In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram/dag groenten uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen in die leeftijdsgroep tussen de 100-150 gram groenten per dag adviseren. Daarnaast eet 40% minder dan vijf dagen per week groenten. Dat moet dus echt een stuk beter! Groentefabrikant HAK ontwikkelde een ‘intelligent’ groentebord, welke ervoor moet gaan zorgen dat kinderen dagelijks meer groente gaan eten.

Hetzelfde bord als de volwassenen

Het ‘Helpende Bord’ lijkt erg veel op het bord van de volwassenen. Voor een kind is dit natuurlijk extra stoer, want een plastic bord geeft het signaal dat je ‘anders’ of ‘kleiner’ bent, dan je tafelgenoten. Het bord is gemaakt van keramiek, is wit van kleur en rond. Toch zijn er verschillen welke ervoor zorgen, dat het kind zintuigelijk op het verkeerde been wordt gezet. Er zitten namelijk allerlei subtiele nudgingtechnieken in verwerkt, waaronder een verdieping die speciaal voor de groenten bestemd is.

Wetenschappelijke uitgangspunten

HAK heeft voor het maken van dit speciale bord, een beroep gedaan op verschillende professionals, die vanuit wetenschappelijke uitgangspunten dit product hebben kunnen ontwikkelen;

Spiegelen

Het kinderbrein spiegelt zich continu aan dat van zijn/haar ouders/verzorgers. In principe doen ze vaak niet wat je zegt, maar ze doen wel vaak na wat jij doet. Omdat het ‘Helpende Bord’ lijkt op dat van de volwassenen, zal een kind sneller het gezonde eetgedrag volgen.

Delboeuf-illusie

Het bord is groter dan een gewoon kinderbord, waardoor het erop lijkt dat de portie groente kleiner is. Voor de hersenen lijkt de maaltijd op deze manier beter behapbaar. Door ook een verhoogde en gekleurde rand weg te laten wordt dit effect, dat de Delboeuf-illusie heet, versterkt.

Meer = meer

Als er meer van iets op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van. Een verdieping in het bord, zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren, zonder dat je kind dit doorheeft.

Kies voor smaakvolle kleuren

Het witte bord zorgt ervoor, dat de hersenen de groente aantrekkelijker zullen maken voor het kind. Op deze manier zal alles ook als smaakvoller worden ervaren. De plek op het ‘Helpende Bord’ waar de groenten liggen, is de witste plek op het bord, wat ervoor zorgt dat het allemaal nóg aantrekkelijker wordt om op te eten.

Leg de groente dichtbij

Eten dat dichter bij je ligt, belandt ook makkelijker in je buik. Dat kan door het bord te draaien met de groente naar het kind toe.

Geen garanties, maar ervaringen positief

Natuurlijk is er nooit een garantie dat het voor ieder kind werkt, maar vrijwel alle gezinnen die het bord bij hun kinderen hebben getest waren positief. De meeste ouders gaven aan dat het gemakkelijker was dan normaal, om hun kinderen meer groenten te laten eten. De kinderen zelf waren voornamelijk het meest enthousiast over het bord, welke eruit ziet als dat van ‘de grote mensen’. Wat ook opvallend is, is dat de betreffende ouders zich meer bewust zijn geworden, van hoeveel groente ze eigenlijk moeten opscheppen voor hun kinderen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Het Helpende Bord is, naar een idee van DDB Unlimited, ontworpen door industrieelontwerpers Waarmakers Studio uit Amsterdam en in Nederland geproduceerd door Royal Goedewaagen. Het is te koop bij de webshop van de Bijenkorf en in de fysieke Bijenkorf winkels. Adviesprijs €12,95.

Fotocredits: HAK

60 gedachten over “Het Helpende Bord van HAK: voor de minder goede kleine(re) groente eters!

 1. Dit zou zeer helpend zijn voor onze zoon. Waar hij als baby en peuter echt nog wel groente at is het vanaf de kleutertijd compleet omgeslagen. Alles wat ook maar enigszins op groente lijkt gaat er met moeite en kleine hoeveelheid in. Ik ben daarom ook benieuwd of we hem hiermee stiekem toch weer meer groente kunnen laten eten!

 2. Nou dat wil ik graag voor onze dochter vayene winnen. Pfff zo vaak strijd aan tafel omdat ze zo weinig eet. Ik zou dit graag willen uit proberen.

  1. Wat een inventief bord! Vooral dat het lijkt op onze borden zal mijn petekindje wel aanstaan. Maar zelf ben ik vooral onder de indruk van de wetenschap die in dit product gestopt is. We willen het heel graag uitproberen!

 3. Goh, dit bord komt als geroepen! Mijn dochter van 3,5 doet de laatste tijd ontzettend moeilijk met groenten eten. Ik zou dit bord dan ook met veel plezier willen testen en doe heel graag mee met de winactie. Goede tip trouwens van de groenten op de dichtste kant te leggen, ik had hier nog niet bij stilgestaan.

 4. Met dit Helpende bord
  weet ik zeker dat iedere maaltijd een feestje wordt.
  Dan weet ik zeker dat de gezondheid van de kinderen in het zonnetje wordt gezet
  en beleven wij veel eetpret!

 5. Wauw wat een goed idee en wat een strijd zal dit besparen in huis.
  Ik maak hier voor alle moeilijke eters in huis graag kans op.

 6. Daar heb ik juist afgelopen week naar gekeken voor mijn zoon! Maar ik vond het best een beetje een duur bord. Wat zou het gaaf zijn als we dat nu mogen winnen!

 7. Ik waag graag een kansje voor mijn nichtje. Ze is een erg lastige eter wat groente betreft en ik hoop dat het met dit bord beter gaat.

 8. Mijn broer at vroeger ook te weinig en vond een vol bord vreselijk dus hij kreeg een groter bord dan de rest en at beter dus ik ben benieuwd of dit voor mijn kleinzoon ook gaat helpen.

 9. Mijn kleinzoontje, nu drie, at vroeger alles
  Maar we ontdekken dat hij meer en meer met “zijn ogen” begint te eten
  Ik zie dat bij de ontwikkeling van dit bord serieus werd nagedacht

  Ik waag graag mijn kans

 10. Ik kan dit handige hulpje heel goed gebruiken de ‘Helpende Bord’ zal zorgen dat het bord makkelijker leeg wordt!

 11. Het is elke dag weer een hele klus om onze kinderen het hele bord leeg te laten eten, misschien dat dit helpt, ik heb er in ieder geval veel vertrouwen in!
  Hopen op een heel klein gelukje!

 12. Ja, handig! Gebruik zelf al een groot bord, zodat het weinig lijkt, maar dit is natuurlijk chiquer en zo wordt het ook nog eens een “eigen” bord.

 13. Fantastisch! Het filmpje geeft een duidelijke uitleg van de werking van dit bord. En het klinkt allemaal superlogisch! Een prachtig initiatief dat hopelijk veel kinderen meer groenten doet laten eten. In ieder geval zou ik het graag bij mijn eigen kind proberen.

 14. Dit komt van pas. Zeer helpvol voor mijn zoontje, die eet nooit groenten. Wat niet gezond is natuurlijk. Dus ik waag graag mijn kans

 15. Dit bord zo ideaal zijn voor mijn zoontje, het is een hele moeilijke eten en met groenten helemaal. Dit bord zou zeker van pas komen!

 16. Het avondeten kan bij ons thuis nogal wat problemen opleveren. Ik wil heel graag het helpende bord van Hak proberen!

 17. Wat een uitvinding! Ik ben reuze benieuwd of onze kleine dreumes het in de gaten zal hebben en ik loot graag mee!

 18. Heel erg handig voor mijn dochtertje Sam, doe erg graag mee voor haar 😊😊 Groetjes Anneliese de Waal

 19. Wauw! Die zou ik heel graag willen winnen. Hier twee enorm lastige eters. Zou zo gezellig zijn als ze eens wat zouden eten tijdens het avondeten

 20. Bij mijn dochter thuis is het elke dag weer een enorme strijd om 1 hapje groente naar binnen te krijgen bij mijn jongste kleindochter.
  Geen groente, geen toetje is het dan. Zo sneu om er bij te zitten.
  Ik doe daarom graag mee voor mijn kleindochter, misschien gaat dit bordje haar helpen.
  Ik volg bloglovin en waag weer eens een kansje.

 21. Ik ben echt heel benieuwd of dit mijn dochter kan helpen. Waar de oudste alles eet, eet de jongste (3,5 jaar) vooral brood en pap. Fruit eet ze sinds kort ook wel een beetje, maar groente is altijd al lastig. Ze heeft nu min of meer geaccepteerd dat ze drie happen moet eten. Ik heb de hoop dat die drie happen steeds makkelijker zullen gaan en de stap naar meer makkelijker zal gaan. Ik denk dat dit bord daar misschien wel bij kan helpen.

 22. Hier een moeilijk etende zoon. Alle hulp is welkom, ik ben erg benieuwd en zou het graag proberen. Zit wel een goed verhaal achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.