nijntje museum absoluut een must see voor jouw peuter

Het is altijd goed (en super leuk) om kleintjes bekend te laten worden met educatie, kunst en cultuur. Een museum, dat zich hier uitstekend voor leent, is het nijntje museum in Utrecht, dat deze week opnieuw opende aan de Agnietenstraat. Na een flinke verbouwing is het museum bijna twee keer zo groot geworden. Er is een museumcafé, waar je lekker kunt eten en drinken en een extra grote projectieruimte met de filmpjes en avonturen van beer boris. Wat er verder allemaal te beleven is in het nieuwe nijntje museum vertel ik je graag. Het nijntje museum absoluut een must see voor jouw peuter!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nijntje museum (@nijntjemuseum)

Herkenbaar

Als je de straat inloopt, zie je het grote beeld van nijntje staan. Er hangen vlaggetjes van nijntje in de straat, dus je kunt het museum bijna niet missen. Het nijntje museum heeft verschillende zalen waar peuters en kleuters heerlijk kunnen spelen, oefenen en leren. Iedere kamer heeft een eigen thema. Zo heb je de boerderij van jan waar je kunt spelen met de kippen, de haan en de andere dieren. De kleintjes kunnen de dieren te eten geven, kunnen voelen hoe zacht de vacht is van een varken of koe en daarnaast ook de bladeren opvegen. En hoe leuk is het dat ze verkleed kunnen gaan in een echte boeren-overal of kiel?! Voor de echte technische kleintjes onder ons is er echt gereedschap zoals knijptangen, boren en hendels. In iedere ruimte kun je het bijbehorende geluid horen.

Toet toet 

Een grote hit is het verkeersplein. Je kunt hier rijden in een echte auto rondrijden door de straten, een trein besturen en zelfs een echte spoorwegovergang bedienen. Op het verkeersplein kunnen peuters en kleuters ook in een echte rolstoel rijden en bewegen. Misschien wist je het nog niet, maar nijntje heeft een vriendinnetje met de naam lotje en zij zit in een rolstoel. Inclusie maakt onderdeel uit van onze samenleving en hier gaat het nijntje museum dus ook in mee. Heel fijn! De kindjes waren zo enthousiast over het verkeersplein dat ze er eigenlijk niet meer weg wilden.

Winkeltje spelen

De nieuwe themaruimte is het winkeltje van betje big. Hier kunnen kinderen kleding passen, de kleding showen in de paskamer en afrekenen met muntjes. Overal liggen leuke accessoires om je outfit mooi aan te kleden. Leuk dat kinderen zich op deze manier bewust kunnen worden van geld.

 

nijntje museumcafé

Heb je dorst of trek gekregen van al het ontdekken en spelen in het museum? Je hebt geluk! In het museum is er een ruime keuze aan hapjes en drankjes beschikbaar, inclusief opties voor mensen met speciale dieetwensen, zoals glutenvrij, lactosevrij, veganistisch en vegetarisch. Geniet van een overheerlijke nijntje pannenkoek, een smakelijke tosti of een verfrissende nijntje poké bowl.

Het museumcafé is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 17:00 uur. Let er wel op dat het café alleen bezocht kan worden vóór of na je museumbezoek. Het is niet toegestaan om eigen etenswaren mee te nemen.

Een leuk overzichtsfilmpje van MeervanMir

@meervanmir.eu

#tiktokpeuter #sofieke en ik waren vandaag bij de #opening van het #nijntjemuseum in #utrecht 🐰 Het is helemaal verbouwd en een echt #dickbruna feestje 🐰 Geweldig voor alle #nijntje fans! 🐰 #meervanmiroppad #uitgenodigd

♬ Nijntje, Lief Klein Konijntje – Nijntje

nijntje museumwinkel

Vind de leukste cadeautjes in onze museumwinkel! Unieke nijntje museum t-shirts, knuffels, puzzels, kleur- en knutselboeken en uiteraard het groot assortiment nijntje voorleesboekjes, beschikbaar in verschillende talen.

De winkel is open van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur en is ook zonder museumticket te bezoeken.

Duidelijke route

Er loopt een duidelijke route door het museum, zodat je iedere ruimte langs gaat. Op iedere verdieping is een prikkelarme ruimte, zodat kinderen eventjes tot rust kunnen komen als dat nodig is. Je hebt op het einde van de route een fijne leeszaal met alle boekjes van nijntje, om even lekker bij te komen en te lezen. Je kunt er ook voor kiezen om even lekker te knutselen, tekenen, schilderen, bouwen met magneten of te kleien. Lekker creatief bezig zijn dus. Zo kun je op een rustige manier door het hele museum heen. Kindjes kunnen hier uren zoet zijn. Je bent zo een dagdeel in het museum bezig, zeker als de peuter alles wil proberen, testen, aanraken, voelen en zien. Aan alle motorische en visuele vaardigheden van je kleintje is gedacht.  

Spelen en ontdekken 

Het nijntje museum is er eentje waar je moet zijn geweest! Het is helemaal afgestemd op de ontwikkeling van jouw peuter en/of kleuter. Kinderen kunnen er heerlijk spelen en ontdekken. Zelf kun je lekker gaan zitten in de vele hoekjes en je kleintje zien genieten. Wat wil je als moeder of vader nog meer? Terug in de belevingswereld van de schrijver Dick Bruna, want zeg nou zelf, wie heeft er vroeger geen boekje van nijntje gelezen? Of misschien werd dit wel voorgelezen door jouw vader of moeder? Hoe het ook zij, het nijntje museum is een aanrader!

Toegankelijkheid

De inrichting en het spelmateriaal zijn speciaal ontworpen met de veiligheid en het comfort van jonge kinderen in gedachten. Bovendien zijn alle ruimten in het museum toegankelijk voor zowel buggy’s als (standaard) rolstoelen. Men verwelkomt ook hulp- en geleidehonden in het museum. Om tegemoet te komen aan de behoeften van kinderen met een fysieke beperking, hebben ze verschillende aanpassingen gedaan, waaronder voelbare materialen (in reliëf), kleurcontrast, geur en toelichting in gebarentaal.

Alles eventjes op een rijtje:

 • garderobe met kinderkapstokken
 • lockers op verschillende hoogten
 • buggystalling
 • twee liften
 • voedingsruimte met flessenwarmer
 • verschoontafel in alle toiletten
 • kindersanitair
 • inclusieve toiletten met verschoontafel
 • hellingbanen
 • ruimte tussen en rondom de spelelementen
 • geur- en voelkasten
 • rolstoel-onderrijdbare tafels in nijntje museumcafé
 • gemarkeerde zaalovergangen
 • kleuterrolstoel om uit te proberen
 • twee prikkelarme cabines
 • kindergehoorkap te leen
 • overzichtsfoto’s in alle themazalen
 • kleurcontrasten
 • tactiele materialen en spellen in reliëf
 • woordspellen met gebarentaal
 • toelichting op ‘boris en de paraplu’ in gebarentaal

Praktische informatie

nijntje museum
Agnietenstraat 2, Utrecht
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur

Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Utrecht Centraal neem je bus 2 richting het Museumkwartier en stap je voor de deur uit bij halte Centraal Museum. Je kunt ook de trein te nemen naar station Utrecht Vaartsche Rijn. Vanuit daar is het ongeveer tien minuten lopen naar het nijntje museum.

Kom je met de auto? Parkeer dan bij Vaartsche Rijn, Lange Nieuwstraat of parkeergarage Springweg: allemaal op ongeveer 10 minuten loopafstand van het museum.

Plan je reis naar het nijntje museum met Google Maps.

Tickets

Tickets zijn verkrijgbaar via https://tickets.nijntjemuseum.nl/nl/tickets (bezoekers wordt aangeraden om voorafgaand aan hun bezoek tickets te reserveren).

Gastartikel door: redactie Passievrouwen.com
Beeldmateriaal door: Jelle Draper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.