ROSE stories lanceerde kort geleden haar nieuwste jeugdroman (12+) Cyrus & Farnaz. Een debuutroman van de Nederlands/Vlaamse schrijver Mark van Waes over een veertienjarige jongen Cyrus, die samen met zijn moeder van Iran naar Brussel vlucht. Onderweg ontmoet hij Farnaz, een meisje dat werkt voor mensensmokkelaars. Cyrus & Farnaz over 7 grenzen gaat over vluchten én over vriendschap en geeft een indruk van vluchtreizen: de gevaren, obstakels, moed en vindingrijkheid die nodig zijn om te overwinnen. Het boek sluit aan op het thema van de Kinderboekenweek 2018 dat dit jaar over vriendschap gaat. 

Het verhaal

Oma’s huis, de binnenplaats met de grote kersenboom, zijn beste vriend Pasha… zal hij ze ooit nog terugzien? Van de ene op de andere dag moet de bijna veertienjarige Cyrus zijn thuisland Iran ontvluchten, samen met zijn moeder. Verstopt in de laadbak van een vrachtwagen vol stinkende schapenhuiden vertrekken ze richting Europa. Tijdens hun vlucht ontmoet Cyrus het mysterieuze meisje met die donkere ogen en zwarte krullen: Farnaz. Hoewel Cyrus in het begin niets van haar moet hebben, ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.

Over de schrijver

Mark van Waes komt uit een familie met Vlaamse en Nederlandse roots. Hij werkte een aantal jaren voor internationale bedrijven in Canada, de VS en Nederland. Daarna werd hij actief als organisatieadviseur en coach. Tijdens zijn loopbaan kwam hij mensen uit allerlei verschillende werelden tegen. Hij is gefascineerd door hun belevenissen, hun successen, hun mislukkingen, kortom door hun verhalen. In 2012 begon hij met de opleidingen short stories en jeugdliteratuur aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Debutant Mark van Waes baseerde zijn verhaal op interviews met Iraanse vluchtelingen, blogs van Syrische vluchtelingen en journalistieke onderzoeken naar mensensmokkel(aars). Met Cyrus & Farnaz wil Van Waes jonge vluchtelingen een gezicht geven. Weg van de anonieme tv-beelden, krantenartikelen en kille cijfers.

Prijs & verkrijgbaarheid

Cyrus & Farnaz wordt uitgegeven door ROSE Stories en is o.a. hier te koop voor €16,95. Het boek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen ROSE stories en Oxfam Novib. Cover ontwerp en illustratie: Pyhai. 

Over ROSE stories

Als Story Producer stimuleert ROSE stories de ontwikkeling van nieuwe verhalen en narratieven, omdat zij geloven in de kracht van het verhaal voor het teweegbrengen van positieve verandering ter bevordering van gelijkheid en diversiteit in de samenleving. Dit doen zij door het initiëren en ontwikkelen van onder andere theatervoorstellingen, boeken, programma’s en audiovisuele producties.

ROSE stories is onder andere ook uitgever van het prijswinnende verhalen en receptenboek Melk & Dadels – 100 recepten van Marokkaanse moeders, het voorleesboek Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes en coproducent van de gelijknamige theatervoorstelling Melk & Dadels.

Oxfam Novib

Oxfam Novib vertegenwoordigt de stem van miljoenen, het maakt deel uit van een wereldwijde beweging van mensen (krachtige vrouwen, hardwerkende boeren, ambitieuze jongeren, gedreven onderzoekers en betrokken donateurs) die samenwerken om armoede te verslaan. In 93 landen pakt Oxfam Novib problemen aan die armoede veroorzaken en in stand houden: honger, onveiligheid, onrechtvaardigheid en gebrek aan perspectief.

 

30 thoughts on “Jeugdroman ‘Cyrus & Farnaz’ geeft jonge vluchtelingen een gezicht.

  1. Omdat ik ook in de kracht van het verhaal geloof voor het teweegbrengen van positieve verandering ter bevordering van gelijkheid en diversiteit in de samenleving, doe ik graag mee aan deze winactie.

  2. Wat een bijzonder en belangrijk boek! Prachtige manier om met kinderen het gesprek aan te gaan over onze (constant) veranderende samenleving en het belang van je ‘thuis’ voelen. Ik maak graag kans!

  3. Dit lijkt me een ontzettend spannend boek voor mijn leerlingen op school! Dit boek is een welkome uitbreiding voor onze collectie die echt aan vernieuwing toe is. Een heleboel kinderen zullen er plezier aan beleven!

  4. ik doe graag mee voor mijn nichtje, een echt leesfreakje en altijd boeken te weinig, gelukkig leest ze ze ook wel eens meerdere keren….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.