de-meesterdief-trilogieUitgeverij Holland schreef eind vorig jaar een wedstrijd uit. Je kon als lezer aangeven welk boek je wilde winnen en waarom. Ik was één van de gelukkigen en won het boek van mijn keuze. Een trilogie van bijna 400 blz. dik. Het boek heeft even onderop mijn recensiestapel gelegen, tot ik in de kerstvakantie schoon schip heb gemaakt en toe kwam aan het lezen over deze Meesterdief. Wat een goed idee van Thijs Goverde om deze drie delen te bundelen. Zo leest het verhaal aan één stuk door. En prijstechnisch gezien koop je drie boeken voor de prijs van één. Dat spaar je op deze leeftijd een stuk sneller bij elkaar met klusjes doen. Thijs Goverde heeft over ‘De Donderkat’ ook een reeks boeken geschreven.

Falco is zeventig jaar geleden geboren in Duim, een stad zo groot dat je het je bijna niet voor kunt stellen. Falco heeft een rijke verbeelding en weet fantastisch over zijn eigen leven te vertellen. Hoe hij werd gestolen door kinderdief Jynx en met zijn beste vriend Ekster opgroeit. Ze leren bedelen en stelen om te overleven. Door een slimmigheid weet Falco zich voor te doen als Ekster, die notabene geboren is als kind van de Baron. Hij wordt bevrijd en geniet van alle luxe bij de Baron. Hij krijgt les van de beste leraren en leert goede manieren. Zijn ‘vriend’ Ekster groeit op tot de Algapper, de Meesterdief, de Dief der Dieven. Een confrontatie kan niet uitblijven. Wanneer Ekster tot driemaal toe het gehele paleis dat Falco door opscheppen bij elkaar heeft verdiend weet te stelen, besluit Falco hem achterna te zitten. Hij gaat op zoek naar De Grote Detective, want zonder zijn hulp wordt het een lastig verhaal. Onderweg maakt Falco van alles mee. Je kan het zo gek niet verzinnen of ….

Wat een fantastisch verhaal, met de nadruk op fantast. Falco weet van alles uit zijn Duim te zuigen, letterlijk en figuurlijk in Duim. Een stad zo groot en je mag niet raden hoe de andere steden, schiereilanden in het werelddeel Hand heten. Heel knap hoe de auteur over alles uitweidt in de overtreffende trap: groot, groter, grootst zonder dat je als lezer de draad kwijtraakt. Al vanaf het midden van het tweede deel vraag ik mezelf af hoe het af zou lopen en dit einde heb ik niet voorzien. Hoewel alle losse eindjes aan elkaar geknoopt zijn, mag deze trilogie best uit vier delen bestaan. Ik denk dat Falco het wel met mij eens is.

‘De Meesterdief’ trilogie van Thijs Goverde, Uitgeverij Holland 2015 is o.a. hier te koop. ‘De wraak van de Meesterdief’ uit 2006, ‘De jacht op de Meesterdief’ uit 2007 & ‘De hand van de Meesterdief’ uit 2008.

Boek 4/2016

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.