Heb je je handen vol aan het huishouden en zit je geregeld met je handen in het haar? Dan is het tijd om de kids mee te laten helpen! Er zijn allerlei schoonmaakklusjes die je prima samen kunt doen. En als je peuters hebt, dan vinden ze het nog vaak leuk om te doen ook. Om je op weg te helpen lees je hier welke huishoudelijke klusjes wel en niet geschikt zijn voor kinderen, waaronder de dakgoot schoonmaken.

Neem voorzorgsmaatregelen

Voordat je samen aan de slag gaat, is het belangrijk dat de schoonmaaksessie veilig verloopt. Een paar tips om mee te beginnen als je kleine kinderen hebt:

 • Als je een klus moeten laten uitvoeren door een specialist, zoals cv-ketel-onderhoud, hou je kroost dan extra goed in de gaten. Deze omgeving is niet veilig voor kinderen. Zorg daarom dat ze niet in de buurt van de cv-installatie en de werkzaamheden kunnen komen.
 • Neem je peuter(s) spelenderwijs mee, maar zorg er bijvoorbeeld ook voor dat schoonmaakmiddelen nooit binnen handbereik staan.
 • Als je een niet-kindvriendelijk klusje doet, zoals de dakgoot schoonmaken, zorg dan dat ze niet bij de emmer met water kunnen.

10x peutervriendelijke klusjes

Door je kinderen al van kleins af aan mee te laten helpen in het huishouden geef je ze belangrijke vaardigheden mee. Omdat je samen schoonmaakt en opruimt, leren ze beter samenwerken. Ook leren ze liefdevoller om te gaan met spullen en thuis een steentje bij te dragen.

Dit zijn 10 klusjes die je prima met je peuter kunt doen:

 1. keukendeurtjes afnemen
 2. afwassen
 3. auto wassen
 4. was sorteren
 5. was ophangen
 6. eigen kleren in de wasmand stoppen
 7. eigen speelgoed opruimen
 8. stofzuigen
 9. schoenen netjes leggen
 10. vensterbank afstoffen

Samen schoonmaken: de ideale leeftijd

Al vanaf de leeftijd van 2-3 jaar kan je kindje prima meehelpen met kleine klusjes in het huishouden. Sommige mensen vinden dit misschien aan de jonge kant. Maar hoe jonger je ermee begint, hoe makkelijker het zal zijn om ze goede gewoonten aan te leren. Bovendien vinden de meeste peuters het alleen maar leuk als ze je mogen helpen met grote-mensen-dingen. Het zorgt ervoor dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en zelfstandiger worden.

Oudere kinderen of pubers motiveren om mee te helpen in het huishouden kan een stuk moeilijk zijn. Het is zeker niet te veel gevraagd als je verwacht dat ze hun eigen kamer opruimen en schoonmaken. Het kan zijn dat oudere kinderen dingen liever op eigen houtje doen. Wees daarom niet bang om ze een checklist te geven. Gaat iets niet helemaal volgens plan? Word dan niet boos, maar geef een compliment voor de poging!

Beeld: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.