Vandaag is het 10 mei en start de Annie MG Smidtweek! In de komende 10 dagen, tot Annie MG Smidts verjaardag op 20 mei, staan Jip en Janneke in het hele land in het zonnetje! 

Jip en Janneke, wie is er niet groot mee geworden? Dat kunnen inmiddels vele generaties zeggen, want op 13 mei 1952 verscheen het eerste Jip en Janneke verhaal in het Parool. Annie MG Smidt werkte voor deze krant als documentaliste en later redactrice, nadat ze als bibliothecaresse in de bibliotheken van Amsterdam en Vlissingen had gewerkt.

Elke week verscheen er in het Parool een nieuwe aflevering. Jip en Janneke, die als buurkinderen naast elkaar woonden, beleefden samen herkenbare avonturen voor zowel jongens en meisjes. Elk kind wil tenslotte wel eens in plassen stampen, zelf boodschappen doen en graag op visite bij opa! Al in 1953 verscheen de eerste bundel. Daarna werden er tot 1960 8 bundels uitgebracht.

De illustraties van Fiep Westendorp maken het verhaal van Jip en Janneke compleet. In eerste instantie uitgevoerd in zwart-wit, om goed zichtbaar te zijn als ze in de kranten werden gedrukt. In de jaren 70 werden ze voorzien van kleur en gepimpt naar de tijd. Jip en Janneke zijn ook na de upgrade zwart-wit gebleven.

Ter ere van de Annie MG Smidtweek kreeg ik van uitgeverij Querido twee kartonboekje opgestuurd. Eentje van Jip en eentje van Janneke! Beide kinderen hebben, naast alle boekjes samen, nu beide hun eigen exemplaar.

De boekjes ogen stevig. Zijn van dik karton en hebben ieder één van de herkenbare silhouetten van Jip of Janneke op de voorkant staan. Jips naam staat geschreven in blauw, Janneke in roze.

De verhaaltjes zijn korte afgeleide van de originele verhalen.Persoonlijk moet ik zeggen, dat ik erg moet wennen aan de lengte van de verhalen. Ik ken de verhalen uit de bundels van Jip en Janneke erg goed en ‘mis’ elke keer een stuk. Maar voor jonge kinderen is dit natuurlijk helemaal niet relevant. Zij horen een kort, maar herkenbaar verhaaltje, in Jip-en-Janneke-taal, die ze kunnen spiegelen aan het dagelijkse leven.

Elk verhaal staat op één pagina met de daarbij behorende illustratie van Fiep, geheel in zwart-wit. De pagina’s met de verhalen hebben elk een andere kleur, wat het geheel toch vrolijk en kleurrijk maakt, maar wel rustig.

Al met al dus zeker een aanwinst in de Jip en Jannekecollectie!

[bol_product_links block_id=”bol_5911ee6e3ce5f_selected-products” products=”9200000071852254,9200000071852249″ name=”jipjanneke” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Wil je met Jip en Janneke op de foto? Dat kan! Tijdens de Annie MG Smidtweek kun je bij 150 boekhandels op de foto met een levensgrote versie van de vriendjes. Hier vind je een overzicht van deelnemende boekhandels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.