Het is je vast nog niet ontgaan dat het aspergeseizoen weer is begonnen. Vers uit de grond zijn ze het allerlekkerst. En hoe verser de asperges zijn, des te meer vitamines ze bevatten. De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, net als de lelie, narcis, knoflook en prei. De asperge wordt gekweekt bij een professionele kweker.

Voor één hectare is ongeveer 0,75 kg zaad nodig. Rond half maart worden de zaden met precisie uitgezaaid. Weer een jaar later worden de planten op 1 april gerooid. De asperges worden gepland in geulen op een diepte van ongeveer 25 cm en een rijafstand van 170 cm. Een sterke aspergeplant kan maar liefst 20 stengels leveren in een aspergeseizoen. Dit is sterk afhankelijk van de juiste bemesting, grondbewerking, grondstructuur, de temperatuur en de De asperge is een meerjarig gewas, dat doorgaans tien jaar op hetzelfde perceel blijft staan.

Het eerste jaar na planting wordt de asperge niet geoogst, omdat de jonge plant zich dan nog volop aan het ontwikkelen is. Het tweede jaar wordt slechts drie weken geoogst. Het derde jaar wordt tot 1 juni geoogst. Pas vanaf het vierde jaar tot aan het tiende jaar wordt er volledig geoogst. Het aspergeseizoen begint ongeveer midden april en eindigt op 24 juni, Sint Jansdag.

Ik deed een oproep voor recepten met asperges in één van mijn favoriete Facebook-groepen en deel er 13 met jullie. Eet smakelijk en laat het zeker eventjes weten als je iets gemaakt hebt.

Asperges met zalm en spinaziesaus
Zalm is wat mij betreft altijd een goede keus, maar je kunt er ook voor kiezen om toch voor warme ham te gaan. Dit recept van Sandra voor Asperges met zalm en spinaziesaus lijkt me ontzettend lekker en daarom deel ik hem met jullie. Het is een redelijk duur gerecht als je het allemaal bij elkaar op telt, maar soms mag je jezelf best eens verwennen, vind ik!

Flammkuchen met witte asperges
Jody bestelde dit op een terrasje en besloot daarna om het zelf te gaan maken.. en met succes. Dit recept voor Flammkuchen met witte asperges is voor iedereen gemakkelijk op tafel te toveren. Ik denk dat ik dit ook eens als hapje op tafel ga zetten, hopelijk eten ze dan wel asperges (hier thuis zijn ze er niet zo’n fan van helaas).

Stoofpotje van aardappel, ham, champignons en asperges
Soms heb je door drukte, niet zoveel tijd om te koken. Hoe heerlijk is het dan als je gewoon een eenpansgerecht op tafel kunt zetten. Dit Stoofpotje van aardappel, ham, champignons en asperges, naar een recept van Sandra, is dan uitermate geschikt. Om te variëren zou je andere keer dan voor courgette kunnen kiezen in plaats van asperges.

Asperge Eiersalade
Ik vind sowieso zelfgemaakte salades vele malen lekkerder dan kant-en-klare uit de supermarkt, maar deze Asperge Eiersalade naar een recept van Kheira, ga ik zeker weten maken. Heerlijk voor op een toastje, tijdens een film…of gewoon tijdens een verjaardag. Overigens, op een broodje ziet het ook erg lekker uit (zie foto). Keuzes, keuzes…!

Asperges met een mosterd bieslook dressing
Ik hou van mosterd en ik hou van bieslook, de kokende zussen hebben dit zo te zien in een recept verwerkt, dus ik ben meteen om. Asperges met een mosterd bieslook dressing, het zou zo letterlijk op de menukaart van een restaurant kunnen staan toch? Lekker wat gebakken aardappeltjes ernaast en smullen maar.

Aspergesalade met garnalen
Lekker en gezond: Aspergesalade met garnalen, door Thomas! Vooral de garnalen spreken me weer erg aan (ik ben een echte visliefhebber). Er zit ook een heleboel groen door deze salade, dus je hebt een gevarieerd bordje voor je neus als je dit maakt.

Aspergesoep met ei en croutonsEn ik blijf nog eventjes hangen bij de culinaire hoogstandjes van Thomas. Hij deelde namelijk ook een recept voor Aspergesoep met ei en croutons. Nou, dat klinkt toch fantastisch als gezellig voorgerecht? Ik heb er nu al zin in!

Asperge pakketje
Voordat ik op het linkje van de kokende zussen klikte, vroeg ik me af wat ik te zien zou krijgen. Want wat moet je verwachten van een Asperge pakketje? Nou..bladerdeeg, ham en kaas..need I say more? Ga maar vast de oven aanzetten en de asperges schillen, want dit wil je gewoon eten!

Gegrilde Witte Asperges met Wilde Zalm, Ei & Sinaasappel
Saskia deelde een recept voor Gegrilde Witte Asperges met Wilde Zalm, Ei & Sinaasappel, wederom eentje die zo op een menukaart zou kunnen staan. En weer zalm…ja ik kan het gewoon niet laten, zalm is zo lekker. Ik ben erg benieuwd naar hoe dit smaakt, zeker door de sinaasappel.

Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges
Ook Joyce kwam met een heerlijk recept op de proppen; Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges. Vooral dat grillen lijkt me heerlijk! De citroen maakt het allemaal lekker fris las ik…hoppa, op de to-make-list dus maar!

Hartige taart met asperges, broccoli en bacon
Hartige taart maakt mij vele malen vrolijker dan gewone taart. Ik ben nou eenmaal niet zo’n zoetekauw. Vandaar dat de Hartige taart met asperges, broccoli en bacon me dus wel interessant en lekker lijkt. En ja…er gaat ook kaas over..jummie!

Asperges op ‘plantenaarde’
Dit klinkt spannend, of niet dan? Uiteraard is dat ook de bedoeling van Nelleke. Zij deelde een recept voor Asperges op ‘plantenaarde’. En echt, het is niet alleen kunstzinnig, maar het is ook gewoon heerlijk, zeker ook door de combinatie met hummus!


Roze asperges met blauwe kaas
saus, biet en honing walnoten
Uh, wat? Roze(!) asperges? Jazeker…Andrea deelde haar recept voor Roze asperges met blauwe kaassaus, biet en honing walnoten en dat lijkt me ontzettend lekker. Voordeeltje is ook dat het snel klaar is! Handig, zeker voor gezinnen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.