Utrecht is een moderne studentenstad, met een rijk middeleeuws verleden. Omdat het in het hart van Nederland ligt, is het gemakkelijk om er te komen met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Geniet van de eeuwenoude werven aan de grachten en bekijk na 465 traptreden vanaf de Domtoren hoe mooi deze stad is. Er is een hoop te doen, ook met kinderen…ik vertel jullie meer over de verschillende musea in deze geweldige stad.

Centraal Museum
Het Centraal Museum laat je de kunst en cultuur van Utrecht zien. Van Dick Bruna tot Moesman en van Viktor & Rolf tot het eeuwenoude Utrechtse schip. Een inspirerend museum voor groot en klein! Het museum is gevestigd in een voormalig Middeleeuws klooster en bestaat uit een aantal gebouwen en een prachtige grote binnentuin. Je kunt hier heerlijk dwalen door de vele gangen en trappenhuizen, en je laten verrassen door de diverse tentoonstellingen.

Neem ook eens een kijkje in het Atelier van Dick Bruna (zie foto hiernaast), waar je het gevoel krijgt even heel dicht bij hem als kunstenaar en als persoon te zijn. Je ziet hier de plek waar hij tekende en teksten schreef op de typemachine, en waar hij uitgevers, studenten en pers aan zijn tafel ontving. Maar ook zijn inspiratie in de vorm van boeken en tijdschriften over kunstenaars en ontwerpers zijn hier te bewonderen.

Meer informatie over de huidige tentoonstellingen in het Centraal museum  en over bijvoorbeeld de openingstijden vind je hier.

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht
In het museum, dat gebouwd is op een 16e-eeuws bastion, staan drie telescopen waarmee je de maan, planeten, sterren en de zon kunt bekijken. Keizer Karel V bouwde Sonnenborgh omdat hij Utrecht wilde beschermen tegen het verrijdbare kanon. De stadsmuren werden daarom versterkt met vier bastions, waarvan Sonnenborgh de enige is die bijna helemaal intact is gebleven.

Tegenwoordig is het een publiekssterrenwacht en een museum voor weerkunde, sterrenkunde en bastiongeschiedenis. Kom jij zoeken naar kanon gaten achter de metersdikke muren? Klim jij de trappen op naar de sterrenkoepels, waar je op een donkere avond naar sterren en planeten kunt kijken?

Meer informatie over de te bezoeken tentoonstellingen en de openingstijden vind je hier

Spoorwegmuseum 
Treinliefhebbers opgelet; het Spoorwegmuseum is zeker weten een bezoekje waard! Ontdek het verhaal achter 175 jaar spoorwegen in Nederland. Bekijk de mooie historische treinen en verken de verschillende onderdelen van het museum. Leuk voor het hele gezin. Een bezoek aan het museum duurt gemiddeld 3,5 uur!

De Grote Ontdekking vertelt over de uitvinding van de stoommachine en de eerste treinrit in Nederland. In het Stoomtheater nemen de acteurs je mee op een reis met de Oriënt-Express en in Stalen Monsters maak je een spannende rit door het donker. 

Meer informatie over bijvoorbeeld de openingstijden vind je hier.


n
ijntje museum
Het nijntje museum is hét museum waar peuters en kleuters spelenderwijs hun wereld ontdekken. Samen met nijntje en haar vriendjes. De vrolijke wereld van nijntje begint bij haar thuis, direct nadat je het museum binnenstapt. Daarna neemt ze je mee op ontdekkingstocht, steeds verder de wereld in. Kruipen, zoeken, ruiken, dansen. Spelenderwijs leer je zoveel meer!

Ook leuk: logeren in de Nijntje kamer van Stayokay Utrecht 

In het nijntje museum hebben de verschillende ruimtes allemaal hun eigen thema. Van het huis van nijntje tot de dokter en de dierentuin: herkenbare thema’s voor peuters en kleuters. Of ze nu tam of wild zijn, in de dierentuin van het nijntje museum speel je met álle dieren. Leer de papegaaien praten, of zoek de muizen die zich hebben verstopt in de hokken van de wilde dieren. Op bezoek bij de dokter worden je ogen en je oren getest. Of kruip in de huid van de dokter en maak de zieke boris beer weer beter.  Bij nijntje thuis bak je een taart in de keuken, maai je het gras in de achtertuin en stop je nijntje in haar bed. Welterusten nijntje, het was een onvergetelijk avontuur!

Meer informatie vind je hier.

DOMunder
Zie hier dé nieuwe historische attractie in Utrecht voor jong en oud. Dompel je onder in 2000 jaar geschiedenis. De ontdekkingstochten die dagelijks plaatsvinden, hebben vaste starttijden en beginnen in de middeleeuwse kelders van Domplein 4. Duik daarna echt 5 meter ónder het Domplein. Adviesleeftijd: kinderen vanaf 8 jaar.

Daal af in de donkere ondergrond en ga met de slimme zaklamp op zoek naar de roemrijke middeleeuwen en Romeins Utrecht. Beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en het Domplein ontstond. Niet echt een museum, maar minstens net zo interessant!

Meer informatie over de openingstijden en nog veel meer lees je hier. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.