De kaft van dit prentenboek dekt in combinatie met de titel de gehele lading. We zien oma en Fien die het samen goed kunnen vinden en in de donkere wolken van de nacht lezen we dat het hoofd van oma is versleten:oma-hoofd

‘Is oma ziek?’ vraagt Fien. Mama zucht. ‘Oma heeft een oud hoofd, lieverd. En als iets oud is, verslijt het.’ Fien denkt even na. ‘Net als mijn beer?’ ‘Zoiets,’ zegt mama, ‘maar een teddybeer kun je repareren met naald en draad en oma’s hoofd niet.’ ‘Kan de dokter oma’s hoofd niet maken?’ vraagt Fien. ‘Nee,’ zegt mama verdrietig. ‘Zelfs de dokter kan dat niet. Oma’s hoofd wordt niet meer beter.’

Grote helder getekende prenten met per pagina één of twee alinea’s tekst maakt dit prentenboek geschikt om voor te lezen, samen te lezen én zelf te lezen. Niet alleen de prenten zijn helder, de boodschap ook: Oma wordt niet meer beter, maar ze denkt ook aan alle leuke dingen die ze samen met haar kleindochter heeft gedaan.

Achterin het boek is ruimte voor het plakken van een foto, het schrijven of knutselen van een herinnering van je eigen opa of oma. Dat maakt het tot een bewaarexemplaar.

‘Oma’s hoofd is versleten’ tekst & illustraties van Marieke van Ditshuizen (2012), Uitgeverij Ploegsma tweede en geheel herziene druk 2016, Alzheimer Nederland, is o.a. hier te koop.

Boek 12/52 #prentenboekperweek

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.