Nu de temperaturen overdag weer oplopen en het zonnetje lekker schijnt, is het des te lastiger om thuis te blijven. Men vraagt van ons om aan een ander te denken en dus afstand van elkaar te nemen. Hopelijk hebben we het virus snel ‘onder controle’ en kunnen we allemaal weer ons normale leven gaan leiden. Om met de kids toch de (aankomende) zonnige dagen door te komen, deel ik 33 dingen die je gewoon in je eigen tuin kunt doen. En dat is niet alleen maar met speelgoed spelen….

Ballontrappen

Bind allemaal een opgeblazen ballon met een touwtje om je enkel.  Het is de bedoeling dat jullie elkaars ballonnen kapot gaan trappen. Wie als laatste overblijft met een nog hele ballon, heeft gewonnen!

Bellenblazen

Je kunt een bellenblaas kopen, maar je kunt er ook zelf eentje maken.

Blikgooien

Blikgooien is een spel wat vaak wordt gespeeld op de kermis, maar wat je natuurlijk ook gewoon in je eigen tuin kunt doen. Het doel van het spel is om in drie pogingen zoveel mogelijk opgestapelde blikken om te gooien. Op een tafel of een muurtje worden 10 blikken opgestapeld in de vorm van een driehoek. Op een bepaalde afstand van de blikken (bijvoorbeeld 2 of 3 meter) wordt een lijn gezet (bijvoorbeeld met stoepkrijt). Vanachter deze lijn moet er worden gegooid met (zachte) ballen of kersenpittenzakjes. Verdere uitleg kun je hier vinden.

Bliklopen

Bliklopen is een Oudhollands iets, waarbij het de bedoeling is dat je loopt op blikken. De blikken worden aan beide zijden doorboord en door de gaatjes wordt een touw gehaald, dat in een lusje wordt vastgeknoopt. Vervolgens kan je op de blikken gaan staan en de touwen in je handen nemen. Vervolgens kun je op de blikken gaan lopen. Maak een start- en finishpunt en doe samen een wedstrijd.

Blotevoetenpad

Een blotevoetenpad is een wandelroute die je aflegt op je blote voeten! Je loopt over allerlei verschillende soorten ondergronden, zodat je kunt ervaren hoe alles aanvoelt. Je zult merken dat alles met je voeten heel anders aanvoelt dan met je handen. Je kunt er gemakkelijk eentje zelf maken.

Bordspelletjes

Bordspelletjes hoeven niet altijd binnen te worden gespeeld. Neem met mooi weer alles lekker mee naar buiten, net zo leuk en gezellig!

Bowlen

Vul lege flessen met water of zand en neem een bal. Nog leukers als je een lange oprit hebt…gooi jij een strike?

Flessenvoetbal

Vul flessen met water en probeer vanaf een afstand met een voetbal andermans fles om te schieten. Degene die het eerste een lege fles heeft, is de verliezer.

Hinkelen

Hinkelen is een speelse manier van springend ‘lopen’ op één been. Kinderen kunnen hinkelen zodra ze ongeveer vier jaar zijn. Een hinkelbaan is een verzameling vakjes. De vakjes zijn genummerd, bijvoorbeeld van 1 t/m 10. Gooi eerst een steen in vak 1. Vervolgens wordt er in alle vakken gehinkeld, behalve in het vak met de steen: daar spring je overheen. Bij het laatste vak aangekomen, hinkel je weer terug naar het begin en spring je wederom over het vak heen met de steen. Als dit zonder fouten en vallen lukt, dan gooi je de steen in vak 2 en volg je alle stappen weer opnieuw. Indien de steen niet in het juiste vak wordt gegooid, of tijdens het hinkelen buiten het vak komt, dan is de persoon af en is de volgende aan de beurt.

Hoelahoepen

Hoelahoepen doet je door in een hoepel te gaan staan en deze omhoog te tillen ter hoogte van je gordel. Door vervolgens de hoepel een zwaai te geven komt deze in beweging. Het is nu de kunst om de hoepel om het middel te laten draaien door bewegingen te maken met je buik in cirkelvorm. De hoepel blijft nu om de buik heen draaien, mits het draaien door de persoon in kwestie wordt volgehouden.

Knikkeren

Er zijn een heleboel verschillende manieren om te knikkeren. En knikkers zijn er in heel veel verschillende kleuren en maten. Om het je wat gemakkelijker te maken, houd de spelregels aan van het NK Knikkeren!

Koekhappen

Bind de ontbijtkoek aan een touw of draad en laat iedereen, zonder de handen te gebruiken, proberen de koek eraf te happen. De draad met koek wordt hierbij vlak boven het hoofd van de deelnemers gehouden.

Kriebelbeestjes zoeken

Als je goed kijkt in de tuin dan zie je allerlei kleine kriebelbeestjes. Pak er voorzichtig eentje op, stop ‘m in een potje of bekijk ‘m eens goed op je hand. Weet je welk diertje je hebt gevangen? Kun je ‘m terugvinden op het Kriebelpaspoort? Zet je het beestje na het bekijken weer veilig terug in de natuur?

Limbodansen

Iedereen moet onder een stok doordansen, die iedere keer een stukje lager gehouden wordt.

Lummelen

De kinderen staan in een kring. 1 kind staat in het midden. De kinderen gooien de bal naar elkaar over en het kind in het midden probeert de bal te onderscheppen. Lukt dit dan gaat het kind dat de bal gooide in het midden staan. Meer balspelletjes kun je hier vinden.

Luisterspel

Om je heen hoor je altijd wel geluiden. Ga met de rug naar elkaar toe zitten en houd  twee minuten je handen voor je ogen en wees heel stil. Vertel na twee minuten aan de andere persoon wat je allemaal hebt gehoord.

Moestuin maken

Een moestuin is de perfecte manier om kinderen te leren over waar bepaald voedsel vandaan komt. Daarnaast leren ze omgaan met de natuur en natuurlijk is samen met papa en/of mama tuinieren natuurlijk hartstikke leuk! Het kind geniet meer van zijn of haar groenten als ze uit de eigen moestuin komen. Meer informatie vind je hier.

Natuurbingo

Download de bingokaart hier. Geef ieder kind een bingokaart en een bakje (bijvoorbeeld een eierdoos) om de vondsten in te bewaren. Van de dingen die je niet kunt meenemen, maak je een foto.

Picknicken

Picknicken in je eigen tuin is natuurlijk ook een goed idee. Maak samen lekkere hapjes en drankjes en eet het lekker buiten op. Je kunt dit aan ‘de grote tafel doen’ maar nog leuker is het om een picknicktafel voor je kind aan te schaffen.

Pictionary

Maak kaartjes met daarop namen van dieren en stop deze in een envelop. Pak om de beurt een kaartje en teken op een groot vel papier wat op het kaartje staat. De rest moet binnen de tijd (gebruik bijvoorbeeld een zandloper) raden wat je tekent.

Plantjes water geven

Leuk voor de kleinere kinderen; plantjes water geven. Met een gieter…of misschien wel met de tuinslang (beetje hulp is dan wel nodig).

Speurtocht

Ga samen op speurtocht, in je eigen tuin.Natuurmonumenten geeft hier tips, zodat je snel aan de slag kunt.

Spijkerpoepen

Spijkerpoepen is een dat coördinatie- en concentratievermogen vereist. Je hebt nodig een stuk touw, een spijker en een fles. De spijker wordt aan het touw vastgebonden, waarna het touw aan de broek van de speler wordt vastgemaakt. Het doel van het spel is de spijker in de fles te krijgen, zonder gebruik te maken van iets anders dan heup-, middel- en bovenbeenbewegingen.

Springtouwen

Touwtje springen wordt veel gedaan door kinderen. Er zijn een heleboel spelletjes voor bedacht, die je o.a. hier kunt teruglezen.

Stand in de mand

Één van de spelers gooit de bal recht omhoog en roept: Stand in de mand en de bal is voor …’. Daarna loopt iedereen hard weg, behalve degene van wie de naam is genoemd, die moet namelijk de bal gaan pakken. Als hij/zij hem heeft, roept hij/zij: ‘Stand in de mand’. Op dat moment mag niemand meer van zijn plaats en moet degene die aan de beurt is proberen met de bal een van de anderen te raken.

Stoepkrijten

Met een doosje stoepkrijt en een beetje creativiteit kun je voor iedere leeftijdscategorie leuke spelletjes verzinnen. Hier kun je leuke stoepkrijtspelletjes vinden.

Tikkertje

Tikkertje is een kinderspel waarin een van de spelers de tikker is en waarbij alle andere spelers uit de beurt van die persoon proberen te blijven. De tikker probeert een van de andere spelers aan te tikken.

Twister

Bij Twister is het de bedoeling om je voeten en handen te plaatsen op een veldje met gekleurde vlakken. Een draaischijf geeft aan op welke kleur een lichaamsdeel moet worden neergezet. Wie omvalt, is af.

Verstoppertje

Er is één persoon die met zijn/haar ogen dicht moet tellen, terwijl de rest zich verstopt. Daarna moet de teller op zoek naar de verstoppers. Indien je als verstopper ongezien bij de plek kunt komen, waar de teller met zijn/haar ogen dicht heeft gestaan, dan kan deze zichzelf buutvrij maken. Word je wel gezien en is de teller eerder dan jij bij de buutplek, dan ben je af.

Vlinderspel

Dit spel kun je het beste met z’n tweeën speen. Download hier de vlinders, print ze uit op stevig papier, knip ze vervolgens uit en doe er een knijper aan. Ga tegenover elkaar staan met een paar meter ertussen. Één kind krijgt een schepnet, het andere kind krijgt de twaalf vlinders. Gooi de vlinders richting het kind met het schepnetje. In twee minuten moet hij/zij zoveel mogelijk vlinders vangen!

Voetballen

Gewoon een potje voetbal in de tuin, met zelf ontworpen doeltjes….bijvoorbeeld kratjes of dozen om de boel af te bakenen, is altijd een goede en sportieve bezigheid. Heb je niet zo’n ruime tuin…kies dan voor een zachte bal…! En voor de echte voetballers is het hopen dat er weer zo snel mogelijk getraind mag worden! Tip: er bestaat speel & sport graszaad dat speciaal ontworpen is voor de actievelingen die graag buiten op een gazon willen ravotten.

Waterballonnen in de roos gooien

Teken een soort dartbord op de grond met krijt en gooi vanaf een afstand waterballonnen in de roos.

Zaklopen

Als je een jute-zak hebt liggen is het natuurlijk een stuk steviger, maar ik ga er maar niet vanuit dat dit het geval is. Zaklopen met een vuilniszak kan ook, als je maar zorgt dat deze niet scheurt. Maak een parcours en kijk wie het snelste is.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.