Spelende kinderen betekent regelmatig vlekken op de kleding. Je kunt ervoor kiezen om altijd maar oude kleding aan te trekken, maar soms loopt de dag anders en ga je spontaan ergens heen. En je zult altijd zien dat de vlekken dan op de allernieuwste kleding komen. Balen natuurlijk! Sommige vlekken worden niet enkel door de wasmachine eruit gewassen, maar moet je op een andere manier verwijderen. Ik deel met jullie wat je het beste kunt doen bij bloedvlekken, grasvlekken, chocoladevlekken en nog veel meer!

Bloedvlekken

Belangrijk om te weten bij bloedvlekken is dat je alleen koud water gebruikt bij het verwijderen. Absoluut geen warm of heet water, want door de hitte gaat het bloed stollen en wordt de vlek hard. Naast het koude water kun je ook eventueel nog wat keukenzout gebruiken.

Grasvlekken

Deze kom ik zelf heel erg vaak tegen in verband met mijn oudste die graag voetbalt. De vlekken zijn vaak hardnekkig en je kunt ze het beste verwijderen met afwasmiddel of groene zeep. Ook soda kun je hiervoor goed gebruiken. Na het behandelen van de vlek gooi je de kleding in de wasmachine en was je het op het programma dat je altijd gebruikt.

Chocoladevlekken

Deze vlekken kun je verwijderen door het kledingstuk onder de hete kraan te houden. De chocolade zal hiervan gaan smelten en uiteindelijk verdwijnen. Een andere tip is om wat melk erop te doen, voordat je de kleding in de wasmachine gooit.

Zandvlekken

Klopt eerst zoveel mogelijk zand van de kleding af (anders moet je wellicht een nieuwe wasmachine kopen), daarna week je het kledingstuk in een emmer met sop. Laat dit zeker een aantal uur zo staan en stop het vervolgens in de wasmachine.

Rood fruit

Fruit is ontzettend gezond en lekker en dan voornamelijk de rode vruchten. Echter ze laten verschrikkelijke vlekken achter. Gelukkig kun je de meeste vlekken wel verwijderen met een beetje citroensap. Je maakt de vlek een beetje nat en vervolgens giet je er wat citroensap overheen. Indien de vlek toch wat hardnekkiger is dan je dacht, dan laat je het kledingstuk in de zon drogen, nadat je dus het citroensap hebt gebruikt. Het is wel belangrijk dat je direct deze behandeling doet en dat je niet eerst zeep hebt gebruikt. De kleding kan hiervan blauw worden en dat zou zonde zijn.

Bellenblaasvlekken

Deze zijn echt rampzalig! Het enige wat je zou kunnen doen in de hoop dat de vlekken oplossen is de kleding langdurig weken in water met een zuurstofbleekmiddel, ofwel een oxi vlekkenmiddel.

Vetvlekken

Voordat je het kledingstuk in de wasmachine gooit, smeer je de vetvlek in met wat afwasmiddel. Heb je dit niet in de buurt dan voldoet het deppen met citroen ook prima. Na het deppen gooi je er dan wat keukenzout overheen, waardoor de vetvlek zal wegtrekken. Hierna klop je alles uit en klaas is kees.

Lippenstift

Dep de lippenstift vlek met een beetje wasbenzine. Je kunt het beste deppen met een schoon watje (je zult er dus wel een aantal nodig hebben). Dep net zo vaak tot er geen kleur meer op het watje zit. Gooi het kledingstuk daarna in de was.

Viltstift

Deze vlekken kun je het beste verwijderen door een beetje spiritus of tandpasta op de vlek te smeren. Daarna uitspoelen met water en de wasmachine in.

Bananenvlek

Ook zo’n fijne (ahum) is een bananenvlek. Wrijf de vlek in met ossengalzeep en een scheutje vlekkenoplosser. Ook kun je de vlek insmeren met tandpasta voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet.

Kauwgom

Iedereen heeft het wel in huis: Pindakaas!! Smeer het op de vlek en als het goed is wrijf je de kauwgom dan zo eruit. Je kunt er ook voor kiezen om de kleding een nachtje in de vriezer te leggen. De volgende dag wrijf je de kauwgom er dan ook zo vanaf.

Tomatenvlekken

Het beste is om direct de kleding uit te doen en met een beetje water nat te maken om vervolgens wat citroensap erop te druppelen. Even laten intrekken en dan met lauw water uitspoelen. Hierna gooi je het kledingstuk gewoon in de wasmachine.

Acrylverf

Opgedroogde verf gaat hem helaas niet meer worden, maar als de verf nog nat is kun je er nog wel wat mee. Gebruik heel veel water op de vlek en smeer er wat wasmiddel op. Gebruik eventueel een sponsje om de vlek schoon te boenen. Daarna direct in de wasmachine gooien!

Urine en ontlasting

Vlekken van ontlasting kun je verwijderen door het kledingstuk eventjes voor te laten weken in water met soda en het daarna in de was te gooien. Ook kun je wat afwasmiddel op de vlekken doen, voordat je het gaat wassen. Kleding met vlekken van urine kun je het beste spoelen in koud water en vervolgens wat Shout, Vanish of glansspoelmiddel op de vlek spuiten. Daarna gewoon in de wasmachine gooien en het is weer schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.