DSC_0026Tja het zat er al een tijdje aan te komen. Recentelijk ben ik een nieuw decennium ingegaan. De zorgeloze twintiger jaren zijn voorbij. En met dit nieuwe decennium merk ik dat ik toch wat meer bezig ben met ouder worden. Gezond ouder worden dan wel te verstaan. Ik stel me dan ook wel eens de vraag; “Wat kan ik doen om gezond ouder te worden?”

Een aantal voor de hand liggende zaken doe ik al. Ik laat de auto wat vaker staan en ga op de fiets naar de supermarkt, of ik loop net dat stukje langer van de school van de kinderen naar huis. En ook bij het koken, sta ik wat vaker stil bij gezondheid. Minder zoet, koekjes en snoepjes en wat meer fruit, groente, etc. Ook kook ik met minder zout. Maar veel verder ben ik nog niet gekomen. (immers ben ik 30 geworden en geen 50). Toch viel me (met mijn nieuw gevonden interesse in gezondheid) op dat mijn vriend totaal geen boter gebruikt bij het koken. Hij grijpt altijd naar een witte keramische fles met schenkdopje als hij iets bakt of braadt. “Olijfolie, veel gezonder!”, zegt hij dan stellig, “vooral de extra vergine ofwel eerste pers”. Aanvankelijk proefde ik het verschil in gewone boter gebakken gerechten enorm. Maar nu merk ik het verschil al niet meer. Op salade daarentegen vind ik de smaak van olijfolie zeker iets toevoegen. Dus wou ik weten of de kinderen dit ook zouden merken. Om dit te proberen kreeg ik van SoloBioMooi een fles heerlijke Amanprana BIO Verde Salud olijfolie.

Amanprana BIO Verde Salud Olijfolie:

Het woord BIO verklapt het al. Deze olijfolie wordt gewonnen van organisch geteelde olijven van de hoogste kwaliteit. Ze groeien op de zon overgoten heuvels van het Sierra Mágina Natuur Park in Andalusië, Spanje. De fles die ik mocht ontvangen liet al zien dat het hier om een andere kwaliteit olijfolie gaat dan bij de reguliere supermarkt. Er staan 5 cirkels op. Eentje met “BIO”, “100% RAW”, “0% JUNK”, “100% plantaardig” en “0% GLUTEN”. Dat ziet er in ieder geval al goed uit. Recht uit de fles, is de smaak redelijk sterk te noemen. Maar het moet natuurlijk bij een gerecht gebruikt worden. Dus vandaag wordt het… Italiaans natuurlijk!

Spaghetti bolonaise DSC_0028

Mijn kinderen vinden spaghetti bolonaise ontzettend lekker en ze helpen dan ook graag mee met koken. Mijn jongste zoontje heeft de verpakking met gehaktballetjes al in zijn handjes en de jongste meid graait al naar de boter. “Nee, nee, vandaag koken we met olie.” Dus hop een scheut olijfolie de pan in. In tegenstelling tot bakken en braden met boter, spettert olijfolie wel wat meer. Maar dat mag de pret niet drukken. De saus wordt gemaakt en de spaghetti gekookt. Natuurlijk gaat er, net zoals in Italië (althans volgens mijn vriend), een scheutje olijfolie in het kokend water van de spaghetti. “Dan plakt hij minder”, beweert hij. Ik heb geen idee waar hij dit van weet, maar eigenwijs ben ik niet, dus we proberen het uit. Ondertussen heeft hij een salade gemaakt met tomaatjes, komkommer, sla en nog wat kruiden die ik zelf zelden gebruik. Ook nu pakt hij weer de fles met olijfolie en gaat liberaal te werk. Ik begin toch langzaam sceptisch te worden. Was dit wel zo’n goed idee. Als de kinderen het niet lekker vinden, mag mamma het weer oplossen. Maar goed, we zien wel. Een half uurtje later word ik door vriendlief uit de keuken gejaagd en aan tafel gezet welke langzaam volgezet wordt met heerlijk ruikend eten. Er verschijnt ook een stokbrood in stukken gesneden en een schaaltje zeezout. “Minder gezond,” zegt hij, “maar oh zo lekker.” Wederom heb ik geen idee wat hij bedoelt.

Het Resultaat

De kinderen krijgen allemaal spaghetti op het bord. En tot mijn verbazing glijdt de spaghetti van de opscheptang zo op het bord. Geen geplak, geen gedoe, maar gewoon een heerlijke, stevige spaghetti. “Ondanks de hoge temperatuur, lost de olijfolie nauwelijks op in het water” legt hij uit. “Dus bij het afgieten blijft de olie als dunne filmlaagje over de spaghetti zitten en plakt hij niet.” Hij is chemisch ingenieur en zal het wel weten. De kinderen merken er weinig van. Ze smullen zoals ze altijd doen van spaghetti. “Proeven jullie een verschil?” vraag ik ze. “Het is heerlijk!” roepen ze alle vier. Mijn vriend glimlacht en geeft me een stuk stokbrood. “Moet je eens proeven” zegt hij. En voor ik weet wat erop zit, heb ik al een hap in mijn mond. Het smaakt verrassend sterk en lekker. “Vers stokbrood, overgoten met een beetje olijfolie en gedept in wat zeezout. Niet super gezond vanwege het zout, maar oh zo lekker” fluistert hij in mijn oor. “Misschien minder geschikt voor de kinderen.” voect hij eraan toe. Het resultaat is er in ieder geval niet minder om. Binnen een mum van tijd zijn de salade, spaghetti en ook het stokbrood verorbert. (De kinderen dan weliswaar droog en zonder zout) Ze vonden het heerlijk. En ik? Ik heb Italiaans vanaf nu een stukje omhoog geschoven op de lijst met lievelingsgerechten.

Olijfolie en Gezondheid

De smaak is in ieder geval goed te noemen. Maar toch vraag ik me af of al deze olie echt zoveel gezonder is dan boter. Dus google ik ‘s avonds eens naar “olijfolie en gezondheid”. En wat ik daar vind, verbaast me enorm. Volgens verschillende websites is er duidelijk wetenschappelijk bewijs dat olijfolie veel positieve gezondheidseffecten heeft zoals:

  • Verlagen van de bloeddrukDSC_0030
  • bescherming tegen hart- en vaatziekten. Dit d.m.v. verlaging van triglicerine. Iets wat gecombineerd met een te hoog, slecht cholesterol kan zorgen voor dichtslibben van bloedvaten. Althans zo ik lees.
  • Het schijnt zelfs de ontwikkeling van borstkanker te kunnen vertragen of de kans erop te verlagen.
  • Volgens www.optimalegezondheid.com kan olijfolie zelfs de kans op sommige kankersoorten met wel 75% verlagen.
  • Ook helpt het tegen reumatische artritis en osteoporose (botontkalking)

Toen ik mijn vriend vroeg of hij dit al wist, zei hij droog: “Zeker, waarom denk je dat ik 10 jaar geleden overgestapt ben op olijfolie?”

Hoe dan ook, voor mij is het duidelijk. De olijfolie Amanprana Verde Salud is niet alleen hartstikke lekker, maar het is ook nog eens mega gezond en goed voor je lichaam. Ik ben verkocht. Oh, en voor die mensen die misschien denken dat een fles olijfolie een heel stuk duurder is dan boter kan ik alleen maar zeggen dat een fles bijna net zolang mee gaat als 4 a 5 pakjes boter en dus eigenlijk niet zoveel meer kost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.