Uit onderzoek blijkt dat kansenongelijkheid een groot probleem is in het middelbaar onderwijs. De uitslag van de citotoets en de beoordeling van de basisschool docent is cruciaal en bepalend voor de toekomst van een kind. Daarnaast blijkt dat beoordelingen van de docenten vaak oneerlijk zijn en te veel gebaseerd op de achtergrond van een kind. Zo blijkt dat kinderen met hoogopgeleide ouders vaker een overschat advies krijgen en kinderen uit een lager sociaal milieu een onderschat advies.

Daarnaast blijkt dat er maar weinig middelbare scholen zijn, die ervoor zorgen dat leerlingen op een hoger niveau uitkomen. Zo is het advies op de basisschool bepalend voor het niveau dat je kan behalen op de middelbare school, doordat na de instroom in het Middelbaar Onderwijs weinig verandert en kinderen zelden omhoog stromen.

School voor Persoonlijk Onderwijs

SvPO probeert al jaren het tegendeel te bewijzen en heeft meerdere keren bewezen dat intensief klassikaal onderwijs ervoor zorgt dat leerlingen boven het advies niveau uitstijgt. Ondanks deze resultaten wordt SvPO niet gesteund door de onderwijsinspectie. Bij de onderwijsinspectie blijkt het niet meer te draaien om schoolresultaten, maar om de organisatieprocessen.

De omslag in de onderwijsinspectie raakt de scholen die gericht zijn op resultaat en daarmee kansenongelijkheid tegengaat. ‘Er is een nieuw onderzoekskader met 19 criteria voor de beoordeling van scholen, waarvan er maar één betrekking heeft op de leeropbrengsten die leerlingen halen. Bij de overige 18 ligt de nadruk op de organisatieprocessen. De inspectie zegt daarbij „niet meer te geloven in meten is weten”. Leerlingen moeten bovendien ‘lesstof op maat’ krijgen, hetgeen betekent dat scholen gedwongen worden om het ‘gepersonaliseerd leren’ in te voeren.’ Dit betekent dat scholen als SvPO gedwongen worden mee te gaan in de kansenongelijkheid.

Persoonlijk Onderwijs

School voor Persoonlijk Onderwijs is gericht, zoals de naam al zegt, op persoonlijk onderwijs. Wij vertellen hieronder over de voordelen van dit onderwijs. 

1. Goede Sfeer

Persoonlijk onderwijs zorgt voor een goede sfeer. De leerlingen krijgen meer persoonlijke aandacht van de docenten. Hierdoor kennen de docenten hun leerlingen beter en andersom. Dit zorgt voor een vertrouwde en veilige omgeving. Dit zorgt er ook voor dat de leerlingen onder elkaar goed contact hebben. En deze goede sfeer levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de leerlingen. 

2. Persoonlijke aandacht

Persoonlijk, dat woord zit natuurlijk al in ‘persoonlijk onderwijs’. En zoals we net benoemde krijgen leerlingen bij persoonlijk onderwijs, meer aandacht van de docenten. Door kleinere klassen heeft de docent meer tijd om elke leerling uit de klas individueel te begeleiden. Daarbij wordt er bij elke leerling bekeken wat hij of zij nodig heeft. En dit draagt bij aan de ontwikkeling van de leerling.

3. Groei

Persoonlijke onderwijs zorgt ervoor dat leerlingen meer groeien. Door bij elke leerling te bekijken wat er nodig is, zal de groei effectiever zijn. Daarnaast zorgt dit ervoor dat kinderen zich niet vervelen. Bij SvPO bieden wij altijd lesstof aan op een hoger niveau. Hierdoor stromen veel studenten bij SvPO van VMBO door naar HAVO en van HAVO veel naar VWO.

Doelgericht Onderwijs

Naast persoonlijk onderwijs, richt de school SvPO zich op doelgericht onderwijs. Doelgericht onderwijs zorgt voor het verbeteren van het resultaat bij veel leerlingen. 

1. Doelgericht

Om te beginnen met doelgericht, wat is dat eigenlijk? Doelgericht onderwijs betekent dat de focus ligt op de doelstellingen. Klinkt logisch toch? Dat blijkt toch moeilijker dan het is. Vaak raak je afgeleid door zijpaden, tegenslagen, tegenwerkingen, tijdverspillers of wat dan ook. Doelgericht werken vraagt veel focus op de doelen en het resultaat. 

2. Regelgeleid

Veel onderwijsinstellingen zijn regelgeleid. Wat betekent dat ze meer met de regels bezig zijn, dan met de ontwikkeling van de scholieren. Deze onderwijsinstellingen worden geleid door protocollen, procedures en regels. Zaken waar een gemiddelde school dagelijks mee te maken heeft. Dat ontneemt het zicht op het doel: kinderen kennis en vaardigheden bijbrengen in een veilige omgeving. Er is geen enkel beleid, dat gebaseerd is op regels en procedures, in staat om zo’n complex doel te bereiken.

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.