Welke monumenten zijn er dit jaar te bezoeken tijdens Open Monumentendag? Wat is er allemaal te beleven en te doen? 

Vriendenloterij  Open Monumentendag 2022

Aankomend weekend is het tijd voor de Vriendenloterij Open Monumentendag 2022. Op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn bijna 5.000 monumenten en activiteiten gratis te bezoeken. Het thema is Duurzaamheid met de slogan Duurzaam duurt het langst. Er zijn dit jaar ontzettend veel bijzondere locaties geopend die mooie voorbeelden tonen die bij dit thema passen. In verschillende dorpen en steden in Nederland worden de leukste activiteiten georganiseerd en de mooiste historische verhalen verteld.   

Nederland Monumentenland 

De Vriendenloterij Open Monumentendag wordt georganiseerd door ruim 300 lokale comités  en 18.000 vrijwilligers door het hele land met Nederland Monumentenland als landelijke coördinator. Met dit evenement wil Nederland Monumentenland gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner VriendenLoterij en de partners Fonds voor Cultuur Participatie en het Restauratiefonds.  

Tips

Op de website www.openmonumentendag.nl staan verschillende tips voor een bezoek. Naast kastelen en molens en zijn er ook tuinen en woonhuizen opgesteld. Dit jaar zijn er ook verrassende industriële panden geopend die het thema duurzaamheid op verschillende manieren toepassen. Daarnaast is er een selectie gemaakt met (kinder)activiteiten. Ook vindt de bezoeker hier inspiratiefilms, podcasts en is er de mogelijkheid om op thema of woonplaats een selectie te maken van monumenten die geopend zijn. 

DE KUNSTKERK (DORDRECHT)


Verborgen in historische centrum van Dordrecht bevindt zich de stichting Kunstkerk; een vrij en breed toegankelijke ontmoetingsplaats waar creatie en innovatie centraal staan. Tijdens Open Monumentendag onthult de stichting een bijzondere toevoeging aan het nu al spraakmakende pand. Op de gevel zal vanaf die dagen een iconisch kunstwerk van topkunstenaar Job Smeets prijken. Job Smeets is wereldwijd de meest toonaangevende kunstenaar en vormgever in binnen- en buitenland.  De (internationale) media, waaronder The Financial Times, riepen hem uit tot ‘the most influential designer in the world’. Het werk van Studio Job is opgenomen in ruim 40 musea wereldwijd waaronder het Louvre in Parijs, het Victoria & Albert in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam.  

Meer informatie is te vinden via https://www.openmonumentendag.nl/monument/kunstkerk/  

ELFDORPENTOCHT LANGS MONUMENTEN (KAAG EN BRAASSEM)


Een ‘Elfstedentocht’ midden in de zomer? Kaag en Braassem maakt het waar! Aan de hand van een routekaart leg je de zogenaamde Elfdorpentocht af van Kaag en Braassem. Laat je meenemen langs de elf kernen van Kaag en Braassem. Hoe leuk is het dat er in elke kern iets te zien is? Bezoek je in elk van de elf dorpen minimaal één monument? Vergeet dan niet een stempel te vragen. Bij een volle stempelkaart ben je een zakje tulpenbollen en een bijzondere ervaring rijker!

Weten wat de exacte route is? Ga naar https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/elf-dorpentocht/

SCHIPPERSKERK (SITTARD-GELEEN)

De noodkerk die in 1944 in het schip Medea werd gebouwd inspireerde de architect Th. L. Oberndorff om de Schipperskerk te bouwen. De Schipperskerk, die fungeerde als internaat voor schipperskinderen, werd in 1949 officieel ingewijd door bisschop Lemmens. Later kreeg het gebouw een multifunctionele rol; het fungeerde zowel als kerk als school. Momenteel wordt de kerk gebruikt als een galerie en een podium voor creatieve activiteiten en woont de familie Knops-Heffels in de pastorie.

Wil je meer weten? Ga dan naar https://www.openmonumentendag.nl/monument/schipperskerk/.

Bekijk vooral ook de bijzondere film van de Schipperskerk https://www.openmonumentendag.nl/duurzaam-duurt-het-langst/

ENKA TERREIN (EDE)

Langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem ligt het enorme ENKA-terrein. De ENKA (Nederlandse Kunstzijdefabriek) werd in 1919 gebouwd door de ondernemer J.C. Hartogs en in 1922 geopend (dit jaar dus precies 100 jaar geleden). In de voormalige Westhal (nu de Fietser) wordt op donderdag 8 september de VriendenLoterij Open Monumentendag feestelijk geopend en wordt de Duurzaamheidsprijs uitgereikt.

Inmiddels is in het voormalige kantinegebouw van het terrein een school en kinderopvang gevestigd. Op zaterdag 10 september worden er rondleidingen door dit bijzondere herbestemde pand gegeven.

Meer weten? Ga dan naar https://www.openmonumentendag.nl/monument/enka-voormalig-kantinegebouw/.

Vergeet vooral ook niet om naar de podcast te luisteren over dit bijzondere terrein https://app.springcast.fm/16562/op-Enka-Ede 

JUSTUS VAN EFFENKWARTIER (ROTTERDAM)


Het Justus van Effenkwartier bestaat dit jaar 100 jaar! Om dit te vieren organiseert het kwartier een speciale eenmalige foto expositie in het voormalig badhuis. Daarnaast worden er meerdere rondleidingen gedurende de dag door het gebouw gegeven.

Wil je meer te weten komen over het kwartier en haar bijzondere geschiedenis? Ga dan naar https://www.openmonumentendag.nl/monument/justus-van-effencomplex/.

Vergeet vooral ook niet te luisteren naar de podcast over dit bijzondere complex: https://app.springcast.fm/16562/justus-van-Effenkwartier-Rotterdam 

DE KLUIS (VALKENBURG AAN DE GEUL)

Fotograaf Bob Luijks

Op zaterdag 10 september opent de ‘Kluis’ haar deuren voor het brede publiek. De Kluis is een eenvoudige woning met een kleine kapel en kan eigenlijk worden gezien als een eenmansklooster. Laat je tijdens Open Monumentendag rondleiden door de Kluis. Kruip in de huid van de kluizenaars die hier vroeger een vroom en eenzaam leven doorbrachten en ontdek de verborgen geheimen van het klooster.

Reserveren is noodzakelijk en kan gedaan worden via https://www.openmonumentendag.nl/monument/de-kluis/

OPENSTELLING KANTOOR RESTAURATIEFONDS


Als dé financier voor monumenteigenaren, die gaan over het restaureren, verduurzamen of herbestemmen van gebouwen, zet het Restauratiefonds op Open Monumentendag graag haar deuren open. Het in de volksmond bekende Levob-gebouw aan de Utrechtseweg 12 is op zaterdag 10 september van 10.00 – 17.00 uur geopend voor bezoek. Het gebouw is in 1959 ontworpen door de Amersfoortse architect J.H. Oosterhuis. Binnen het gebouw staat duurzaamheid centraal en het gebouw draagt dan ook met trots het energielabel A. Benieuwd naar hoe dit industriële en architectonische stukje erfgoed er tegenwoordig uit ziet?

Kom een kijkje nemen in dit jonge gemeentelijk monument. De koffie staat klaar. https://www.openmonumentendag.nl/monument/levob-gebouw/ 

HISTORISCHE THEETUIN BARTIMÉUS (DOORN)


Gelegen aan de Driebergsestraatweg te Doorn 44 ligt de Historische theetuin Bartiméus. Sinds 2010 is de oude moestuin van het landgoed La Forêt, dal deel uitmaakte van het grotere Landgoed Hydepark, weer helemaal opgeknapt. Op zaterdag 10 en zondag 11 september is iedereen welkom tussen 13:00-16:30. Tegen een kleine vergoeding is het ook mogelijk zelf gekweekte kruiden, groenten en bloemen te plukken. 

Wil je meer weten over de historische theetuin? Ga dan naar https://www.openmonumentendag.nl/monument/historische-theetuin/ en bekijk de video op https://www.openmonumentendag.nl/duurzaam-duurt-het-langst/ 

DIERGAARDE BLIJDORP (ROTTERDAM)

Het grootste Rijksmonument van Rotterdam opent op zaterdag 10 en zondag 11 september haar deuren voor het grote publiek. De Diergaarde werd ontworpen door de eigenzinnige architect Sybold van Ravesteyn. Met de moderne uitgangspunten van het ‘Nieuwe bouwen’ combineerde van Ravesteyn sierlijke lijnen met ornamenten en beeldhouwwerken. Tijdens Open Monumentendag wordern gedurende de dag rondleidingen langs de monumenten van Ravesteyn georganiseerd.

Reserveren is hiervoor verplicht en kan worden gedaan via https://www.openmonumentendag.nl/monument/diergaarde-blijdorp/.

Meer weten over de geschiedenis van dit schitterende monument? Luister dan vooral naar de podcast https://app.springcast.fm/16562/diergaarde-blijdorp 

SLOT LOEVESTEIN (ZALTBOMMEL)

Fotograaf Jelte Keur

Dit jaar opent Slot Loevestein voor het eerst haar deuren tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Het slot pakt uit en zowel de vesting, het kasteel én de tentoonstelling zijn die dag gratis toegankelijk. Het slot werd in 1358 gebouwd door Dirc Loef van Horne en werd in de 17e eeuw gezien als dé staatsgevangenis van Nederland. Bovendien was het ook een belangrijke vesting in de Hollandse Waterlinie! Een echte parel dus.

Wil je meer weten over dit prachtpand? Ga dan naar https://www.openmonumentendag.nl/monument/slot-loevestein/
Reserveren is noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.