In de woonkamer een kinderhoek creëren is helemaal niet zoveel werk. Het eerste wat je moet doen, is kijken waar je precies de speelhoek wilt gaan maken en hoe je deze hoek wilt gaan inrichten. Het is uiteraard ook heel belangrijk om een goede inschatting te maken waar het kind of de kinderen graag mee spelen. Daarna is het tijd om ideeën op te gaan doen!

Eigen plekje in de woonkamer

Een kinderhoek in de woonkamer is ook ideaal als er neefjes, nichtjes, vriendjes of vriendinnetjes komen spelen. Al het speelgoed staat bij elkaar en ze hoeven dus ook niet te zoeken naar een plek om te spelen. Met een beetje geluk lukt het je ook om iedereen aan te leren dat het speelgoed ook in de daarvoor bedoelde hoek opgeruimd moet worden na het spelen. Daarmee voorkom je dat ‘s avonds heel je woonkamer vol ligt met rondslingerend speelgoed. Zorg daarom ook voor de nodige opbergruimte. Kies voor een kast met bakken, of bijvoorbeeld losse bakken die je kunt stapelen.

Voor kleine(ere) kinderen zal jij als ouder vaak de beslissingen nemen. Is je kind al iets ouder, dan is het wellicht een leuk idee om samen te gaan shoppen. Laat het kind een top 5 van favoriete producten maken en doe dit zelf ook. Leg het daarna naast elkaar en kijk of jullie er ongeveer hetzelfde instaan. Er zullen ongetwijfeld concessies moeten worden gedaan door de één of de ander, maar jullie komen er vast en zeker samen uit!

Krijtbord en speelkleed

Je weet zelf het beste waar je kind het liefste mee speelt dus neem dit zeker mee in gedachten, bij het inrichten van of het plan maken voor de kinderhoek. Hieronder een paar ideeën die je misschien wat op weg kunnen helpen:

  • Grote legoblokken om een muur mee te bouwen zijn altijd een succes.
  • Er zijn zelfs speciale treintafels verkrijgbaar tegenwoordig, dan heb je de treinbaan ook niet meer op de grond liggen…voordeel hiervan is dat deze dus ook niet meer kapot zal gaan (als er bijvoorbeeld een klein broertje of zusje door de kamer sjeest op een loopfiets). Tip: Kinderspel.net heeft een aantal leuke in hun assortiment.
  • Krijtbord; hier kunnen de mooiste kunstwerken op worden gemaakt, maar ook kan het gebruikt worden als er schooltje gespeeld wordt met alle poppen die er in huis te vinden zijn.
  • Een tafeltje en stoeltjes, om lekker aan te tekenen, blokjes op te bouwen, of om een spelletje aan te doen.
  • Een groot speelkleed met een autoweg erop; dit behoeft geen verdere uitleg denk ik, maar is wel bij de meeste kinderen een erg geliefd item.
  • Een keukentje met bijpassend speelgoed, kook- en bakgerei, om het echte leven na te kunnen bootsen. En jij drinkt natuurlijk met liefde een zelfgemaakt (nep) kopje koffie.
  • Een mini werkbank met speelgoed-gereedschap, waar ze naar hartenlust Bob de Bouwer kunnen nadoen, of ‘samen kunnen klussen’ met papa.
  • Een groot poppenhuis, niet alleen geschikt voor meisjes, maar ook voor jongetjes natuurlijk.
  • Een tipitent of huisje waar ze in kunnen zitten en lekker in weg kunnen kruipen.

Heb jij weleens eraan gedacht om een kinderhoek te creëren in de woonkamer?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.