Veel mensen kiezen er deze zomervakantie voor om in ons eigen land te blijven. Gelukkig is er genoeg te doen! Ik deel een aantal leuke uitjes met jullie.

Gelderland

Slot Loevestein

In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven. In het museum leer je over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Met spellen kom je meer te weten over kruit en wapens, en in de kelder kun je de ervaring van hoogwater voelen. Iedereen krijgt een sleutel om alles mee te kunnen ontdekken. Beleef het!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen

Julianatoren

De Julianatoren is één van de allerleukste attractieparken van Nederland. Het is namelijk geschikt voor alle leeftijden; ook de (hele) kleintjes kunnen zich er naar hartenlust vermaken. Het pretpark heeft meer dan zestig te gekke attracties, spectaculaire shows en regelmatig zijn er grote evenementen.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Amersfoortseweg 35, 7313 AC Apeldoorn

Megapret

Megapret is de leukste speeltuin van Gelderland. Het speelparadijs is de plek waar kinderen zich de hele dag kunnen vermaken. Van een binnenspeeltuin tot een buitenspeeltuin, van midgetgolf tot een waterspeeltuin: alles is mogelijk bij Megapret. Het park heeft een enorme oppervlakte en dat maakt het een ideaal speelparadijs voor kinderen. Als ouders zijnde neem je lekker plaats aan de bar, of geniet je van het zonnetje op de weide. Er is voldoende gelegenheid voor het drinken van een drankje of het nuttigen van wat te eten.

Meer informatie vind je hier.

Adres: De Stegge 23, 7137 NC Lievelde

Koninklijke Burgers’ Zoo

De dieren in Koninklijke Burgers’ Zoo verblijven niet in hokken, maar in ecodisplays. Dieren en planten leven hier dus net als in het echt. De omgeving waar ze vandaan komen is zo precies mogelijk nagebouwd. Dieren laten daardoor hun natuurlijke gedrag zien en zo wordt een bezoekje een echt avontuur! Bezoek het Park, de Safari, Desert, Mangrove, Rimba, Bush en Ocean en leer alles over hun bewoners.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem

SchatEiland Zeumeren

SchatEiland Zeumeren is het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland (ruim 5500 m2). Kinderen tot twaalf jaar vermaken zich urenlang met vele attracties in het overdekte gedeelte en bij mooi weer ook buiten! Graaf samen met de kapitein een heuse schat op, ga op zoek naar goud of vuur een kanon af!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Stroetweg 7, 3781 PR Voorthuizen

Noord-Holland

Coronel Adventure Indoor Klimbos

Verleg je grenzen en klim over 40 hindernissen tot 10 meter hoogte. Het indoor klimpark van Coronel bestaat uit 3 routes op verschillende hoogtes, met een stijgende moeilijkheidsgraad. Klim over zigzagbruggen, papegaaienbalken en liaansprongen naar het hoogste punt van het klimpark en ga via touwladders, bruggen, netten en tokkelbanen van platform tot platform. Natuurlijk kun je daarnaast ook gebruik maken van alle andere activiteiten die Coronel biedt, zoals lasergamen en karten. Iedereen vanaf 8 jaar en 1.30 meter is welkom om bij ons te klimmen. Het klimbos is geschikt voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen die een uitdaging niet uit de weg gaan.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Havenstraat 295, 1271 GD Huizen

THIS IS HOLLAND

De adembenemende filmbeelden die je te zien krijgt bij THIS IS HOLLAND, bieden je een ontzettend goed perspectief vanuit de lucht en het geeft je allemaal nieuwe inzichten over hoe Nederland is ontstaan. Door middel van een 4D-ervaring vlieg je over Nederland langs de mooiste plekken. Voel, bekijk en leer bij THIS IS HOLLAND.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Overhoeksplein 51, 1031 KS Amsterdam

BODY WORLDS: The Happiness Project

Ga bij BODY WORLDS: The Happiness Project op unieke ontdekkingstocht door het menselijk lichaam. Aan de hand van ruim 200 preparaten van echte menselijke lichamen, ontdek je de geheimen van geluk en het effect wat dit heeft op het lichaam van een mens. Voor kinderen is er een gratis speurtocht waarmee ze op ontdekkingstocht kunnen gaan en daardoor leren ze ook meteen een hoop over geluk!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Damrak 66, 1012 LM Amsterdam

De Holle Bolle Boom

In de grote indoorspeeltuin De Holle Bolle Boom, klim en klauter je naar hartenlust en glijd je in het donker naar beneden. Verder sjees je natuurlijk van de super steile glijbaan, zo in de ballenbak. Je bent niet afhankelijk van het weer, want je kunt niet alleen binnen én buiten spelen, maar ook in de waterspeeltuin!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Bongerdlaan 3, 1747 CA Tuitjenhorn

Landgoed Hoenderdaell

Van tamme vogels in alle kleuren van de regenboog, tot de grommende koning van de jungle: Landgoed Hoenderdaell is een dierenrijk op zich. Je kunt hier de dieren van heel dichtbij meemaken. Sommige lopen zelfs vrij rond! Kom langs op het apeneiland en bewonder ringstaartmaki’s, mara’s, berberapen en doodshoofdaapjes. De hongerige aapjes springen misschien wel op je af en de machtige roofvogels suizen tijdens indrukwekkende shows door de lucht.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Van Ewijckskade 1, 1761 JA Anna Paulowna

Zuid-Holland

Archeon: terug in de tijd!

Het Archeon in Alphen aan den Rijn is een wereld vol geschiedenis. Ontdek hier hoe er in vroegere tijden geleefd werd, in de prehistorie, Romeinse tijd en in de middeleeuwen. Je kunt zelf ook meedoen aan allerlei activiteiten, zoals zwaardvechten, kalligraferen en boogschieten! Duik in de geschiedenis en laat je verbazen. Gladiatoren strijden in hun dagelijkse gevecht in Archeon. Iedere dag heeft het themapark een speciaal dagprogramma met demonstraties. Je kunt ook lekker ravotten in de speeltuin of ronddwalen in het doolhof.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Archeonlaan 1 , 2408ZB, Alphen aan den Rijn

Space Expo Noordwijk

Leer alles over ruimtevaart en bekende astronauten zoals André Kuipers bij Space Expo in Noordwijk.Verbaas je over het formaat van de originele Soyuz capsule van André Kuipers. Je wordt meegenomen op een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels. In de tentoonstelling maak je op leuke wijze kennis met ruimtevaart in al haar facetten. Naast de rijke historie toont Space Expo ook de toepassingen én de techniek achter de ruimtevaart.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Keplerlaan 3, 2201 AZ Noordwijk

Diergaarde Blijdorp

Maak een wereldreis tijdens een dagje uit in Diergaarde Blijdorp, één van de grootste dierentuinen van Nederland. Spot bizons in Noord-Amerika, olifanten in Azië en kamelen op de Mongoolse steppe. De reis voert verder langs vele zeldzame en prachtige dieren. Download in ieder geval zeker weten eventjes de app. Kies welke activiteiten je wilt bijwonen en ontvang een signaaltje voordat deze beginnen. Ook handig: je leest het laatste nieuws en kunt meteen het pasgeboren dier of het nieuwe verblijf bezoeken. Ga op pad met de ‘Mis Niets’-route, of ontdek het ‘andere’ Blijdorp met de ‘Monumenten & Botanisch Blijdorp’-route of maak je eigen route!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Blijdorplaan 8, 3041 JG Rotterdam

Museon

Als interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering wil het Museon mensen inspireren om de wereld te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Het Museon realiseert deze missie door leerlingen en reguliere bezoekers een dynamische, museale leeromgeving aan te bieden. Als intermediair voor cultuureducatie vormt het Museon daarmee een belangrijke aanvulling op het formele onderwijs.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag

Utrecht

Ouwehands Dierenpark

Kom ze bekijken; de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen in Ouwehands Dierenpark! Stap hun wereld binnen in het mystieke Pandasia dat in traditionele Chinese stijl is gebouwd. In het Berenbos leiden bruine beren die vroeger mishandeld zijn, weer een onbezorgd leven. Samen met de wolven genieten ze van een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, rotsen en een vijver. Kom ook eens kijken bij het verblijf van de gorilla’s: Gorilla Adventure. Het verblijf wordt gescheiden door een enorme kloof van elf meter hoog. Via deze kloof daal je af in de oude mijnschacht, diep onder de grond. Hier beleef je een spannend avontuur, tussen de gorilla’s! In een tachtig meter lange tunnel maak je kennis met de geluiden uit het oerwoud en kun je op de foto met een groep gorilla’s.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Grebbeweg 111 3911 AV Rhenen

Mondriaanhuis Amersfoort

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944). Piet Mondriaan werd hier geboren en bracht er zijn kinderjaren door. Na het vertrek van de familie Mondriaan herinnerde er op deze plek lange tijd niets aan de wereldberoemde schilder, tot de architect Leo Heidenrijk en zijn vrouw Cis er in 1994 het Mondriaanhuis van maakten en het openstelden voor publiek. Vanaf eind 2016 was het Mondriaanhuis tijdelijk gesloten voor een ingrijpende herinrichting. Op 7 maart 2017 is het museum geheel vernieuwd heropend.Heeft Mondriaan je geïnspireerd? In het Doe-het-zelf-atelier ga je aan de slag met een van de opdrachten of bedenk je zelf een kunstwerk. In het atelier worden regelmatig workshops gehouden en voor de kleinsten is er een Legowand van vijf meter lang.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort

Dierenpark Amersfoort

Ontdek Dierenpark Amersfoort tijdens je dagje uit, want in deze dierentuin is van alles te beleven. Via de spannende Klim Alles-route klim je over, onder, achter, boven en tussen de dieren. SnavelRijk is de grootste doorloop volière van Nederland, waar je kan ronddwalen tussen verschillende vogels in het enorme verblijf van drieduizend vierkante meter. In de Grote Wildernis vaar je in je eigen fietsboot langs het eiland van de ringstaartmaki’s en kapucijnapen. Al kronkelend over de rivier kom je dichtbij de giraffen en zebra’s. De meest speelse dierentuin ontdek je in Amersfoort!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Barchman Wuytierslaan 224, 3819 AC Amersfoort

Speeltuin Blikkenburg

In het voorjaar van 2016 schreef de gemeente een battle uit voor burgerinitiatieven om het woon- en leefgenot in Zeist te vergroten. Het beste idee zou door de gemeente worden ondersteund. In juli kwam het initiatief van Anouk de Sonnaville-Drost als winnaar naar voren. Anouk wilde een plek creëren voor jong en oud, waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen sporten en spelen. Maar waar ook kinderfestiviteiten georganiseerd kunnen worden (skelterraces, festivalletjes, parades). Kortom: een horecagelegenheid voor de ouders, met een uitdagende speeltuin voor de kinderen; Blik & Burgers!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Filosofenlaantje 9, 3703 DZ Zeist

Pannenkoekenboerderij De Smickel

Smikkel van de heerlijkste pannenkoeken in Soest. Restaurant De Smickel is al decennialang een begrip.Op de menukaart staan meer dan tweehonderd soorten pannenkoeken. Door de open keuken kun je precies in de gaten houden of jouw pannenkoek al in de pan ligt. De Smickel heeft een uniek recept ontwikkeld: de Panza. Deze pannenkoeken worden bestrooid met kaas en onder de grill gelegd, waardoor de bovenkant als een pizza wordt.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Lange Brinkweg 26, 3764 AD Soest

Zeeland

Speelschuur Klok’uus

Klok’uus is dé bestemming voor een gezellig dagje weg in het mooie Zeeland. Er is een grote binnenspeeltuin met glijbanen en leuke hindernissen. Kinderen krijgen het idee of ze echt in een boeren-schuur aan het spelen zijn. Zo glijden ze bijvoorbeeld onder een combine, die vroeger het graan oogstte. Verder is er een freefall-glijbaan en een loopbrug op maar liefst 6 meter hoogte. Ook de buitenspeeltuin bevat een hoop leuke activiteiten. Kinderen die ouder zijn dan zes jaar kunnen klimmen en klauteren in het half overdekte klimparcours van maar liefst drie tot zeven meter hoog. Onder het klimparcours door vindt je de skelterbaan met echte tractor skelters. Verder zijn er buiten de Bungee Jump trampolines en in de zomer een aantal grote luchtkussens! Voor peuters is er in de indoorspeeltuin een leuke, aparte speelhoek. Buiten is er ook voor de kleintjes een aparte speelweide.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Wissekerkseweg 6, 4458 SH ‘s-Heer Arendskerke

Skidôme Terneuzen

Geniet van een dagje wintersport in Nederland en ga skiën of snowboarden in Skidôme Terneuzen. Skidôme Terneuzen is een indoor skibaan met diverse pistes gemaakt met verse sneeuw. Op welk niveau je ook skiet of snowboardt, Skidôme Terneuzen heeft voor iedereen een geschikte piste. De beginners helling en de blauwe piste voor beginners en de rode piste voor de ervaren skiër en snowboarder die ook zijn energie kwijt kan in het funpark. Skidôme Terneuzen heeft een indoor sneeuwpiste van 220 meter lang! Sleepliften en bandliften brengen je naar de top van de piste.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Zeelandlaan 3, 4538 CA Terneuzen

Berkenhof Tropical Zoo

Beleef een ondergrondse tocht in de fossielen mijn, met mammoeten en sabeltandtijgers van vroeger. Daarna kom je plots tussen gigantische dino’s terecht in de Dino Expo! Begin een spannende speurtocht door de oertijd tussen gigantische klauwen en tanden! In de overdekte Kids Jungle kun je lekker spelen en net als een aapje touwbruggen en torens beklimmen. Schijnt het zonnetje, ga dan razendsnel van de kabelbaan in het Buitenspeelbos en speel op de houten toestellen. In Berkenhof Tropical Zoo bekijk je niet alleen de mooiste dieren, je ontpopt je tot ware natuurkenner! In de Natuurklas geven dierenverzorgers een aantal keer per dag uitleg over een dier, zoals een slang, spin of hagedis. Misschien mag je er wel eentje vasthouden! Terwijl de kinderen spelen, rusten de ouders uit op het terras of in het restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Langeweegje 10A 4434 NE Kwadendamme

Het Arsenaal

Op de landtong waar nu Het Arsenaal staat, is in 1607 onze nationale zeeheld Michiel Adriaanszoon de Ruyter geboren. Tijdens de Franse bezetting is zijn geboortehuis samen met de toenmalige woonwijk op last van Napoleon gesloopt. Deze wilde er een hospitaal bouwen voor zijn soldaten. Zo ver is het echter nooit gekomen, want in 1814 verlieten de Fransen ons land. Op de fundamenten van het niet voltooide hospitaal trok de Nederlandse Staat een militair hospitaal op: het gebouw dat er nog steeds staat. Nadat de laatste soldaten van het bataljon Het Arsenaal hadden verlaten heeft het nog een tijd dienst gedaan als opslagdepot van Defensie. Toen in 1981 het gebouw leeg kwam te staan, werd het idee geboren voor het huidige Arsenaal-project.  Sta oog in oog met een echte haai, kom de roggen en haaien aaien en beleef spannende piraten attracties. Kruip in de huid van een echte piraat, ervaar wat een piraat allemaal moet trotseren, bekijk Zeeland’s grootste verzameling zeedieren en aai roggen en haaien!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Arsenaalplein 7, 4381 BL Vlissingen

Familiepretpark Mini Mundi

Wie het Zeeuwse eiland Walcheren in één dag wil bekijken, kan terecht bij familiepretpark Mini Mundi. Hier bekijk je de Walcherse gebouwen op een schaal van 1 op 20. De boulevard van Vlissingen, het markante stadhuis en het abdijcomplex van Middelburg zijn hier allemaal te bewonderen. Na een bezoekje aan de miniatuurwereld kun je ook het pretpark nog even in. Zelfs bij slecht weer kun je terecht bij Mini Mundi. Duik dan de indoorspeeltuin in en leef je uit op bijvoorbeeld de stormbaan! Het attractiepark ligt aan de rand van Middelburg, vlakbij de snelweg en is goed bereikbaar.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Podium 35, 4337 WV Middelburg

Flevoland

Batavialand

Voor kinderen is Batavialand een leuk en geschikt uitje. Ze zullen zich echt niet vervelen en ondertussen ook nog eens een heleboel leren. Als je door het museum loopt, kom je allerlei leuke activiteiten tegen, zoals het watertheater en de tentoonstelling van ‘de Watermensen’. Op de werf zijn er vooral veel doe-activiteiten. Je kunt een spijker maken boven echt vuur of een eigen springtouw slaan. De echte onderzoekende kinderen kunnen met een speurtocht zelf op avontuur.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad

Almere Jungle

Almere Jungle startte in 1996 als een volkstuin vol groentes, maar door de jaren heen is het een toevluchtsoord voor exotische dieren geworden. Inmiddels leven er in het dierenpark op Stadslandgoed de Kemphaan meer dan driehonderd dieren. Maak in vijf verschillende werelddelen kennis met alpaca’s, kaketoes, schildpadden en vogelspinnen.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Kemphaanpad 2, 1358 AC Almere

Orchideeën Hoeve

Duizenden orchideeën bij elkaar, omringd door vlinders en papegaaien; je vindt het bij de Orchideeën Hoeve. Via een wandelpad ontdek je verschillende tuinen, waarmee je van werelddeel naar werelddeel reist. Binnen is het 21°C. wat erg aangenaam is. Het is alsof je in een oerwoud rondloopt. De Zwevende Bloementuin is helemaal gaaf om te zien, deze tuin is in de stijl van de Japanse Kersenbloesem Tijd. Voor de kinderen is er ook een spannende speurtocht langs verschillende wildpaden. Ze kunnen hun energie kwijt op het springkussen of voeren de vissen een lekker hapje. Ook het Mangrovebos, een waterrijke binnenspeelplaats, is een heerlijke plek om te spelen. Sla ook zeker het Makirijk niet over; een idyllische buitenwereld waar ringstaartmaki’s, flamingo’s, alpaca’s en eenden wonen.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Oosterringweg 34, 8315 PV Luttelgeest

Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Beleef een dag vol vliegtuig actie voor jong en oud in Luchtvaart-Themapark Aviodrome! Bekijk binnen en buiten meer dan 100 vliegtuigen. Stap aan boord van een Boeing 747, de flight simulator en bekijk de 4D-film Skymania (soms voel je regendruppeltjes, dan weer mist en koude golfstromen. En af en toe ervaar je ook rook. Dat maakt het kijken naar de historische en avontuurlijke films extra spannend!) Kinderen leven zich uit in een van de kinderattracties. Tijdens de pilotenopleiding voelen ze zich een echte piloot.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Pelikaanweg 50, 8218 PG Luchthaven Lelystad

Walibi Holland

Er is maar één plek waar je terecht kan voor échte spanning en sensatie: Walibi Holland. Hier vind je alles in één. De wildste achtbanen, wreedste attracties en vetste festivals. Wil jij hard gaan? Dan is Walibi Holland voor jou the place to be! Voor de kinderen zijn er kleinere achtbanen, botsauto’s, een kermis en diverse leuke waterattracties.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Spijkweg 30 8256 RJ Biddinghuizen

Overijssel

Taman Indonesia

Wel eens een gehoord van Loewaks die de duurste koffiebonen ter wereld uitpoepen? Een Binturong die wel 30 meter hoog in de bomen kan klimmen, of Beo’s die kunnen praten? Deze en nog veel meer bijzondere dieren vind je in dierenpark Taman Indonesia. Naast het bewonderen van de dieren en planten uit Indonesië, kun je in dit kleine prachtige park ook cultuur snuiven. Waan je langs de verschillende traditionele huisjes, verkleedt je als Javaanse prinses en geniet van de Indische hapjes uit de waroeng!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Kallenkote 53, 8345 HE Kallenkote

Dinoland Zwolle

In Dinoland Zwolle kunnen kinderen tussen de 2 en 14 jaar oud leren, ontdekken en spelen tussen de dino’s. Verspreid over het park staan zo’n 50 dinosaurussen met daarbij informatie over elke dino. Leer over de dino’s en test je kennis met de Dinospeurtocht. Er zijn een aantal dino’s die je tot leven kunt brengen met de dinoland app! In het Paleoloab kun je allerlei activiteiten doen, zoals: edelstenen en goud zoeken, kleien, fossielen zeven, verven en dino’s uithakken. In de overdekte speelhal staat een ballenbak en groot klimtoestel. Ook zijn er interactieve games die je met je lichaam moet besturen. Leef je uit in de buitenspeeltuin met een echte helikopter en jeep waar je in mag spelen! Graaf een dinoskelet uit, sla samen een balletje op de 18holes minigolfbaan en ga voor een potje lasergame. Ben jij een echte durfal? Dan kan jij het 8 meter hoge hoogteparcours en de klimwand vast wel aan!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Willemsvaart 19, 8019 AB Zwolle

Vogelpark De Lorkeershoeve

Wie van vogels houdt, die gevederde vrienden van de mens, haalt zijn hart op bij Vogelpark De Lorkeershoeve. Je maakt kennis met bijvoorbeeld een koppel ara’s, papegaaien, parkieten, kaketoes, roofvogels (vooral uilen), vruchten- en insecteneters, kwakken, kroonkraanvogels, ibissen, reuzenbosrallen, fazanten, duiven en watervogels. Bij elke kooi is informatie aangebracht met wetenswaardigheden over de vogels. Niet alleen volières bepalen het decor, ook aangelegde tuinen met beelden, watervallen, vijverpartijen en de

roofvogel burcht. De speeltuin en midgetgolfbaan ontbreken niet en bovendien is het gebruik ervan bij de toegangsprijs inbegrepen!

Meer informatie vind je hier.

Adres: De Kerkdijk 26 7775 RA Lutten 

Drenthe

Zoo Bizar

Zoo Bizar is een mini-zoo, creatief opgezet op de deel van een oude Saksische boerderij in museumdorp Orvelte. Het is de kleinste Zoo van Nederland en misschien zelfs van Europa! Op originele wijze zijn er verschillende kleine (exotische) diersoorten te bewonderen. Door de kleine opzet is het altijd mogelijk oog in oog te staan met de dieren die er leven. Veel dieren zijn gehuisvest in open verblijven. Zoo Bizar probeert mens en dier zo dicht bij elkaar te brengen als mogelijk, waarbij educatie en welzijn van de dieren sleutelwoorden zijn. Sommige bewoners worden uit hun verblijf gehaald om eens nader te kunnen bekijken, ruiken en voelen!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Dorpsstraat 2, 9441 PD Orvelte

Drouwenerzand Attractiepark

Drouwenerzand Attractiepark is het voordeligste pretpark van Europa! De entree is altijd inclusief alle attracties, vers fruit, div. belegde broodjes (nieuw), frites, snacks, verse dagsoep, koffie, thee, limonade en softijs! De attracties en speeltoestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Er zijn stoere attracties voor de echte durfal en rustige attracties en speeltoestellen voor de kleinere kinderen. Ruim 25 speeltoestellen en attracties bezorgen jong en oud een onvergetelijke dag.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Gasselterstraat 7, 9533PC Drouwen

Miramar Zeemuseum

Het Miramar Zeemuseum herbergt de unieke verzameling zee curiosa van wijlen juffrouw Jeanne Warners. Zij is de oprichtster van dit zeemuseum en zij bedacht ook de naam: Miramar. Dit is het Spaanse woord voor ‘aanschouw de zee’. Zij bracht de zee naar Drenthe, de provincie van bos en hei. In haar zoektocht naar de schatten van de zee bezocht de excentrieke juffrouw Warners in 30 jaar tijd meer dan 80 landen. Van Mallorca tot Mauritius en Afrika. Zij struinde de stranden af en nam al haar schatten mee in een grote hutkoffer op een kinderwagen onderstel naar haar museum in Vledder. Naast de vaste expositie en een documentaire over het leven van juffrouw Warners, zijn er regelmatig thematentoonstellingen waardoor een bezoek aan Miramar altijd boeiend en nooit hetzelfde is.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Vledderweg 25, 8381 AB Vledder

Vlinderparadijs Papiliorama

Honderden exotische vlinders die vrij rondvliegen in de tropische tuin en op de tropische bloemen en bomen (o.a. bananenbomen) naar hun nectar zoeken, dat zie je bij Vlinderparadijs Papiliorama. Je leert in een van de grootste vlindertuinen van Europa (900 vierkante meter) over de vier stadia van het vlinderleven: ei, rups, pop en vlinder en neemt kennis van talloze weetjes over vlinders. Er zijn educatieve filmpjes te zien.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Van Helomaweg 14, 7971 PX Havelte

Plopsa Indoor Coevorden

Laat je betoveren door de magische wereld van Studio 100 en beleef een onvergetelijke dag in het mooiste indoorpretpark van Nederland: Plopsa Indoor Coevorden! Dans in de K3-Disco, spring tussen Dansende Fonteinen, klim in Plops speelboom, maak een bloedstollende vaart op de Wickiebaan, geniet van een spetterende show van je Studio 100-helden in het nostalgische amfitheater en trotseer de Woeste Zee! Meer dan 25 attracties veroveren de harten van kleine avonturiers en hun familie.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Reindersdijk 57, 7751 SH Dalen.

Groningen

Vesting Bourtange

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen),ligt de Vesting Bourtange.Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad.Deze stad is niet alleen prachtig om te zien, het bruist ook van de activiteiten. Van gezellige markten tot levensecht nagespeelde veldslagen. En elke zondagmiddag in het zomerseizoen, van april tot en met oktober, wordt er een kanon afgeschoten. In museum “Terra Mora” staat de relatie tussen het omliggende moeras (moor) en de vesting centraal. Waar vroeger het moeras diende als bescherming van de Vesting is het nu een prachtig natuurgebied. Vlieg op een kraanvogel over het moeras, of ga het gevecht met elkaar aan in de kanonnenhal. Plezier voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Adres: W. Lodewijkstraat 33, 9545 PA Bourtange

Landgoed Nienoord

Een dagje uit kan niet meer stuk op Landgoed Nienoord. In het Familiepark spelen de kinderen in de speeltuin en rennen ze van de ene attractie naar de andere, waar ze kunnen klimmen, spelen, glijden en rennen. Ook wachten er de apenkooi, tractorbaan, scooterbaan en de glijbanen. Springkussens en draaimolens kunnen ook niet ontbreken natuurlijk. Verder is er ook nog een kinderboerderij en het Zwemkasteel.

Meer informatie vind je hier

Adres: Nienoord 20, 9351 AC Leek

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Ontdek de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en die van de stad Groningen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze historie is begonnen in de Middeleeuwen, waar de Hanzevaart veel welvaart bracht in de Hanzesteden. De museumpanden stammen uit de vijftiende eeuw.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen

Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen is een van de oudste en beste opvangcentra voor zeehonden ter wereld. De zeehonden verblijven in quarantaine, in binnen- en buiten bassins, en worden weer vrijgelaten als ze hersteld zijn. Tijdens de rondleiding zie je met welke problemen zeehonden te maken hebben en hoe de opvang ze helpt. Neem een kijkje achter de schermen in de operatiekamer, kijk hoe de dieren worden gevoerd en verkleed je als dierenarts. Verder is er een vaste expositie en een voorlichtingsfilm en zijn er extra activiteiten voor de kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Hoofdstraat 94a, 9968 AG Pieterburen

Friesland

AquaZoo Friesland

AquaZoo Friesland vind je aan de prachtige Friese wateren. Geniet van het Zeeleeuwen Spetter Spektakel, feest mee tijdens het Pinguïn Haringhapfestijn en stap samen met een dierverzorger op een trekschuit tijdens de Zeehondensafari! Mens en natuur groeien steeds verder uit elkaar. Zorg voor de natuur en aandacht voor het milieu is essentieel voor de toekomst van onze aarde. AquaZoo Friesland speelt een belangrijke rol in het verbinden van mens en natuur.

Meer informatie vind je hier.

Adres: De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden

Sybrandy’s Speelpark

Sybrandy’s Speelpark is gelegen in Zuidwest Friesland te midden van de prachtige bossen van Gaasterland. Het park, ontstaan uit een vogelpark, is uitgegroeid tot het attractiepark van Friesland, met meer dan 40 attracties. De doelgroep van het park is kinderen van 3 tot 13 jaar. In het park is een groot terras bij het cafetaria. Hier zijn snacks, broodjes, ijs, patat en drinken te krijgen. Naast de vele picknickbanken in het park, is er ook o.a. een picknickzaal waar overdekt gegeten kan worden.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Jan Schotanuswei 71, 8567 HH Oudemirdum

De Kruidhof, hortus van Fryslân

De Kruidhof is dé botanische tuin van Friesland en heeft de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Op een oppervlakte van ruim drie hectare bloeien jaarlijks meer dan tweeduizend plantensoorten, gegroepeerd in zeventien fascinerende tuinen en collecties. Op het terrein van De Kruidhof is een IJstijdenmuseum. In dit museum liggen de mooiste mineralen, zwerfstenen, fossielen en stenen gebruiksvoorwerpen. In de educatieve kinderspeeltuin zijn de kinderen uren zoet terwijl de ouders rondneuzen in de verkooptuin of de museumwinkel. In het Tuincafé geniet je van een kop koffie met gebak of een broodje.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Schoolstraat 29B, 9285 NE Buitenpost

Noord-Brabant

Het Philips Museum 
Het Fabriekje in het centrum van Eindhoven is na een grondige renovatie veranderd in het prachtige Philips Museum. Er zijn wisselende tentoonstellingen en voor groepen organiseert het Philips Museum speciale rondleidingen. Bekijk hoe het bedrijf licht steeds opnieuw uitvindt, met halogeen en led-verlichting. En hoe Philips de wereld veroverde met radio, televisie en röntgenapparatuur. In het museum staat bijvoorbeeld de allereerste Philipsradio uit 1927 en een van de eerste televisietoestellen. Honderd jaar vol interessante Philips-uitvindingen onder één dak!

Meer informatie is te vinden op de website.

Adres: Emmasingel 31, 5611 AZ Eindhoven

preHistorisch Dorp

In hét openluchtmuseum van Eindhoven en Noord-Brabant beleef je het verleden door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Onderweg ontmoet je historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Luister naar hun spannende verhalen, leer met hen om oude ambachten zelf te doen en verwerf de vaardigheden die de wereld door de jaren heen vooruit hebben geholpen.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Boutenslaan 161 B, 5644 TV Eindhoven

BillyBird Park Hemelrijk

Mooi weer of niet, bij BillyBird Park Hemelrijk is een dagje uit altijd geslaagd. Een groot strandbad, twee speeltuinen en een survival gebied behoren tot de binnen- en buitenattracties van het pretpark.  In het park kun je gebruik maken van vele voorzieningen zoals gratis Wifi  en werkplekken. Ook is er gedacht aan een mindervalide toilet, het huren van een rolstoel en nog veel meer. Natuurlijk kun je in het park pinnen.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Zeelandsedijk 34A, 5408SM Volkel

Familiepark DippieDoe

Familiepark DippieDoe, daar wil iedereen naartoe! Zowel grote kinderen (tot twaalf jaar) als de allerkleinsten hebben hier een leuke dag. Maak een rondje in de achtbaan Tyfoon of zwier lekker rond in de zweefmolen. DippieDoe is een leuk indoor en outdoor speelpark met een kinderkermis.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Ekkersweijer 1, 5681 RZ Best

Efteling

Een dagje Efteling is voor jong en oud een magisch avontuur. Zie sprookjes tot leven komen in het Sprookjesbos of zweef tussen elfjes en trollen in de Droomvlucht. Ga de strijd aan in Joris en de Draak, duik in Baron 1898 de diepte in en spetter in de wildwaterbaan Piraña. De meeste mensen zullen er weleens geweest zijn (en er nog een keer heen willen).

Meer informatie vind je hier.

Adres: Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel

Limburg

Mondo Verde
Sta oog in oog met een zeldzame witte leeuw! Mondo Verde is een dierenpark en attractiepark in één, met exotische wereldtuinen. Bekijk zeldzame dieren, wandel door tuinen met een Chinees, Marokkaans of Italiaans tintje en maak een ritje in de wildwaterbaan.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Groene Wereld 10, 6372 PW Landgraaf  

GaiaZOO

Maak in één dag een reis door de wonderlijke dierenwereld in GaiaZOO. Bekijk prachtige neushoorns, de sierlijke giraffenfamilie en razendsnelle cheeta’s op de Afrikaanse Savanna. Reis daarna verder naar Zuid-Amerika, waar doodshoofdapen boven je hoofd door de takken klauteren!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Dentgenbachweg 105, 6468 PG Kerkrade

Kasteelpark Born

Kasteelpark Born is een dierenpark dat gelegen is in de tuinen van voormalig Kasteel Born. In het park ervaar je de rust die er al van oudsher heerst. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de dieren en de prachtige natuur. Bezoek de trompetzwanen, de nandoes en alpaca’s. In de grachten zwemmen vele soorten zwanen, ganzen en eenden en in de grote doorloop volière vliegen er een heleboel vogels om je heen. In het park wandel je langs herten, roofdieren, stekelvarkens, landschildpadden en apen. Bij een aantal verblijven wordt de voedertijd aangegeven. Als de verzorger de dieren voert geeft hij informatie over het dier. Verder kun je op de grote kinderboerderij geiten aaien. In het Kriebelhuis maak je kennis met onder meer diverse soorten wandelende takken, tropische kikkers, vogelspinnen, axolotls, leguanen en tropische planten. Midden in het park is een grote speeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Kasteelpark 38, 6121 XK Born

MergelRijk

MergelRijk is een bijzondere, eeuwenoude mergelgroeve (grot). Je ziet er prachtige mergelbeelden en zandsculpturen, levensgroot en in miniatuur. Je komt er te weten hoe de grotten in Limburg zijn ontstaan, waarvoor ze werden gebruikt en wat er allemaal met mergel wordt gedaan. Je kunt er kijken naar fantastische films, o.a. gemaakt door de van de Efteling en TV bekende zand/mergel Tovenaar Gert van der Vijver. Op interactieve tablets ontdek je interessante wetenswaardigheden over de Limburgse geschiedenis en natuur. Kinderen krijgen een leuk doe-boekje met speurtocht en een diploma. In MergelRijk is veel te zien en te beleven voor jong en oud en als hoogtepunt mag iedereen in de workshopruimte zelf een kunstwerkje van een blokje mergel maken.

Meer informatie vind je hier.

Adres: Daalhemerweg 31a, 6301 BJ Valkenburg

Drielandenpunt

Het Drielandenpunt ligt op de grens van Nederland, België en Duitsland. Tevens is dit het hoogste punt van Nederland, namelijk 323 meter boven NAP. Rond dit punt is van alles te doen. Vanaf Taverne de Grenssteen beginnen allerlei mooie wandelingen. En voor de kinderen is het labyrint een leuke manier om te ontspannen (en te verdwalen). Het doel is het hart van dit groene paradijs vinden, maar pas op voor de spuitende watermuren!

Meer informatie vind je hier.

Adres: Viergrenzenweg 97, 6291 BM Vaals

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.