Wil jij worden “opgeleid” tot journalist? Kom dan deze voorjaarsvakantie (regio midden en noord) naar Beeld en Geluid in Hilversum. Het instituut voor mediacultuur heeft namelijk een kinderpersbureau in het leven geroepen, waar je een hele hoop kunt leren! Je krijgt bij de ingang een stickervel mee waarop een aantal verschillende stickers worden geplakt na het uitvoeren van verschillende opdrachten

Kinderen worden spelenderwijs bewust gemaakt van wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuws. En geloof me, er gaat echt een heleboel aan vooraf. Dante vond het leuk om mee te gaan en zette zich voor 100% in!

Er is een circuit waarin je verschillende vaardigheden kunt leren. Hoe herken je bijvoorbeeld nepnieuws? En hoe doe je research naar een bepaald onderwerp? Als je alle stappen hebt gehad dan krijg je een heuse perskaart, waarmee je op de foto kunt gaan.

Informatief filmpje kijken
De eerste opdracht die je krijgt, is het bekijken van een informatief filmpje over het kinderpersbureau. Er worden een aantal tips gegeven, zodat je weet hoe je alles het beste aan moet pakken

Research doen
Natuurlijk wil je wel nieuws naar buiten brengen waarvan je zeker weet dat het klopt. Hiervoor zul je wat research moeten doen. Er zijn allerlei hulpmiddelen te vinden waarmee je gemakkelijk achter de feitelijkheden kunt komen.

Stel je eigen journaal samen
Welke onderwerpen vind jij belangrijk en welke onderwerpen gaan ze volgens jou in het jeugdjournaal van vanavond bespreken? Pak alle kranten en de tablet erbij en kies uit wat belangrijk is!

Tijd om te presenteren
Daarna is het tijd om het nieuws te presenteren (het filmpje hiervan wordt uiteindelijk naar je mailadres gestuurd). Je kunt je zelfs nog eventjes opmaken voordat je voor de camera gaat staan. De tekst uit je hoofd leren is best wel lastig, dus het is handig als er iemand naast de camera gaat staan met het vel waarop het verhaal geschreven staat (soort van autocue dus).

Interview
Bedenk interessante vragen voor tijdens een interview. Leer op welke manier je deze het beste kunt stellen en zo de meeste informatie kun lospeuteren van degene met wie je in gesprek bent.

Het Kinderpersbureau is te bezoeken van Zaterdag 24 februari t/m zondag 4 maart (vakantie regio Midden en Noord) | elke dag van 11.00 – 16.00.

Belangrijk weetje: je hebt ook toegang tot de rest van het museum. Maak er dus meteen een gezellig dagje uit van!

Toegangsprijzen

  • Volwassenen: € 16,00
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar, CJP, Studenten (op vertoon van studentenkaart): € 9,00
  • Kinderen t/m 3 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart, Internationale Museumkaart (ICOM): gratis

Koop je ticket online of aan de kassa. 

Vraag maar raak aan presentatrice Simone Weimans (NOS)!

Donderdag 1 maart | 15.00 – 16.00

Op 1 maart kunnen kinderen naar een interactieve presentatie van NOS-nieuwslezer Simone Weimans kijken. Simone vertelt in haar programma over haar motivatie om journaliste te worden, haar ambities, haar dagelijkse werkzaamheden en meer. Daarnaast geeft ze presentatietips, maar er is vooral veel tijd voor de kinderen om vragen aan haar te stellen. Reserveer hier je plekje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.