In groep drie heb ik al verteld dat ik een jongen ben, maar ik mocht me pas vanaf groep zeven omkleden bij de jongens.‘ Senna (13) is transgender, maar daar gaat niet iedereen goed mee om. Sowieso is ‘gender’ ondanks alle media-aandacht nog steeds een beladen begrip.

Een goede reden voor de redactie van kindertijdschrift Samsam om een hele editie aan het onderwerp te wijden met onder andere een reportage over Senna. Want wat is gender eigenlijk? Hoe horen jongens en meisjes zich te gedragen? En hoe zit dat in andere culturen? We ontdekten dat hoe je denkt over gender door de tijd heen verandert en verschilt per land en cultuur.

In deze editie van Samsam, die 12 maart op basisscholen in Nederland verschijnt, staat o.a. een interview met balletdanser Gerónimo (13) uit Argentinië over hoe het is voor een jongen in zijn land om aan ballet te doen. Vriendinnen Namo en Jenny (allebei 10) uit Indonesië leggen uit welke gedragsregels er voor meisjes en vrouwen zijn op hun eiland. Setar (16) uit Afghanistan wordt door haar ouders tijdelijk als zoon opgevoed. Wij leggen uit waar dit gebruik mee te maken heeft. Ook vertellen drie jongens over of hun lange haren. Maakt het ze meisjesachtig of juist extra stoer?

Uit al deze verhalen blijkt dat het best moeilijk is als kinderen niet meedoen aan de afspraken die er in hun omgeving zijn over gender. Ze worden gepest of moeten uitleggen waarom ze er anders uitzien. Wij vinden dat het niet zoveel zou moeten uitmaken wat je bent: jongen, meisje óf iets er tussenin. Als je maar jezelf bent!

Over Samsam

In Samsam staan verhalen van kinderen van over de hele wereld over hun ervaringen met een maatschappelijk vraagstuk of thema. Ze schrijven artikelen en maken filmpjes over deze kinderen, zodat leeftijdsgenoten in Nederland zich met hen kunnen identificeren. Bij deze verhalen en filmpjes maken we daarbij burgerschapslessen voor groep 5 t/m 8.

Bekijk alle artikelen van deze editie online via https://www.samsam.net/gender

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.