Sta je wel eens stiekem door de deuropening van de slaapkamer van je zoon te kijken, gewoon even snel voor je zelf gaat slapen? Hoe ontzettend lief zijn ze toch – als ze slapen? De kinderkamer moet ook echt hun veilige haven zijn. De plaats waar ze zich terug kunnen trekken als ze even rust in hun hoofd zoeken.
Voor deze stoere kerels vormen het kinderbureau en vooral het jongensbed de basis voor de kinderkamer. Wat is nu de dresscode voor jongensbedden, met andere woorden, hoe kleed je een jongensbed (leuk) aan?
Dekbedden vs normale dekens
Dekens leg je in een wieg of ledikant. Baby’s kunnen beter niet slapen onder een dekbed omdat ze hier nog niet voldoende hun warmte onder kwijt kunnen. Daarnaast kan een baby in een dekbedhoes verstrikt raken. Er wordt aangeraden om minstens tot de leeftijd van twee jaar te wachten met een dekbed.
Zodra een kind twee is, stappen de meeste ouders over naar een dekbed. Een deken is namelijk vaak iets minder praktisch. Je combineert het een laken en dat laken blijft lang niet altijd lekker liggen. Wil je kiezen voor duurzame materialen, dan zal je vaak met de keuze voor dekens sneller slagen.
Wat is het beste dekbed?
Laten we vooral vooropstellen dat het geheel persoonsgebonden is welk dekbed de beste keuze is. Voor kinderen wordt vaak gekozen voor een dons dekbed, een synthetisch dekbed of een dekbed van katoen. Wat zijn dan de verschillen tussen de materialen?
Een dekbed van katoen
Ga je het liefst voor natuurlijke materialen, dan is een dekbed van katoen wat je zoekt. Hierbij kun je ook kiezen voor een 100% biologisch dekbed wanneer je dat op prijs stelt. Een dekbed van katoen heeft als eigenschappen een goede luchtcirculatie te hebben.
Dit heeft als keerzijde dat het minder isolerend werkt en dus voor de kleine koukleum iets minder geslaagd is. Toch is een dekbed van katoen heel fijn, zeker wanneer er ‘s nachts nog wel eens een ongelukje plaatsvindt. Meestal kunnen katoenen dekbedden gewassen worden.
Een synthetisch dekbed
Een synthetisch dekbed kan goed heet gewassen worden en biedt je kind veel warmte. Heeft je kind last van allergieën, dan is dit een prima keuze. Nadeel van een synthetisch dekbed is dat het niet ventileert. Heeft je zoon het snel warm tijdens het slapen, dan kan het wel eens bezweet wakker worden. Wel is een synthetisch dekbed de goedkoopste optie.
Een dekbed van dons
Voor je eigen bed is een dekbed van dons een prima keuze. Voor jongensbedden is het niet zo’n heel goede keuze, zeker niet als je kind last heeft van een huisstofmijtallergie. Een dons dekbed kan niet gewassen worden, niet heel handig als je kind heeft overgegeven of nog wel eens in bed plast.
Zomer- en winterdekbed
Naast de eerde genoemde materialen kun je ook kiezen voor een standaard dekbed of een zogenaamde vierseizoenendekbed. Een enkelvoudig dekbed kan in de winter wel te koud zijn. Nu kun je er een deken overheen leggen en klaar is Kees. Maar je kunt ook kiezen voor een vierseizoenendekbed, wat je het hele jaar door kunt gebruiken.
Een kussen en andere accessoires
Een hoofdkussen wordt net als het dekbed afgeraden bij kinderen jonger dan twee jaar. Is je kind al wat ouder, dan is er nog steeds niet een noodzaak voor het kopen van een kussen. Wil je kind het toch graag, koop dan een kinderkussen voor het jongensbed.
Natuurlijk heb je ook hoeslakens en een paar leuke en stoere dekbedovertrekken nodig. Plast je kind wel eens in bed of zweet het veel, dan is een molton voor onder het hoeslaken een goede bescherming voor het matras.
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock