Wat een bijzonder verhaal! Het maakt m.i. de wereld om ons heen weer een stukje mooier en geeft de lezers de kans even te ontvluchten uit het leven van alledag. En leent zich gezien de trailer (zie hieronder) ook uitstekend voor een leuke jeugdserie of -film.

Mara is vaak ziek. Ze moet dan alleen thuisblijven en uitrusten, terwijl haar vader gaat werken. Saai! Bij toeval komt ze er op een dag achter dat er in haar buurt een geheime club bestaat. De aan gebak verslaafde oude dames van deze ‘breiclub’ zijn niet zo dement als ze lijken. Integendeel, ze proberen eenzame, zieke of ongelukkige mensen te helpen door bij hen in te breken als ze niet thuis zijn. Ze maken het leven van de bewoners aangenamer door ongemerkt kleine dingen te veranderen. Mara wil natuurlijk ook lid van de club worden ...”

Ongemerkt ingrijpen met enkel goede bedoelingen door letterlijk in te breken in hethartjes leven van een eenzaam, ziek of hulpbehoevend persoon. En hoe doe je dat dan? De mogelijkheden zijn eindeloos en variëren van stiekem het bed van een incontinent persoon verschonen tot het ophangen van een contactadvertentie in de supermarkt voor een eenzame heer. Of ging dat iets te ver als de rij voor zijn deur tot ver in de straat loopt? Zelfs geuren en aroma’s worden ingezet door Harrie, die de odeur samenstelt in zijn uiterst geheime laboratorium. Het spreekt samen met de vele gebakjes die worden genoten enorm tot de verbeelding. Het verhaal zet mij aan het denken en dit boek raad ik zeker aan onze dochter aan. Kijk eens iets verder dan je neus lang is, al gaat inbreken misschien wel wat ver.

‘Het geheim van meneer Hartjes’ van Simone de Jong met illustraties van Joke Eikenaar, Clavis uitgeverij 2016, is o.a. hier te koop.

Boek 58/2016

 

/Lmcmr

One thought on “Kinderboekenweek 2016: ‘Het geheim van meneer Hartjes’ (9+)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.