The Flower Farm produceert 100% plantaardige margarine dat alleen natuurlijke ingrediënten bevat. De margarine bevat geen conserveermiddelen en belangrijker nog: geen palmolie. Palmolie is de grootste veroorzaker van de ontbossing van het regenwoud. In gewone margarine, anders dan de margarine van The Flower Farm, zit 30 tot 40% palmolie dat afkomstig is van de oliepalm. Om deze productie bij te kunnen houden worden er grote delen van het regenwoud gekapt, of erger nog, in de fik gestoken om plaats te maken voor oliepalmplantages. Iedere seconde worden er 169 bomen vernietigd, oftewel 7,5 miljard bomen per jaar. Ja, je leest het goed: 7,5 miljard.

Zo is in de afgelopen 12 jaar meer dan 100 miljoen hectare regenwoud verwoest. Op dit moment is 60% van het regenwoud in Indonesië en Maleisië al verdwenen. Dit betekent het einde voor de dieren en planten die in het regenwoud leven. Vergeet niet hoe belangrijk het regenwoud is voor het evenwicht van de aarde. The Flower Farm zegt: “Genoeg is genoeg. Eat plants, not palm please!”

”We zijn eigenlijk de Tony’s Chocolonely van de margarine categorie. We proberen op een positieve manier bij te dragen aan een groot probleem: de massale ontbossing. The Flower Farm focust zich op de oplossing; een duurzame palmolievrije margarine waarmee je direct meehelpt het regenwoud te redden. Ik noem het margarine met een missie!” (Marcel van Wing, oprichter The Flower Farm)

Dat klinkt goed, maar is het ook lekker?

De margarine van The Flower Farm wordt op een zo natuurlijk mogelijke wijze gemaakt. Dat maakt het extra lekker. Zo gebruikt The Flower Farm bijvoorbeeld geen citroenzuur, maar citroensap voor de houdbaarheid en wortelsap voor de kleur. De margarine wordt gemaakt op een manier waarop je dat thuis ook zou kunnen doen.

Meer dan 50% van alle supermarktproducten bevat palmolie

Palmolie wordt in veel verschillende voorverpakte producten gebruikt. Zo zit het in kindervoeding, koekjes en in beleg, zoals chocoladepasta en pindakaas. Zelfs in producten als zeep, shampoo, zoete snacks en diepvriesproducten wordt palmolie verwerkt. Margarine bevat zelfs 30 tot 40% palmolie. Vanwege de massale verwerking in producten blijft de vraag naar palmolie enorm.

C02-uitstoot door ontbossing

Ontbossing zorgt voor een gigantische hoeveelheid aan CO2-uitstoot. Door het afbranden van regenwouden komen er enorme hoeveelheden CO2 in de atmosfeer terecht. Deze hoeveelheid is zo groot, dat Indonesië de op twee na grootste CO2 vervuiler ter wereld is.

Geen palmolie, maar sheaboter

In sheaboter hebben we een duurzaam alternatief gevonden. Sheaboter is een plantaardige olie die afkomstig is van de noten van de karitéboom – een boom die in het wild groeit op de Afrikaanse savanne. Om de boter te winnen hoeft er dus geen boom gekapt te worden. Bovendien heeft sheaboter een andere vetsamenstelling dan palmolie, waardoor het beter is voor de gezondheid.

Een gezin redt 30 m2 regenwoud in een jaar tijd

Met iets kleins, zoals margarine, kun je bijdragen aan iets groots: het tegengaan van ontbossing. Hoe? Reken even mee: we nemen een gemiddeld gezin van 4 personen die dagelijks elk 3 boterhammen, met steeds de aanbevolen hoeveelheid van 10 gram margarine smeren. Margarine met een palmoliegehalte van 30%.

4 (pers) x 3 (boterham) x 7 (dagen) x 52 (weken) x (10gram/1000) x 30% = 13,104 kg palmolie.
1 hectare = 10.000 m2 = 5000 kg palmolie per jaar.
13,103/5000 x 10.000 = 26,2 m2 regenwoud

Indien datzelfde gezin ook bakt in ‘The Flower Farm bakken zonder palmolie’, besparen zij ongeveer 30 m2 regenwoud per jaar.

De bescherming van orang-oetans

In de afgelopen 15 jaar zijn 162.000 orang-oetans gedood voor de productie van palmolie. Op dit moment zijn er nog maar 60.000 orang-oetans in leven. De enige manier om ervoor te zorgen dat zij niet uitsterven, is door hun leefomgeving te behouden. Het is voor de overleving van deze dieren van groot belang om het stukje regenwoud dat er nog is te beschermen.

The Flower Farm heeft dezelfde prijs als gewone margarine.

Ondanks dat sheaboter duurder is dan palmolie, willen we dat iedereen gemakkelijk kan kiezen voor palmolievrije margarine als vervanging voor gewone margarine. Daarom is de prijs gelijk aan die van de margarine die je nu koopt (225 gr, €1,49).

The Flower Farm is sinds medio augustus verkrijgbaar bij alle grote supermarkten in Nederland!

Over The Flower Farm

The Flower Farm BV is een bedrijf met een missie. Door palmolievrije margarine te maken helpen wij om de ontbossing die veroorzaakt wordt door de palmolie-industrie te stoppen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.