oud. Zijn bekendste titels zijn De verschrikkelijke schoolmeester, De prins op het witte paard en De prinses in de paradijstuin. In totaal won Verroen drie Zilveren Griffels en belangrijke buitenlandse prijzen zoals de Deutsche Jugendliteraturpreis en de Premio Europeo. Charlotte Dematons maakt de illustraties voor het Kinderboekenweekgeschenk. Zij won in 2008 de Gouden Penseel voor Sinterklaas. Andere successen waren De gele ballon en Nederland. Van Nederland werden in vier maanden meer dan 100.000 exemplaren tijd verkocht.

Synopsis Kinderboekenweekgeschenk
Oorlog en vriendschap: Joop begrijpt niet hoe het kan, maar als Kees hem voor het eerst aankijkt, weet hij zeker dat ze vrienden zullen worden. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat weinig dingen voor altijd zijn. Sommige kinderen komen niet meer naar school. De meester geeft geen les meer, want Duitse soldaten hebben het schoolgebouw in beslag genomen. Zelfs thuis is alles anders. Met een onderduiker in huis moet je altijd op je hoede zijn. Als de winter komt, sluipt de honger Joops leven binnen. Gelukkig heeft hij Kees. Maar kan  hun vriendschap wel bestaan  in een tijd waarin goed en  fout op scherp staan?

Prentenboek van de KinderboekenweekLUDWIG_proef_huisjes_voorzijde.indd
Naast het Kinderboekenweekgeschenk wordt er tijdens de Kinderboekenweek jaarlijks een Prentenboek uitgegeven rondom het thema. Floor Rieder (31) maakte speciaal hiervoor het prentenboek Waar is Ludwig? Dit jaar extra bijzonder: uitgegeven in leporello-vorm. Rieder debuteerde in 2014 met illustraties bij Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Zij won er de Gouden Penseel voor. Daarnaast verzorgde zij de illustraties voor Het wonder van jou en je biljoenen bewoners (ook van Jan Paul Schutten) en voor de
heruitgave van Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Met haar illustraties en omslagen werd zij de afgelopen jaren meerdere malen genomineerd voor verschillende prijzen in binnen- en buitenland.

Synopsis Kinderboekenweekprentenboek
Waar is Ludwig? Oma is haar kat weer eens kwijt. Misschien zit Ludwig bij de buren? Of bij de buren van de buren? Al zoekend gaat oma alle huizen in haar straatjes langs. Hier en daar maakt ze een praatje en soms blijft ze iets langer hangen dan haar bedoeling is. En Ludwig? Die heeft zo zijn eigen favoriete adresjes in de straat en kent de meeste buren misschien nog wel beter dan oma.

Kinderen voor Kinderen
Al voor de vijfde keer op rij staat de single van Kinderen voor Kinderen in het teken van de Kinderboekenweek. Sinds 26 augustus is de nieuwe single uit: Voor altijd jong! Geschreven door Tjeerd Oosterhuis en kinderboekenschrijver Niki Smit.  Op 14 en 15 oktober 2016 vindt het grote concert van Kinderen voor Kinderen plaats. Tijdens deze show worden tv-opnames gemaakt voor de jaarlijkse tv-uitzending: dit jaar op 4 november om 19.20 uur bij de VARA op NPO 3.

Nationale Kinderboekenruil NS
Voor het tweede jaar op rij organiseert NS, hoofdsponsor van de Kinderboekenweek, de Nationale Kinderboekenruil. Deze vindt plaats op de laatste dag van de Kinderboekenweek op zondag 16 oktober. Vorig jaar vond het evenement plaats op Utrecht Centraal en maar liefst 1500 kinderen ruilden hun boek(en) waardoor er uiteindelijk 2857 kinderboeken een nieuw lezer kregen. Dit jaar is de Nationale Kinderboekenruil NS uitgebreid naar drie treinstations. Kinderen kunnen op de stations Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal en Breda een uitgelezen boek ruilen voor een ander. NS hoopt zo nóg meer kinderen te verblijden met deze sympathieke actie. Op zondag 16 oktober staan er tussen 10.00 en 16.00 uur kasten vol boeken in de stationshal. Ook kunnen kinderen aanschuiven in een mini-treincoupé waar een kinderboekenschrijver of een conducteur voorlezen.

Kinderboekenweek in de bibliotheek
Tijdens de Kinderboekenweek geven bibliotheken het tijdschrift Voor altijd jong! weg aan grootouders en kleinkinderen. In het tijdschrift staan artikelen over grootouders, verschillende opdrachten en een quiz. Wist u dat: kinderen in de meeste bibliotheken gratis lid kunnen worden?

Agenda Kinderboekenweek 2016
*21 september 2016 Gouden Penseel en Gulden Palet Bekendmaking  winnaars in het Rijksmuseum
*4 oktober 2016 Gouden Griffel Bekendmaking winnaar Gouden Griffel tijdens het Kinderboekenbal
*4 oktober 2016 Kinderboekenbal  Officiële opening van de 62ste Kinderboekenweek
*5 t/m 16 oktober 2016 Kinderboekenweek 2016 met als thema Voor altijd jong!
*5 oktober 2016 Eerste uitgiftedag Kinderboekenweek-geschenk en  Prentenboek van de Kinderboekenweek
*16 oktober 2016 Nationale Kinderboekenruil van NS   Kinderboekenruil op de stations Amsterdam Centraal,  Arnhem en Breda

Meer informatie: http://www.kinderboekenweek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.