Houd je van de bloemetjes buiten zetten, maar ga je soms een beetje de perken te buiten? Dit jaar komt daar een einde aan! Voor iedereen die met de hand(schoen) in het haar zit en wiens mandevillas en oleanders het nog geen twee weken volhouden; de IntraTuinkalender voor april biedt uitkomst. Intratuin deelt deze maand tips over hoe je aan de slag kunt om je tuin of balkon in vorm te brengen deze lente. Zo kan écht iedereen een heuse tuintopper worden. Wist je bijvoorbeeld dat kleurrijke vroegbloeiers in je tuin de bijen een handje helpen? En dat deze bijen jou dan weer een handje kunnen helpen je moestuinoogst te laten slagen? Om ook de rest van het jaar je tuintopper-status vast te houden, brengt Intratuin je het hele jaar door tips en tricks per maand, die gratis te raadplegen zijn.

Bezige bij | Laat bijen je moestuin bestuiven

We zien insecten soms als een plaag, maar wist je dat ze juist onmisbaar zijn voor je groene tuin? Maak van je tuin daarom een paradijs voor dieren met voldoende bloeiende planten en veilige plekjes om uit te rusten. Op die manier draag je bij aan een gezonde natuur én help je onder andere vogels, vlinders en bijen aan een gezonde leefomgeving. En daar heb jij ook profijt van, want ongeveer 80% van ons voedsel moet bestoven worden door bijen. Heb je zelf een moestuin? Bijen kunnen je tevens helpen bij een mooie groente- en fruitoogst.

Onmisbare april accessoire: Insectenhuis zeshoekig groen (€19,99)

Indekken | Groener dak dan bij de buren

Een echte tuintopper maakt overal een groene oase van, zo ook van het dak. April is een goede maand om een sedumdak aan te leggen omdat de planten dan nog volop aan het groeien zijn en de regen het dak vochtig houdt.  De vetplanten slaan het water op in hun dikke blad, waaruit ze weer putten in droge tijden. Bijna geen onderhoud dus! Bovendien werkt een groen dak isolerend, wat goed is voor je energierekening. Het neemt warmte

op in hete zomers en laat minder kou door in de winter. Zo heeft de temperatuur minder invloed op je huis, garage of schuur. Er zijn makkelijke doe-het-zelfsystemen, bijvoorbeeld met sedumtrays, zodat iedereen aan de slag kan. Met een groen dak help je meteen insecten en vogels met extra leefruimte en voedsel. Let op: Laat wel eerst een expert beoordelen of jouw dak geschikt is voor bedekking met sedum.

Onmisbare april accessoire: Sedum Tray Place ‘n Go (€19,99)

Vroegbloeiers | Jong geleerd, is oud gedaan…

Ben je bang om de bloemetjes té vroeg buiten te zetten? Geen zorgen. Sommige planten kunnen niet wachten om je tuin of balkon te sieren. Begin dus in april met het aanplanten van vroegbloeiers in alle kleuren van de regenboog. Sierlijke Mandevilla’s en Oleanders zijn van die vroege vogels, maar zet ze bij nachtvorst eventjes binnen, want daar kunnen ze niet zo goed tegen. Daarna kunnen ze weer lekker naar buiten. Deze bloeiende planten doen het erg goed in een pot en helpen ook nog eens vlinders en bijen aan de eerste nectar. Zo maak je je balkon of terras helemaal af en breng je het meteen in lentesfeer. Als échte tuintopper haal je geregeld de uitgebloeide bloemen uit je vroegbloeiers weg, dan houden ze het namelijk de hele zomer vol!

Onmisbare april accessoire: Kleurrijke oleander (€14,99)

Make-over tijd | Tegels eruit, plant erin

Het lijkt in eerste instantie de meest makkelijke keuze, maar zorg dat je niet te veel tegels in je tuin legt: Want bij te veel tegels en te weinig vegetatie kan het water niet wegzakken en heb je grote kans op overstromingen in je riool. Met 40% groen en maximaal 60% bestrating in je tuin ben je al goed op weg. Bedek de bodem in plaats van tegels met grind, gras of planten, dan zakt het water gelijkmatiger weg en heeft de bodem de kans om het vocht te absorberen. Elke tegel die je vervangt door planten maakt al verschil. Ook een optie: wissel tegels af met bodembedekkers in plaats van een heel pad te bestraten. Dat ziet er ook nog eens prachtig uit!

Onmisbare april accessoire: ‘Dikkemanskruid’ bodembedekker (€9,99)

Water vatten | April doet wat het wil

April kan ons nog wel eens verrassen met fikse regenbuien. Houd je ook liever droge voeten? Zorg dan dat het regenwater goed kan wegstromen of vang het op. Heb je een kleinere tuin, zet dan een regenton in de tuin om water op te vangen. Dit kun je dan weer goed gebruiken tijdens drogere dagen om je planten water te geven. Heb je iets meer ruimte in je tuin, dan kun je ervoor kiezen een vijver aan te leggen.  Dit zorgt meteen voor een goede afwatering en je helpt er ook een hoop insecten, vogels en kleine dieren mee.

Onmisbare April accessoire: Regenton mini rain (van €42,99 voor €32,99)

Voedertijd | Groeiseizoen daar, bemesten maar

Heb je het idee dat je planten het op eigen houtje wel redden? Niet dus. Je planten hebben tijdens het groeiseizoen biologische voedingsstoffen nodig voor extra energie. Dat verrijkt de bodem en zorgt voor minder plantenziektes. Hoef je die ook niet meer te bestrijden! Doe het nu, want in april zijn je planten in de groei en krijgen ze door de voeding een boost. Daar profiteer je nog de rest van de zomer van.

Onmisbare april accessoires: Intratuin voeding voor groenten & fruit (€12,99), siertuinen (€12,99) of voor de mediterrane planten (€4,99)

7. Grill-klaar | Tijd om te barbecueën

Laat jij je barbecue altijd met rust tótdat je hem nodig hebt? Tijd om je routine om te gooien. Wie weet organiseer je deze maand de eerste barbecue van het jaar, dus zorg dat je barbecue altijd klaar staat. Of je nu een tafel-gas-houtskool barbecue of kamado hebt, je barbecue bescherm je het best tegen vuil, wind en regen met een regenhoes. Met een barbecueborstel houd je tussen het grillen door het rooster schoon. Mocht je dit vorige zomer even vergeten zijn, kun je nu mooi al het vuil ermee weg boenen. Een laatste tip voor als het zo ver is: vet het rooster bij gebruik altijd goed in of smeer je vlees of groente in met olie voordat je het op de barbecue legt, dan blijft er sowieso minder vuil aan hangen. Eet smakelijk!

Onmisbare april BBQ: een stoere kamado. Ga je liever voor The Bastard Large Solo (€999,-) of toch liever The Bastard Urban Large (€1349,-)

Hoog en droog | Tijd om naar buiten te gaan

Met het lekkere weer in aantocht is het tijd voor alles en iedereen om naar buiten te gaan. Ook je kuipplanten kunnen weer naar buiten om te schitteren in je tuin óf op je balkon. Maar, let op: mocht het nog gaan vriezen in april, haal ze dan even naar binnen. De meeste kuipplanten beginnen binnenkort aan een groeispurt en je houdt ze mooi door ze hiervoor te snoeien. Zo komen ze goed in vorm komen voor de zomer. Dat willen we toch allemaal?! Kun je nou geen genoeg krijgen van je kuipplanten? Haal tenminste een van deze 5 prachtige exemplaren voor in je tuin of op je balkon om het geheel compleet te maken: een robuuste olijfboomsierlijke vijgChinese waaierpalm of een kleurrijke oleander of mandevilla.

Onmisbare april accessoire: Capi Nature bak Vierkant Rib (€69.99)

De haag | Tijd voor een frisse knipbeurt

Heb je geen idee wanneer je de haag moet snoeien? Je bent niet de enige. April is voor veel hagen een goed moment voor de eerste frisse knipbeurt. Snoei niet alleen de bovenkant, maar ook de zijkanten. Laat hierbij de onderkant iets breder dan de bovenkant, zodat het zonlicht overal goed bij kan. Tot slot, voed je de haag na het snoeien met meststoffen; zo kan je haag nog beter groeien en wordt hij mooi vol.

Onmisbare april accessoire: Intratuin voeding voor Hagen (€12,99)

Snoeien doet groeien | Sierheesters snoeien

Sierheesters, of bloeiende struiken, houd je mooi door ze te snoeien. Maar, let er wel op dat niet elke sierheester in april gesnoeid kan worden. Een gouden tuintopper regel is: sierheesters die bloeien vóór 21 juni, zoals het Chinees klokje (forsythia) en de sering, snoei je direct na de bloei in model. Ze hebben dan genoeg tijd om weer nieuwe bloemknoppen aan te maken voor volgend jaar. Struiken die bloeien na 21 juni, zoals de vlinderstruik en de hibiscus snoei je juist beter in april. Door ze in het voorjaar te snoeien, zullen ze deze zomer weer volop bloeien.

Onmisbare april accessoire: Een beeldig Chinees Klokje (€11,99)

Over Intratuin 

Intratuin is een organisatie, waarin praktijkervaring en specialistische kennis elkaar versterken. Een hechte band van samenwerkende ondernemers en beroepskrachten. De Intratuin formule bestaat 40 jaar en heeft 65 franchisevestigingen, waarvan 52 in Nederland, 3 in België en 10 in Duitsland. Intratuin is een belevenis in elk seizoen. Als tuincentrum en sfeerwinkel maakt Intratuin winkelen voor tuin, huis en balkon tot een inspirerende vrijetijdsbesteding. Kleurrijk, sfeervol, praktisch en gastvrij. En altijd biedt Intratuin iets extra’s: stylingtips, creatieve workshops en speciale acties die onze klanten elk bezoek weer op nieuwe tuin- en woonideeën brengen. Meer informatie over een vestiging in de buurt is te vinden op www.intratuin.nl.

Belangrijk: De Intratuin winkels zijn geopend. Zo kunnen de noodzakelijke aankopen voor planten of (huis-) dieren gedaan blijven worden. Door middel van een deurbeleid zorgt Intratuin ervoor dat het niet te druk wordt in de winkels. Lees de maatregelen op www.intratuin.nl/coronavirus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.