Als je zwanger bent, kun je een heleboel beter niet eten. Rauw vlees laat je liggen en ook niet gepasteuriseerde kaas is een echte no-go. Maar hoe zit het met het eten van vis? Hieronder vertel ik jullie wat je beter niet kunt eten, maar ook wat je met een gerust hart op een broodje, toastje, of wat dan ook kunt doen. 

Gerookte vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden, waardoor de Listeria-bacterie zich gaat vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Eet daarom liever geen gerookte vis uit de supermarkt of van de visboer. Belangrijk weetje: Als je deze vis goed verhit, is het wel veilig.

Als je zwanger bent kun je de volgende vissoorten beter niet eten (ook niet verhit):

Zwaardvissen
Eet geen zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, makreel, paling en tonijn. Eet deze vissen alsjeblieft ook niet uit blik, ze bevatten dan namelijk relatief veel kwik en dat is gewoon niet goed voor jou én voor je kindje.

Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren
Rauwe vis zorgt ervoor dat het risico op een voedselinfectie een stuk groter is. Sla dus de sushi met rauwe vis over en eet ook geen rauwe maatjesharing en oesters. Belangrijk weetje: Als je mosselen, oesters en haring door en door verhit, kun je het wel eten. Ook zure haring uit een pot, oftewel de zogeheten rolmops, kun je veilig eten omdat het verhit is geweest.

Zelf gevangen vis
Wees ook voorzichtig met het eten van zelf gevangen vis. Deze vis kan namelijk een verhoogd gehalte aan schadelijke stoffen bevatten, zoals kwik en dioxine. Ik zou het dus gewoon helemaal niet eten.

Maar, wat kun je dan wel eten? 1 keer vis per week is namelijk gewoon gezond, ook als je zwanger bent.

Vette vis is goed voor je hart en bloedvaten
Eet bij voorkeur vette vis, zoals Atlantische zalm, heilbot, bokking en sardines.  Andere vissoorten die je gewoon kan eten zijn: forel, kabeljauw, vissticks, kibbeling, garnalen en mosselen. Belangrijk weetje: Zorg ervoor dat alles doorbakken of gekookt is, om voedselinfecties te voorkomen.

Lees ook eens: Afvallen na een zwangerschap

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.