wpid-img-20150511-wa0003.jpgEnige tijd geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met dunstan baby taal. De baby huiltjes van je pasgeboren baby leren herkennen. Heel handig vond ik dat! Vooral met onze dochter die vrij veel kon huilen was het fijn om af en toe te weten wat ze nou bedoelde. Nu ze wat groter wordt snappen we steeds beter wat ze bedoeld. En met het oefenen van gebaren gaan we haar steeds beter begrijpen.

Waar het bij mijn zoontje best lang duurde voordat hij ging zwaaien, maakte onze kleine meid al rond 7 maanden voor het eerst een zwaaiende beweging naar ons. In het begin dachten we nog dat dit per ongeluk ging, maar al gauw hadden we door, dat ze hiermee echt zwaaien bedoelde.

wpid-img-20150511-wa0004.jpgMooi moment om aan de slag te gaan met gebaren. Spelenderwijs leren kinderen gebaren die er voor zorgen dat ze al kunnen communiceren, voordat ze gaan praten. Gebaren zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen uiten. Het stimuleert de taal-ontwikkeling. Kinderen bouwen op deze manier al een grote woordenschat op die ervoor zorgt dat de gesproken taal bij kinderen veel sneller op gang komt.

wpid-img-20150511-wa0002.jpgMijn zoontje begon vrij laat met praten, dus leek het me leuk om met mijn dochter al eerder aan de slag te gaan met gebaren.

Bij Paula Wanner volgde ik een baby gebaren avond. Hier werden verschillende gebaren geoefend. Ik kwam hier in aanraking met materialen van Lotte en Max. Dus vond het super leuk om deze materialen nu uit te mogen proberen. Om uit te proberen kreeg ik twee dvd’s met woordkaartjes: De boerderij en praten met je handen.

wpid-img-20150511-wa0001.jpgSamen met mijn zoon en dochter genieten we van de dvd’s. Op een vrolijke en speelse manier maken we kennis met de gebaren. Ook Saar danst vrolijk mee bij alle liedjes. Ontzettend leuk om het zo jezelf en je kinderen eigen te maken. De dvd’s zijn speels en bevatten leuke liedjes. Ze maken veel gebruik van herhalingen waardoor een gebaar meerdere keren langskomt. Je ziet kinderen gebaren en kan zo zelf goed oefenen.

De kaartjes zijn ook super handig voor de opa’s en oma’s, die ook een groot deel van de week, voor de kinderen zorgen, aangezien wij twee hardwerkende ouders zijn. Op de kaartjes staat erg duidelijk hoe het gebaar werkt. Leuk om mee te oefenen.

Mijn zoontje beleefd ondanks dat hij al kan praten veel plezier aan de gebaren. Hij vindt het leuk om met zijn zusje te oefenen zodat ze elkaar beter kunnen begrijpen. Regelmatig roept hij: ‘ mama zullen we even baby gebaren oefenen’ . Dan doet hij een gebaar en moet ik raden wat hij zegt en andersom natuurlijk ook!

Met onze dochter oefenen we de gebaren die je hierboven op de foto ziet.

We hebben echt het idee dat ze het al begrijpt. Hieronder zie je een filmpje hoe ze laat zien dat ze klaar is met eten!

Aangezien ik zelf ook voor de klas sta kon ik het niet laten om ook de gebaren in mijn klas in te zetten. De boerderij dieren vond ik een leuk begin. Een grote mand gevuld met dieren en gebaren maar! Een leuke en speelse manier om met woordenschat onderwijs bezig te zijn.

Ik ga zelf zeker nog even verder met het oefenen van gebaren. Ik zie dat mijn kinderen het leuk vinden en we begrijpen elkaar beter! Zelf ben ik erg benieuwd of mijn dochter sneller leert praten dan mijn zoon!

/Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.