Soms ben je toe aan een ander interieur en daar hoort het aanschaffen van een nieuwe bank ook vaak bij. We vertellen je in dit artikel waar je op moet letten als je er eentje gaat aanschaffen.

Formaat

Zorg dat je weet welke afmetingen de bank moet hebben. Het is ontzettend vervelend als je er achter komt dat die ene toffe hoekbank te groot is voor jouw woonkamer, op het moment dat deze wordt bezorgd. Meet de ruimte die je hebt dus goed op en schrijf het ook op, zodat je zeker weet dat je geen maten door elkaar kunt halen.

Stijl

Denk voordat je gaat winkelen goed na over welke stijl bank je graag zou willen. Kies je voor iets traditioneels, moderns, of misschien wel iets ertussenin? Je moet uiteindelijk kiezen voor iets dat past bij je (jullie) persoonlijke smaak en de algemene stijl van je huis. Woon je in een heel modern huis dan kies je waarschijnlijk voor een strakke bank, maar gaat het om een oud herenhuis, dan past een Chesterfield bank daar misschien wel fantastisch bij. Hoe het ook zij, denk goed na voordat je een aankoop doet, het is tenslotte vaak een wat duurdere uitgave die je moet doen.

Kleur

Heb je knalroze muren, dan is een rode bank wellicht niet zo’n heel erg goed idee (tenzij je van een heel bont kleurenpallet houdt natuurlijk). Woon je in een huis dat wat neutraler is van kleur maar wil je juist een eyecatcher, dan kun je daarvoor natuurlijk de bank gebruiken. Deze staat vaak al middelpunt in een woonkamer en je brengt er hoogstwaarschijnlijk ook heel wat uurtjes op door. Weet je niet zo goed waar je voor moet kiezen, maak dan eerst op je gemak een moodboard, zodat je voor jezelf alle stijlen een beetje op een rijtje kunt zetten.

Materiaal

Heb je kinderen, dan is een witte stoffen bank wellicht een minder goed idee in verband met de vlekken die er (hoogstwaarschijnlijk) op zullen komen. Ook met een zwarte hond of kat in huis is dit niet echt aan te raden. Denk goed na welk materiaal past bij jouw persoonlijke situatie en laat je adviseren als je er zelf niet uit komt.

Comfort

Je kunt kiezen voor een bank met een actieve zit of voor een loungebank. Dit is natuurlijk allemaal erg persoonlijk en het hangt er helemaal vanaf hoeveel uurtjes je erop door wilt gaan brengen. Een bank met een actieve zit is beter voor je rug. Wil je af en toe even lekker liggen op de bank, dan is een hoekbank (loungebank) een goede keus. Pas op met een te lage bank. Dat lijkt lekker te zitten, maar als je langer zit krijg je last van je bovenbenen, die slecht ondersteund worden.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.