Speelgoed is er in allerlei soorten en maten én dan ook nog eens gemaakt van verschillende materialen. In de twintigste eeuw werd het plastic speelgoed geïntroduceerd en tegenwoordig is er ook speelgoed dat gemaakt is van bio plastic. Beter voor het milieu, maar vaak schreeuwerig qua kleur en geluid. Wij zweren nog steeds bij ‘ouderwets’ houten speelgoed. We geven je een aantal goede redenen om ook hiervoor te kiezen.

Duurzaam

Houten speelgoed is van goede kwaliteit en gaat hierdoor vaak een hele lange tijd mee. Er zijn zat treinbanen die van kind op kind door worden gegeven omdat het niet kapot te krijgen is. Tuurlijk is houten speelgoed een stukje duurder dan plastic speelgoed, maar omdat het zolang meegaat en dus duurzaam is, ben je uiteindelijk goedkoper uit. Die plastic auto van de kermis (waar je veel te veel voor hebt betaald) gaat op een gegeven moment kapot en dan moet er weer een nieuwe worden aangeschaft (of worden gewonnen).

Ecologisch

Om houten speelgoed te maken is doorgaans alleen hout, lijm, schroeven en verf op waterbasis nodig. De productie is dus weinig belastend voor het milieu. Dat is bij plastic speelgoed een ander verhaal. Naast dat het productieproces er totaal anders uitziet wordt er ook gebruik gemaakt van zaken als verf waar lood in zit. Dit heeft niet alleen een groot effect op het milieu, maar uiteindelijk ook op de gezondheid van kinderen. Op jaarbasis komt er namelijk zo’n 100.000 kilo kwik en 20.000 kilo lood vrij binnen onze leefomgeving. Daarnaast is PVC misschien wel te recyclen, maar het is helaas niet biologisch afbreekbaar.

Het stimuleert de fantasie

Plastic speelgoed heeft vaak felle kleuren en maakt een hoop herrie. In eerste instantie vindt jouw kindje het wellicht mega interessant, maar als snel zal hij/zij er op uitgekeken zijn. Alles is namelijk voorspelbaar….ieder liedje, ieder lampje en dat zal ook een kind uiteindelijk gaan vervelen. Houten speelgoed is vaak een stuk eenvoudiger en hierdoor wordt het kind gestimuleerd om zelf dingen te bedenken om ermee te doen. De fantasie en de creativiteit zal worden gestimuleerd. Denk bijvoorbeeld aan een theesetje, waar jouw kindje samen met jou gezellig mee kan spelen. Of een houten blokken set waarmee de motorische en verstandelijke ontwikkeling zal worden gestimuleerd. Bij HappyShopper hebben ze meer dan genoeg keus. Kijk ook eens naar die leuke houten kassa waarmee winkeltje kan worden gespeeld. Meteen een goede oefening om te leren hoe je met geld om moet gaan.

Tijdloos

Houten speelgoed is tijdloos! Denk aan een hobbelpaard, een houten fiets of een telraam. Allemaal dingen die je wellicht nog herkent uit jouw eigen kindertijd. Misschien staat jouw oude hobbelpaard nog wel op zolder in het ouderlijk huis. Een opknapbeurtje is wellicht wel nodig, maar hoe nostalgisch is het als deze uiteindelijk in jouw eigen woonkamer komt te staan, met jouw kindje erop?!

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.