Heb je net een nieuw huis gekocht, of zijn er plannen om de boel eens goed te verbouwen, dan is het een puik plan om een lichtplan te maken voor de verschillende ruimtes in huis. Op deze manier zorg je ervoor dat alle elektriciteitspunten op de juiste plek komen en kun je eventuele spotjes op de goede plek laten inbouwen. Maar hoe maak je nou op de juiste manier een lichtplan?

Waarom is het maken van een lichtplan een goed idee?
Natuurlijk is het helemaal aan jezelf of je wel of geen lichtplan maakt. Het is echter wel aan te raden om dit te doen. Verlichting is niet alleen functioneel, maar geeft ook sfeer aan je interieur. Vaak kiezen mensen voor lampen omdat ze ze mooi vinden, maar of uiteindelijk alles tot z’n recht komt verliest men vaak uit het oog. Zonde, wat zo worden sommige ruimtes juist te fel verlicht, waar andere misschien weer te donker uitvallen. Zorg dat je van tevoren wel een beetje nagedacht hebt wat voor soort verlichting je wilt. Het hoeft niet een heel erg tijdrovend klusje te zijn; voorbereiding is het halve werk. Verlies trouwens nooit je eigen stijl uit het oog en zorgt dat e.e.a. op elkaar afgestemd wordt. Heb je een strak interieur, dan is een stoffen lampenkap uit het jaar kruik misschien niet zo’n heel erg goed plan.

Stap 1: Maak een duidelijke plattegrond van iedere ruimte
Het is misschien wel een klusje, maar alleen met een duidelijke plattegrond kun je een lichtplan maken. Teken alles in op de plattegrond, dus ook meubels, wanddecoraties e.d. Daarna kies je waar je je stopcontacten en lichtpunten wilt hebben. Indien er sprake is van een verbouwing zal er misschien e.e.a. moeten worden verlegd, teken in dit geval een plattegrond in de oude situatie en de nieuwe situatie. Je kunt op deze manier makkelijker zien of het allemaal haalbaar is. Zet ook op je plattegrond waar welke activiteit wordt gedaan. Waar ga je eten, waar lees je je boek en waar komt de televisie bijvoorbeeld.

Stap 2: Basisverlichting
Bepaal welk soort verlichting je waar wilt hebben. De basisverlichting moet de ruimte voldoende verlichten, maar zorgen voor zo min mogelijk schaduw. Je kunt de basisverlichting ook zien als zijnde de zon, dus het daglicht. Kies je voor grote lampen of liever voor spotjes? Voor vloerlampen of wandlampen? Teken ze in op de plattegrond en houd goed in de gaten dat je zorgt voor een goede balans.

Stap 3: Praktische verlichting en sfeerverlichting
Teken vervolgens de praktische verlichting in op je plattegrond. Hierbij kun je denken aan een leeslamp, bureaulamp of speciale verlichting voor boven de eettafel. Een kroonluchter staat bijvoorbeeld wel heel erg chique, maar je kunt natuurlijk ook voor iets subtielers gaan. Wat wel een aanrader is, is verlichting met een dimmer, zodat je het soms wat romantischer/gezelliger kunt maken. Wil je een spotje richten op een bepaald schilderij, of misschien wel een mooie fotowand, dan is dit sfeerverlichting.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.