Musea staan te popelen om de deuren weer veilig voor je te openen. Toch kan dat nog niet tijdens de Nationale Museumweek 2021 zolang musea verplicht gesloten zijn. Vandaar dat ook deze editie volledig digitaal zal zijn. Iedereen heeft het afgelopen jaar noodgedwongen moeten leven met vrijheidsbeperkingen. Ook het grondrecht op culturele expressie en vrijetijdsbeleving kwam daardoor onder druk te staan. Publiek kon geen musea meer bezoeken en ruim 400 musea gingen voor lange tijd zelfs dicht. En daardoor beseft iedereen meer dan ooit hoe belangrijk onze (culturele) vrijheid is.

De afgelopen maanden hebben musea in volle verantwoordelijkheid en zoveel als mogelijk meegewerkt aan de bestrijding van de corona-epidemie. Door de beperkingen zijn musea andere innovatieve mogelijkheden gaan creëren om iedereen tóch toegang tot onze museale collecties – ons échte goud – te kunnen blijven bieden. En met succes. Er heeft zich het afgelopen jaar een heuse digitale revolutie voorgedaan in de Nederlandse musea. Daardoor bieden musea online activiteiten aan tijdens de Nationale Museumweek.

Musea gaan digitaal

De Nederlandse musea hebben massaal digitale initiatieven ontwikkeld om bezoekers op afstand toch te blijven bereiken. En die zijn ook in grote getalen gevonden door het publiek. Maar er gaat natuurlijk niets boven de échte fysieke beleving, confrontatie en resonantie met de museale pronkstukken. De musea kijken verwachtingsvol uit om het licht weer aan te doen en de deuren weer te openen voor publiek.

Onze top 6 favoriete musea om digitaal te bezoeken

Anne Frank Huis

Breng een virtueel bezoek aan het Anne Frank Huis! Het museum neemt je mee door het Achterhuis waar Anne en de andere onderduikers ruim twee jaar ondergedoken zaten. Er wordt gebruik gemaakt van Het Achterhuis Online, waarmee je in de ruimtes van de onderduikplek 360 graden om je heen kunt kijken.

Archeon

Tijdens de Nationale Museumweek zet het Archeon dagelijks hun unieke pronkstukken in de schijnwerpers op de bijbehorende social media. Ontdek #OnsEchteGoud in Museumpark Archeon en Archeologiehuis Zuid-Holland. Ga mee op reis en maak een virtuele wandeling door Archeon, klik op de icoontjes op de map en bezoek de locaties uit de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen en kom alles te weten over het leven van toen.

Hermitage Amsterdam

Je bent met een tijdmachine in de riddertijd beland. De enige manier om weer terug te keren, is zoveel mogelijk draken vinden! Bezoek een riddertoernooi en glip vermomd een kasteel binnen. Vind jij genoeg draken om weer terug naar de toekomst te reizen? Voor iedereen van 6-12 jaar. Op drakentocht in de riddertijd is een hoorspel met speurtocht door de tentoonstelling Romanovs in de ban van de riddersHier kun je hem ook online doen!

Micropia

Beerdiertjes zijn microscopisch kleine diertjes. Je kunt thuis zelf of met de klas op zoek naar deze kleine diertjes met behulp van een kleine microscoop of een loep. Op de website van Micropia vind je dit proefje en nog vele andere die je thuis zelf kunt doen.

Naturalis

In het virtuele museum vertellen biologen Freek Vonk en Auke-Florian je in jouw tijd meer over hun favoriete objecten. Nog een voordeel: het virtuele museum gaat niet dicht om 17 uur. Sta jij zo oog in oog met T. rex Trix?

PreHistorisch Dorp

Archeologen graven het afval van onze voorouders op. Wil je weten hoe dat voelt? Laat dan je broertje of zusje wat scherven in de zandbak of border verstoppen en start dan je eigen opgraving! Draai na een uur de rollen om. Als je de scherven netjes hebt schoongemaakt, kun je ze daarna aan elkaar plakken – precies zoals archeologen dat ook doen! Tijdens de Nationale Museumweek biedt het PreHistorisch Dorp deze leuke online activiteit gratis aan.

Museumkids Escape Game

Speel tijdens de Museumweek hét spannendste museumdetectivespel. Ontrafel het mysterie van de verdwenen pronkstukken. Help mascotte Tikkit mee ze te vinden. Zeven dagen tijdens de Nationale Museumweek, met élke dag een nieuwe opdracht. Analyseer een politiedossier, bekijk videobeelden, bestudeer websites, los raadsels op, speur op social media en nog veel meer. Speel mee en win te gekke prijzen! Leuk en leerzaam voor de hele familie.

Museumweek met Splinter

Dagelijks komen de meest verassende en inspirerende activiteiten terug in Museumweek met Splinter. Waarin Splinter Chabot op zoek gaat naar bijzondere online verhalen, activiteiten én pronkstukken in de Museumweek. Ook is er wederom een digitaal Gouden Pronkstuk, dit jaar in het museale hart van Nederland, op het Museumplein, waar iedereen in volle vrijheid eigen favoriete pronkstukken kan delen met de rest van Nederland.

Over #OnsEchteGoud

#OnsEchteGoud is het enorme culturele kapitaal dat van ons allemaal is. Ieder jaar is er een Museumweek: samen ontdekken we dan ons échte goud. Een week lang staan de ruim 400 pronkstukken en de musea in de schijnwerpers. Een week lang kan iedereen genieten van het culturele kapitaal dat Nederland te bieden heeft. Zo ontstaat er een sterke binding tussen alle inwoners van Nederland en de museale collecties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.