Iedere avond voor het slapengaan, lezen wij Dante een hoofdstuk voor. Hij kan natuurlijk met zijn 8,5 jaar al prima zelf lezen, maar het voorlezen an sich is gewoon altijd erg gezellig. We ontvingen het boek “Billy en het geheim onder de Trap“, geschreven door Krista Okma en geïllustreerd door Chris Vosters.

Laat ik eerst beginnen met de kaft, deze is donker en slaat de spijker op zijn kop: het geheim onder de trap it is. Als ik het boek opensla valt mij meteen op dat er allemaal korte hoofdstukken in staan. Ikzelf vind dat erg prettig, het moet tenslotte een kort verhaaltje voor het slapengaan zijn. Urenlang voorlezen, nee dat is niet aan ons (zeker niet aan mij) besteed. De grootte van de tekst is precies goed voor kinderen van Dante zijn leeftijd. Hoe goed de kids ook zelf kunnen lezen, als het hele kleine lettertjes zijn gaat het meestal niet goed. Natuurlijk leest hij zelf dit boek niet (dit is echt het voorleesboek) maar toch, die letters zijn perfect. Ook voor uitgeputte moeders zoals ik (na een lange dag werken). De illustraties zijn in het zwart-wit, zijn herkenbaar en passen perfect bij het verhaal. Een erg leuk boek om voor te lezen!

Het nieuwe kinderboek van pedagoge en kinderboekenschrijfster Krista Okma gaat over vriendschap, verhuizen en het omgaan met gekkigheden van ouders en is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar.

Een moeder die altijd bezig is met schoonmaken, dat kennen veel kinderen wel. Maar in het nieuwe kinderboek Billy en het geheim onder de trap maakt de mama van Billy Brandschoon het wel heel bont. Zij gruwelt van viezigheid en wil steeds weer verhuizen in de hoop dat de nieuwe buurt schoner en frisser is. Inmiddels is Billy al twaalf keer verhuisd! Samen met zijn nieuwe buurmeisje Rosa verzinnen ze in de kelder onder de trap een list om de volgende verhuizing te voorkomen.

Kinderen even de baas  
Krista Okma, pedagoge en schrijfster van het kinderboek: “Kinderen vanaf een jaar of acht gaan zich als minipubers voor het eerst echt losmaken van hun ouders en ontwikkelen zich als individu. Ze merken dat ze door zelf hele goede oplossingen te bedenken het heft in eigen hand kunnen nemen en invloed kunnen uitoefenen op de beslissingen die hun ouders nemen. Dat is waar het boek Billy en het geheim onder de trap over gaat. Billy Brandschoon bedenkt een slim plan dat ervoor zorgt dat een volgende verhuizing voorkomen wordt. Zo helpt het boek kinderen bij het stimuleren van de fantasie en vindingrijkheid om problemen op te lossen.”

Geheimzinnige kelders
Met de aanwezigheid van trapkasten, kelders en geheimzinnige deuren – iets waar elk kind weleens over fantaseert – zit het boek vol mysterie en avontuur. En de moeder met schoonmaakmanie zorgt voor een flinke dosis, soms absurde, humor. Daarmee sluit het boek goed aan bij de belevingswereld van kinderen van acht jaar en ouder. Het boek leest makkelijk en is ook fijn voorleesmateriaal. De onverwachte wending aan het einde maakt ook ouders nieuwsgierig naar de afloop… Het boek bevat mooie, paginagrote illustraties van Chris Vosters.

Prijs & verkrijgbaarheid
Billy en het geheim onder de trap is te koop bij de boekhandel en online voor de consumentenadviesprijs van €14,95.

Over Krista Okma
Krista Okma (1975) is pedagoge, kinderboekschrijfster en moeder van drie kinderen. Ze is expert op het gebied van opgroeien en opvoeden en in haar vijftien jaar als pedagoge heeft ze de belevingswereld van kinderen uitvoerig onderzocht. Met de verworven kennis helpt zij professionals en ouders, kinderen een veilige basis te bieden om de wereld te ontdekken en zelfvertrouwen op te bouwen, zodat een gezonde ontwikkeling wordt gestimuleerd. Haar kinderboeken schetsen een wereld vol humor en avontuur, waarin kinderen de baas zijn. Zo helpt ze kinderen te geloven in hun eigen kunnen en vindingrijk te zijn bij het oplossen van problemen. Eerder verschenen Krista Okma-titels zijn Sem en Hammie (2015) en Opa en Oma Zuurkool (2016). Zie ook kristaokma.nl.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.