Wollen kleding dragen is niet alleen goed voor (kleine) kinderen, ook volwassenen hebben er baat bij. Wol ontstaat en wordt gevormd op de huid van een schaap en is dus helemaal natuurlijk. Van wol is het al eeuwen bekend dat het de meest effectieve bescherming biedt tegen warmte en kou. Wetenschappers hebben tot op de dag van vandaag nog steeds geen vezel kunnen maken dat vergelijkbaar is.

Isoleert en reguleert

Schapenwol bestaat uit zachte fijne kroeshaartjes, welke ervoor zogen dat het lucht vast kan houden. De stilstaande lucht geleid slecht, wat ervoor zorgt dat de wol isoleert. Het dragen van wol zorgt er dus eigenlijk gewoon voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter kan behouden. Dit is overigens niet alleen als het koud is, ook op een warme dag isoleert wol goed. Je lichaam zal minder snel afkoelen in een koude omgeving en zorgt ervoor dat je minder verhit raakt als het warm is.

Baby’s en kinderen kunnen pas vanaf het zevende levensjaar hun eigen temperatuur vrijwel volledig reguleren. In de eerste zeven levensjaren kan het dragen van wol er dus voor zorgen dat de lichaamstemperatuur wordt ondersteund en gereguleerd.

Antibacterieel en neutraliserend

Door het eiwit (keratine) in de wol neutraliseert het geuren zoals zweet. Wol absorbeert het vocht snel en geeft dit weer af aan de lucht. Dit proces zorgt ervoor dat bacteriën minder de kans krijgen om zich te ontwikkelen en daardoor een onaangename lucht te produceren. Wol is op moleculair niveau negatief geladen. Goed om te weten is, dat bacteriën die nare luchtjes veroorzaken houden van positief geladen materialen, waaronder synthetische stoffen. Door de antibacteriële werking hoef je wol weinig te wassen. Het reinigt zich als het ware zelf.

Neemt vocht op

Wol kan vocht opnemen en voelt vervolgens niet klam aan. Dit komt doordat wol is opgebouwd uit het eiwit keratine. Dit zorgt er voor dat ongebleekte wol tot 40% van zijn eigen gewicht aan dampvocht kan opnemen. De wol staat vervolgens het vocht geleidelijk af aan de lucht, waardoor het geheel dus niet vochtig of koud aanvoelt. Wol ademt, wat dus ideaal is bij transpiratie, omdat het zweet wordt opgenomen en de warmte niet gestuwd wordt.

Elastisch

Omdat de wolharen kroes-achtig zijn, is wol van nature elastisch en veerkrachtig. Het rekt mee en vormt terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Ideaal dus, omdat shirtjes e.d. dus niet zullen uitrekken.

Niet statisch 

Wol is niet statisch, doordat het op een natuurlijke manier vocht absorbeert vanuit de lucht. Het effect om statische elektriciteit te verzamelen wordt hierdoor minimaal.

Water- en vuil afstotend 

Wol bevat lanoline (wolvet), wat ervoor zorgt dat water en vuil niet in de vezel kan trekken. Ook water wordt vrijwel niet opgenomen, de druppeltjes rollen er af.

Minder kans op astma en zelfgenezende werkzaamheid

Baby’s die in de eerste (3) maanden van hun leven op een schapenvacht of lamsvacht slapen, hebben aanzienlijk minder kans om later astma te ontwikkelen. Ook is de omhulling van de wol prettig voor kleine baby’s omdat het geborgenheid en warmte biedt. Wol waar voldoende lanoline in zit, ondersteunt de zelfgenezende werkzaamheid van het lichaam bij kwalen en klachten zoals tepelkloven en open babybilletjes. Ook kan het helpen tegen doorligplekken.

Beschermt tegen UV-straling

Wol houdt in vergelijking met andere materialen veel UV-stralingen tegen. En omdat het wol zich aanpast aan de lichaamstemperatuur, kun je je kindje in de zomer ook gerust iets van wol aantrekken.

Brandwerend

Door het hoge water- en stikstofgehalte van wol brand het moeilijk (pas bij 600°C). Als de wol in aanraking komt met vuur dan zal de vlam snel doven en zal het gaan schroeien in plaats van dat er een vlam inschiet. Wol smelt in tegenstelling tot polyester niet, waardoor brandende wol niet vastplakt aan de huid.

Duurzaam

Omdat wol slijtvast is kan het een hele tijd meegaan.Een wolvezel kan 20.000 keer worden gebogen zonder te breken, wat er dus voor zorgt dat het enorm sterk is. Wol is tevens een bron van vezels. Omdat een schaap ieder jaar wordt geschoren, kan de vacht zich steeds weer vernieuwen.

Natuurlijk afbreekbaar

Is de wol toch uiteindelijk ‘helemaal op’,  dan is het op een natuurlijke manier afbreekbaar. De aarde neemt de voedingstoffen op in de grond, dus het verdwijnt vanzelf.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.