In meer dan 135 gemeenten in Nederland loopt ook dit jaar een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas. De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en was bij de start in 2017 een groot succes. Het hulpje van Sint voorziet kinderen met coeliakie van glutenvrije en lactosevrije Consenza kruidnoten.

Zo’n 10.000 kinderen met Coeliakie in Nederland

In Nederland zijn naar schatting 10.000 kinderen kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen daarom vaak niet zo’n leuk feest. Kinderen mogen bijvoorbeeld geen kruidnoten van de Piet aanpakken, terwijl de andere kinderen dat natuurlijk wel gewoon kunnen.

Het Sinterklaasfeest is voor alle kinderen

Meestal wordt er tijdens het Sinterklaasfeest geen rekening gehouden met glutenvrije kinderen. En dat moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Dankzij de NCV en haar vrijwilligers loopt er daarom bij ruim 135 plaatsen een Glutenvrije Piet met glutenvrije kruidnoten mee tijdens de intocht van Sinterklaas.

Hoe herken je een Glutenvrije Piet?

Sommige Glutenvrije Pieten dragen een schort met het Glutenvrije Piet logo erop, andere Glutenvrije Pieten zullen zich op een andere manier onderscheiden…maar let goed op, je herkent ze vast! En in een NCV-tas zitten de kruidnoten van Consenza, deze zijn glutenvrij èn lactosevrij.

Maak je eigen vlag voor de intocht

Kinderen met coeliakie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. De kruidnoten die de Glutenvrije Piet bij zich heeft, wordt vooraf met zorg verpakt in kleine verpakkingen, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Over de Glutenvrije Piet

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie. De Nederlandse Coeliakie Vereniging is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.