We hebben hier in huis overal rolgordijnen hangen, behalve op de slaapkamer van de oudste. Die keus hebben we bijna 5 jaar geleden gemaakt en daar staan we nog steeds achter. Toch zou ik ook nog wel vitrages en mooie (dikke) gordijnen willen hebben.

Privacy

Niet dat we een heleboel te verbergen hebben, maar onze overbuurvrouw leest nogal graag op haar balkon en houdt dan alles goed in de gaten. Ze kan letterlijk bij ons naar binnenkijken en dat vind ik niet zo prettig. Natuurlijk kunnen we standaard de rolgordijnen naar beneden doen, maar ik dacht…als we nou vitrage nemen in combinatie met de rolgordijnen (of gewone gordijnen), dan is het probleem opgelost. Overdag door de vitrage geen inkijk, maar toch lichtinval…ik wil tenslotte niet in het donker zitten in mijn eigen huis. En in de avond doen we de gordijnen dan wel lekker dicht om er een wat knusser geheel van te maken (zonder pottenkijkers). Nog makkelijker, je kunt tegenwoordig zelf je rolgordijnen online kopen.

De warmte blijft beter hangen

Eigenlijk is de verwarming hier in huis de laatste maanden nog niet aan geweest, maar uiteindelijk zal de winter toch beginnen. Overdag laat je de gordijnen open, zodat de (winter)zon het geheel kan verwarmen en in de avond sluit je ze, zodat de warmte blijft hangen. Je kunt op deze manier echt energie besparen, wat je dus ook een hoop geld kan schelen. Let er wel op dat je gordijnen niet voor de radiator hangen. De warmte zal tussen het gordijn en de radiator blijven hangen, wat ervoor zorgt dat je dus wel harder moet stoken (zonde!). In de zomer kun je overigens het beste andersom werken (overdag de gordijnen dicht), om de warme lucht buiten te houden.

Het scheelt een hoop geluid

Gordijnen houden een heleboel geluid van buiten tegen. Indien je kiest voor dikke, geplooide gordijnen dan weet je zeker dat ze een geluidsisolerende functie hebben. waardoor je minder last hebt van lawaai buiten. Gordijnen met een plooi (bijvoorbeeld velours) breken de geluidsgolven, waardoor er demping ontstaat. Erg prettig als je, zoals wij, aan een straat woont waar regelmatig wat groter verkeer voorbij komt. En het treinstation wat hier een paar honderd meter verderop zit, daar hebben we dan ook een stuk minder hinder van.

De akoestiek wordt een stuk beter

Als je een muziekliefhebber bent, zoals wij, dan maken gordijnen zeker weten je leven een beetje leuker met gordijnen in huis. De akoestiek zal namelijk een stuk beter worden. Naast dat, is het natuurlijk heel gezellig zo’n warme en knusse kamer, zeker met een kaarsje, hapje en muziekje erbij.

Stijlvol

Last, but zeker not least, ik vind gordijnen gewoon stijlvol staan. En dan heb ik het niet over gordijnen in een hele excentrieke kleur, maar gewoon dikke gordijnen in bijvoorbeeld een pastel tint. Het geeft een soort sjeu aan een huis, die helemaal bij mij past. Ik hoop in de toekomst in een huis te gaan wonen met hele hoge ramen, waar dan vervolgens prachtige gordijnen voor komen te hangen. Een eigen paleisje, helemaal van ons. Ik droom nog eventjes verder en ga alvast beginnen aan mijn moodboard!

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.