Ja, vandaag kaart ik weer een ontzettend serieus onderwerp aan. Afgelopen zaterdag ben ik samen met de oudste en mijn moeder naar de open dag van het Tergooi ziekenhuis in Hilversum geweest. Er was daar vanalles te doen, te bekijken en te bezoeken, zo ook het Mammacentrum. Voor mijn zoon niet bijster interessant met zijn 9 jaar, maar voor mij des te meer. Het heeft me aan het denken gezet, want eigenlijk check ik mezelf te weinig op knobbeltjes e.d. Ik nam een folder mee van het KWF met daarop feiten & fabels over borstkanker. Ik deel dit en nog wat meer informatie graag met jullie.

Als je een knobbel of andere afwijking in of op de borst(en) ontdekt, is het wijs om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Hij/zij zal je vervolgens (indien nodig) doorsturen naar het ziekenhuis om verder onderzoek te laten doen. Het kan ook zijn dat je een verwijzing hebt gekregen van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BoB). Tevens is er ook een groep mensen met een angst voor borstkanker, bijvoorbeeld omdat het in de familie voorkomt. Spreek je altijd uit tegenover je arts, je kunt het beter laten checken, dan dat je ermee door blijft lopen.

Het wordt aangeraden om jezelf ook regelmatig te onderzoeken. Op de website van Thuisarts.nl staat een stappenplan, hoe je dit het beste kunt doen. Indien je doorgestuurd wordt na het ontdekken van iets vervelends/verdachts, dan kun je het volgende vaak verwachten;

Allereerst; een mammografie
Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Men neemt van beide borsten twee foto’s ,één in verticale en één in horizontale richting. Om de borsten goed te kunnen afbeelden, is het nodig om deze samen te drukken, wat soms best wel pijnlijk kan zijn. Je kunt je enigszins voorbereiden door ervoor te zorgen dat je je borsten de avond voor het onderzoek niet insmeert met bodylotion oid. Je borsten worden hier namelijk glad van en dat zorgt ervoor dat het onderzoek minder goed kan worden uitgevoerd. Indien je moedervlekken, wratjes, vetbultjes en/of littekens op je borsten hebt, doe je er goed aan om dit van tevoren aan de röntgenlaborant door te geven. Soms zijn de vlekken en/of bultjes namelijk te zien op de röntgenfoto’s en dat kan dan gezien worden als een afwijking, wat dan dus ten onrechte zal zijn. Indien je zwanger bent, of een vermoeden hebt, dien je dit van tevoren ook aan de chirurg en röntgenlaborant door te geven.

Daarna; een echografie
Na de mammografie wordt er vaak een echografie gemaakt van de borsten en de oksels. Dit onderzoek is gelukkig niet pijnlijk. Bij een echografie worden  eventuele afwijkingen zichtbaar gemaakt met behulp van geluidsgolven.

10 feiten over borstkanker

#1 Kans van 1 op de 8 op borstkanker
Laat ik maar eerst met een heftige beginnen; je hebt de kans van 1 op de 8 om borstkanker te krijgen (dit geldt voor een heel leven). Echter varieert het sterk per leeftijd. Als je 30 bent is de kans op het krijgen van borstkanker bijvoorbeeld voor de komende 10 jaar, 1 op de 192. Bij een vrouw van 50, 1 op de 35.

#2 Vroeg ontdekken geeft een grotere kans op een succesvolle behandeling
Zoals ik boven al opschreef, het is belangrijk om jezelf goed in de gaten te houden. Als je klachten hebt moet je zo snel mogelijk je arts bezoeken, zodat er actie kan worden ondernomen (indien nodig). Verder is het altijd een goed idee om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

#3 Regelmatig bewegen verkleint de kans op borstkanker
Indien je regelmatig lichamelijk actief bent (bijvoorbeeld door sport, fietsen, huishoudelijk werk of door een actieve baan) verlaag je de kan op borstkanker met 20 tot 40%, in vergelijking met vrouwen die amper tot niet bewegen.

#4 Hormonen tegen klachten door de overgang verhogen de kans op borstkanker
Indien je hormonen gebruikt tegen de klachten van de overgang en je dit langer dan 2 of 3 jaar doet, verhoog je de kans op borstkanker. Het risico neemt echter af als je deze middelen niet meer gebruikt.

#5 Borstkanker komt het meeste voor
Helaas krijgen ieder jaar circa 13.000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker. Dit tegenover circa 100 mannen. Na borstkanker komt dikkedarmkanker het meeste voor, bij circa 5.600 vrouwen en 6.700 mannen.

#6 Circa 75% van de vrouwen is 50 jaar of ouder
Vaak wordt er gedacht dat borskanker vaker op jongere leeftijd voorkomt. Niets is in dit geval minder waar. Ongeveer 25% van de vrouwen die borstkanker krijgen is jonger dan 50 jaar. Onder de 30 jaar borstkanker krijgen is zeldzaam te noemen.

#7 Knobbeltje is meest voorkomende verandering
Een knobbeltje in de borst is de meest voorkomende verandering. Het is vaak een onschuldige afwijking, zeker bij jonge vrouwen. Het is echter wel altijd een reden om eventjes naar de huisarts te gaan.

#8 Minder alcohol = kleinere kans op borstkanker
Indien je over een langere periode dagelijks meer dan 1 glas alcohol drinkt, verhoog je de kans op borstkanker met 7 tot 9%. Er wordt dan ook aangeraden om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.

#9 Overgewicht na de overgang verhoogt kans op borstkanker
Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat overgewicht na de overgang een grotere kans geeft op het krijgen van borstkanker. Voor de overgang hebben vrouwen met overgewicht géén verhoogde kans op het krijgen van borstkanker.

#10 Uitstellen van het krijgen van kinderen zorgt voor verhoogde kans op borstkanker
Hoe later vrouwen een kindje krijgen, hoe groter de kans is om borstkanker te krijgen. Uiteraard is dit natuurlijk van meerdere omstandigheden afhankelijk en is het niet altijd te beïnvloeden.

10 fabels over borstkanker

#1 Borstkanker is altijd dodelijk
Tuurlijk zijn er vrouwen die helaas overlijden aan borstkanker, maar des te meer vrouwen overleven deze ziekte. De kans dat een vrouw na 10 jaar nog in leven is, is in ons land zo’n 75% en de kans om na 5 jaar nog in leven te zijn, 85%.

#2 Maandelijks jezelf onderzoeken verkleint de kans op borstkanker
Helaas, was het maar zo. Het is altijd goed om jezelf te onderzoeken (en je lijf goed te kennen), maar het voorkomen doe je er niet mee. Het is belangrijk om te weten dat je borstkanker niet eerder ontdekt door zelfonderzoek. Neem wel altijd bij veranderingen contact op met de huisarts.

#3 Borstkanker is altijd erfelijk
Ondanks dat veel mensen dit wel denken, speelt erfelijkheid bij minder dan 20% van de vrouwen met borstkanker een rol.

#4 Grote borsten -> grotere kans op borstkanker
Fabeltje, de grootte van de borsten heeft geen invloed op het ontwikkelen van borstkanker.

#5 Borstkanker begint altijd met het krijgen van pijn
Eigenlijk komt pijn zelden voor als eerste klacht bij borstkanker. Vaker worden de klachten in of op de borst veroorzaakt door een vaak onschuldig lijkende afwijking.

#6 Deodorant en antitranspiratie middelen veroorzaken borstkanker
Onzin. Op het grote internet (waar iedereen altijd denkt alles te weten) zijn zat verhalen te vinden die dit vertellen, maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er echt geen verband is.

#7 Stress veroorzaakt borstkanker
Nog zo eentje, langdurige stress veroorzaakt geen kanker! Er is (en wordt) nog steeds veel onderzoek gedaan hiernaar en tot nu toe is er nog geen verband gebleken, aldus het KWF in hun folder die ik meenam uit het ziekenhuis.

#8 Het dragen van beugel-bh’s vergroot de kans
Niet waar, het gebruik van bh’s (met of zonder beugel) zorgt (of vergroot) niet de kans op het krijgen van borstkanker.

#9 Alleen vrouwen kunnen het krijgen
Nee, zoals ik hierboven al liet weten, ook mannen kunnen het krijgen (in Nederland zijn dit er circa 100 per jaar).

#10 Inname van extra vitamines voorkomt het krijgen van borstkanker
Er is onvoldoende bewijs om het gebruik van extra vitamines (of voedingssupplementen) aan te bevelen om de kans op borstkanker te verkleinen.

Onderzoek jij jezelf weleens?

Afbeeldingen: Pixabay

(Visited 149 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Feiten & fabels over borstkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.