In Nederland hebben zo’n 15.000 kinderen en jongeren Type 1 Diabetes (T1D). Deze auto-immuunziekte drukt een enorme stempel op het dagelijks leven. Vooral voor ouders met kinderen met Type 1 Diabetes blijft het een dagelijkse struggle waar ze tijdens de feestdagen geen vakantie van hebben. Ook al hebben veel basisscholen een steeds gezonder beleid, een handje pepernoten, chocoladeletter of kerstkransje is snel gevonden. Maar hoe ga je daarmee om als je kind diabetes heeft?

De meeste ouders vieren een zorgeloze pakjesavond, maar wanneer je kind Type 1 Diabetes heeft ben je de hele dag koolhydraten aan het rekenen en aan het tellen. Zeker tijdens de feestdagen met alle verleidingen blijkt dit een enorme uitdaging waar veel mensen niet bij stilstaan. JDRF Nederland geeft drie handige tips om de feestdagen te overleven.

1. Probeer zo zorgvuldig mogelijk koolhydraten te tellen. In acht kruidnoten zitten bijvoorbeeld net zoveel koolhydraten als één speculaasje (12 gram). JDRF heeft de belangrijkste tellingen voor je op een rijtje gezet:

 

 

 

 

 

2. Corrigeer later bij. Liever een beetje extra insuline na een paar uur dan een te lage bloedsuikerspiegel en een nacht vol hypo’s! Hoe een hypo voelt en hoe je ermee om moet gaan? Lees meer op de website van JDRF

3. Last but not least: geniet ervan! Je bent al dag in, dag uit bezig met het reguleren van de bloedglucosewaardes van je kind. Geniet en laat je kind ook genieten van een bijzondere tijd als deze. Mandy is moeder van Björn (12) met Type 1 Diabetes en weet als geen ander hoe ze de feestdagen moet doorkomen: “Onze lifesaver: één pepernoot is één koolhydraat. Daarnaast laten we de kinderen altijd lekker veel dansen op Sinterklaas- en kerstmuziek om de glucosewaardes weer iets naar beneden te krijgen. En verder vooral niet te druk maken: het is maar één keer per jaar Sinterklaasavond.”

Over Type 1 Diabetes
T1D is een chronische auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij T1D worden bètacellen in de alvleesklier door een auto-immuunaanval vernietigd en maakt het lichaam geen insuline meer aan. Hierdoor wordt de bloedglucosespiegel niet meer geregeld en ontstaat een levensbedreigende situatie. Totdat er een oplossing gevonden is, moeten mensen met T1D constant hun bloedglucosespiegel nauwlettend in de gaten houden en dagelijks meerdere keren insuline-injecties toedienen of 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen.

Over JDRF Nederland
JDRF is een belangrijke internationale organisatie als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen, behandelen en genezen van type 1 diabetes. Sinds 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging. Met de resultaten van vandaag draagt JDRF bij aan de hoop voor morgen: een wereld zonder type 1 diabetes.

2 thoughts on “3 tips: Sinterklaasavond en de feestdagen overleven met Type 1 Diabetes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.