De Week van de Lentekriebels bestaat 15 jaar! Van 16 t/m 20 maart 2020 doen veel basisscholen in heel Nederland mee aan deze projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD. Dit jaar reikt de organisatie voor de derde keer de Lentekriebels Award uit.

De Week van de Lentekriebels is bedoeld als een stimulans of een vast moment in het jaar om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om hier zelf invulling aan te geven. Op www.weekvandelentekriebels.nl vinden scholen tips, lesmaterialen en manieren om ouders te betrekken. De GGD’en geven ondersteuning door het geven van trainingen aan leerkrachten, gastlessen of het organiseren van een ouderavond.
Vanwege het jubileum is het thema van deze 15e editie ‘Seksuele vorming geven is een feestje!’. Ook komt Rutgers op 16 maart met nieuw onderzoek over seksuele vorming op basisscholen.
Op maandagochtend 16 maart organiseren veel scholen een feestelijke opening van de Week van de Lentekriebels met het Lentekriebelslied. Daarna beginnen de lessen relationele en seksuele vorming.

Lentekriebels Award

Dit jaar reikt Rutgers voor de derde keer de Lentekriebels Award uit. Met deze award prijst Rutgers scholen in het basisonderwijs waar relationele en seksuele vorming een vast onderdeel uitmaken van het onderwijscurriculum. Dit zijn de genomineerde scholen voor 2020: basisschool de Graankorrel uit Kudelstaart, basisschool de Meerpaal uit Zoetermeer en de Professor Burgerschool (speciaal onderwijs) uit Amsterdam. Op donderdagochtend 19 maart vindt de uitreiking plaats op de winnende school.
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.