In onze steeds groener wordende wereld, is het belangrijk om bewust te zijn van onze impact op het milieu, zeker ook binnen onze eigen huishoudens. Gelukkig zijn er tal van eenvoudige en praktische manieren waarop we ons dagelijks leven duurzamer kunnen maken. Ik deel 6 tips met je.

Energiezuinige verlichting

Maak gebruik van energiezuinige verlichting in huis. De meest voorkomende vorm van energiezuinige verlichting is LED-verlichting (Light Emitting Diode). LED’s gebruiken aanzienlijk minder energie dan gloeilampen en halogeenlampen. Ze werken door elektriciteit om te zetten in licht met behulp van halfgeleidermaterialen. LED’s zijn zeer efficiënt, omdat ze een groter percentage van de opgenomen energie omzetten in licht in plaats van warmte te produceren. Dit maakt ze tot wel 80% energiezuiniger dan traditionele verlichting.

Energiezuinige verlichting omvat ook andere technologieën, zoals compacte fluorescentielampen (CFL’s) en TL-lampen (buisvormige fluorescentielampen). Deze lampen verbruiken minder energie dan gloeilampen en hebben een langere levensduur.

Het gebruik van energiezuinige verlichting heeft verschillende voordelen. Het vermindert het energieverbruik, waardoor de elektriciteitskosten worden verlaagd en er minder belasting is op het elektriciteitsnet. Bovendien hebben energiezuinige lampen een langere levensduur, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden, wat zowel kosten- als milieubesparingen oplevert. Daarnaast stoten energiezuinige verlichtingsoplossingen minder broeikasgassen uit, waardoor ze gunstig zijn voor het milieu en bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Verantwoord wassen

Gebruik je wasmachine op een efficiënte manier. Was kleding op lagere temperaturen en gebruik alleen de nodige hoeveelheid water, wasmiddel en wasverzachter. Als je een bewuste keus wilt maken qua wasmiddel dan is NaturalSenz een goede optie.

Waterbesparing en CO2-reductie zijn essentiële aspecten van duurzaamheid, en NaturalSenz omarmt deze principes op unieke wijze. In tegenstelling tot traditionele producten, bevat NaturalSenz geen water. Het bestaat uitsluitend uit poeder, wat niet alleen waterbesparend is, maar ook bijdraagt aan een verminderde CO2-uitstoot. Door het ontbreken van water hoeft er namelijk geen transport van extra gewicht plaats te vinden, waardoor de impact op het milieu wordt verkleind.

Bovendien gaat NaturalSenz nog een stap verder in het verminderen van milieuschadelijke stoffen. De recepturen zijn vrij van microplastics, waardoor ze niet bijdragen aan de microplasticvervuiling die onze wateren en ecosystemen bedreigt. In plaats van plasticverpakkingen te gebruiken, hebben ze er bewust voor gekozen om de poeders te verpakken in FSC-gecertificeerd karton. Dit betekent dat je als gebruiker van NaturalSenz niet alleen profiteert van een duurzaam product, maar ook bijdraagt aan het verminderen van de plasticsoep.

En geloof mij, als je van die heerlijke bagger-kindjes hebt zoals mijn jongste dan ben je blij als je én goed wasmiddel hebt én ook nog eens een steentje kunt bijdragen aan de natuur!

Minimaliseer waterverbruik

Water is een waardevolle hulpbron die we niet mogen verspillen. Installeer waterbesparende douchekoppen en kranen in je huis. Hergebruik ook water waar mogelijk, bijvoorbeeld voor het besproeien van planten (je kunt ook een regenton in de tuin zetten hiervoor). Ook is korter douchen een goede manier om water te besparen, evenals het repareren van lekkende kranen etc.

Energie-efficiënte apparaten

Kies bij het vervangen van oude apparaten voor energiezuinige modellen met een hoge energie-efficiëntieklasse. Deze apparaten verbruiken minder elektriciteit en helpen je energierekening te verlagen. Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals  afzuigkappen, wasdrogers en airco’s, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten. Bekijk altijd het energielabel van een apparaat zodat je een goede keus kunt maken.

Duurzaam schoonmaken

Vermijd agressieve en chemische schoonmaakmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor zowel het milieu als je gezondheid. Kies in plaats daarvan voor betere alternatieven, zoals de producten van KLOK.

De geschiedenis van Zeepfabriek De Klok gaat meer dan 100 jaar terug. Het familiebedrijf werd in 1902 opgericht door Johannes Lodewijk van Apeldoorn in het plaatsje Heerde, aan de rand van de Veluwe. De uitspraak “Hier wordt zeep gemaakt die klinkt als een klok” inspireerde later de naam van het wasmiddel “Klok”. Het merk staat al meer dan een eeuw garant voor Nederlandse kwaliteit.

Om ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn voor elke huid, worden ze uitsluitend ontwikkeld met verantwoorde ingrediënten. Ze bevatten bijvoorbeeld geen parfums en kleurstoffen en maken hoofdzakelijk gebruik van natuurlijke ingrediënten. Het resultaat zijn betrouwbare, milieuvriendelijke en huidvriendelijke producten die voldoen aan alle verwachtingen op het gebied van waskracht en zachtheid.

De producten van Klok zijn 100% betrouwbaar in gebruik. Alle nieuw ontwikkelde formules worden uitgebreid getest in zowel het eigen laboratorium als externe laboratoria. Daarnaast moeten ze voldoen aan de strenge eisen van het EU Ecolabel en het Asthma Allergy Nordic-label. Dit biedt de garantie dat de producten ecologisch en huidvriendelijk zijn. De verpakkingen dragen beide logo’s, zodat consumenten er zeker van kunnen zijn dat de producten door beide instanties zijn goedgekeurd.

Ook in het productieproces streeft Klok naar meer duurzaamheid. Zo wordt er gebruik gemaakt van groene stroom, opgewekt door 2000 zonnepanelen op het dak van de productiehal. Daarnaast is de verlichting vervangen door LED-verlichting. Sinds 2009 is Klok gecertificeerd volgens het AISE Charter for Sustainable Cleaning, een Europese duurzaamheidsnorm voor de wasmiddelen industrie.

Overigens: wij zijn zelf een erg groot fan van soda. Hier kun je namelijk bijna alles mee schoonmaken! Denk bijvoorbeeld aan de kattenbak, of de tegelvloer, maar ook aan vieze voegen of het toilet. Overigens is het ook goed te gebruiken om een bakplaat vetvrij te maken! Voldoende mogelijkheden dus met dit wondermiddel. Daarnaast groene zeep! Groene zeep is een lifesaver! Het maakt fantastisch schoon én het ruikt zo ontzettend lekker!

Composteer organisch afval

Het zelf composteren van afval is een hele goede manier om organisch afval te verminderen en zelf hoogwaardige compost te produceren voor in je tuin. Hier zijn de basisstappen om afval succesvol te composteren:

Kies een composteerbare container

Selecteer een geschikte container voor je compost. Dit kan een compostbak, compostvat of zelfs een eenvoudige hoop in de tuin zijn. Zorg ervoor dat de container goed geventileerd is om zuurstofcirculatie mogelijk te maken.

Verzamel composteerbaar afval

Verzamel organisch afval zoals fruit- en groenteschillen, koffiedik, theezakjes, eierschalen, bladeren en kleine takken. Vermijd vlees, zuivelproducten en vetten, omdat deze moeilijk kunnen composteren en ongewenste geuren kunnen veroorzaken.

Maak de afvalstoffen klein

Hak grotere stukken afval in kleinere stukken om het composteringsproces te versnellen. Dit kan worden gedaan met een compostmolen, of door het afval in kleinere stukken te snijden.

Bouw de composthoop op

Begin met een laag van ongeveer 15-30 centimeter van gemengd groen materiaal (fruit- en groenteschillen) als stikstofbron. Voeg dan een laag van ongeveer 15-30 centimeter bruin materiaal toe (gedroogde bladeren, takken) als koolstofbron. Herhaal dit proces, afwisselend lagen groen en bruin materiaal, totdat de composthoop de gewenste grootte heeft bereikt.

Zorg voor de juiste vochtigheid

Houd de composthoop vochtig, maar niet te nat. Het moet vergelijkbaar zijn met een uitgewrongen spons. Als het te droog is, voeg dan wat water toe. Als het te nat is, voeg dan droog materiaal toe om het vochtgehalte te verminderen.

Meng en keer de composthoop regelmatig

Om zuurstofcirculatie te bevorderen en het composteringsproces te versnellen, meng en keer je de composthoop regelmatig met een hark of een compostdraaier. Dit zorgt ervoor dat het afval gelijkmatig wordt afgebroken.

Geduld en tijd

Composteren is een natuurlijk proces dat tijd kost. Afhankelijk van de omstandigheden en het materiaal kan het enkele maanden tot een jaar duren voordat de compost volledig is afgebroken en rijp is.

Gebruik de compost

Zodra de compost donker en kruimelig is, en een aangename aardegeur heeft, is het klaar voor gebruik. Verspreid de compost in je tuinbedden, plantenbakken of gebruik het als bodemverbeteraar.

Het is belangrijk om te onthouden dat composteren een evenwicht vereist tussen groen (stikstofrijk) en bruin (koolstofrijk) materiaal, evenals voldoende vocht en zuurstof. Door deze basisprincipes te volgen, kun je succesvol je eigen afval composteren en bijdragen aan een duurzamere levensstijl.

WINNEN!

Wij mogen een aantal mensen blij maken met mooie prijzen. Wij geven weg:

 • 3x NaturalSenz pakket met waspoeder voor de witte en de gekleurde was
 • 1x KLOK-box (een pakket vol was- en schoonmaakproducten)

Wil jij kans maken op één van bovenstaande pakketten, laat dan hieronder weten waar jouw voorkeur naar uit gaat! Vergeet je naam + mailadres niet. Op 25 juli ontvangen de winnaars een mail!

Beeld: eigen beeld + Shutterstock

26 gedachten over “Duurzaam huishouden: 6 tips!

 1. Ik zou echt heel blij worden van een Natural Senz pakketje! Heel benieuwd hiernaar! Zou superfijn zijn om verantwoord te mogen wassen!

 2. Wat een fijn artikel! Laten we allemaal wat duurzamer leven, dat maakt onze kwetsbare aarde een stuk mooier! Ik doe graag mee voor het Klokpakket.

  1. Wat een informatief blog over de duurzaamheid in je huishouden. Superhandige tips waar ik zeker gebruik van ga maken. Als iedereen zijn best doet om duurzamer te leven hebben we daar allemaal profijt van. Een gezonde leefbare wereld waar we met z’n allen aan kunnen meewerken. Wij doen zo goed mogelijk ons best hiervoor! Met dit fijne Klok pakket, worden wij graag door Kiddowz in het zonnetje gezet!

   1. Omdat duurzaamheid tegenwoordig ( gelukkig) de klok slaat, en ik graag mijn steentje bijdraag en deze prachtige planeet graag zo schoon mogelijk aan de volgende generaties achterlaat, is het de KLOK-box waar ik dolgraag kans op maak, groene producten voor het hele huis, in één keer raak!

 3. Ik doe erg graag mee voor de NaturalSenz pakket met waspoeder voor de witte en de gekleurde was, ben erg benieuwd naar deze producten 😊😊

 4. Ik ben naar beide producten erg benieuwd!! Kan niet kiezen…. Maar maak wel graag kans zoals je wel zult begrijpen!

 5. Graag doe ik mee voor het Klok pakket Dit merk gebruik ik vaak omdat ik daar goed tegen kan en geen allergische reactie of eczeem van krijg

 6. Ik doe graag mee voor het NaturalSenz pakket. Dit ken ik nog niet en zou ik graag willen proberen, en fijn om te weten dat je dan goed bezig bent voor de natuur.

 7. toffff!! Ik ga heel graag voor het KLOK-box (een pakket vol was- en schoonmaakproducten)! Om nog duurzamer te gaan leven!

 8. Wat een interessante blog. Gelukkig pas ik toe wat mogelijk is. NaturalSense en Klokbox zijn beide erg interessant. Ik ga voor beide opties en hoop iets te winnen.

 9. Hele interessante blog. Wat mogelijk is pas ik zoveel mogelijk toe. Het is een tweede natuur geworden.
  Kiezen tussen NaturalSenz en Klok-box is te moeilijk. Ik ga voor beide en hoop dat het lot mij uitkiest.

  Ik zie mijn eerdere reactie niet terug dus mogelijk is er iets niet doorgekomen. De spellingscontrole had me ook te pakken met Sense in plaats van Senz. Excuses.
  Veel succes met deze mooie actie!

 10. Ik zou graag de Klok box winnen! Grappig, ik woon vlak bij Heerde maar wist helemaal niet dat dit merk daar vandaan komt!

 11. Wow wat een handige blog met veel tips. Fijn om te lezen en sommige tips om nog wel toe te passen. Doe graag mee voor het klok box pakket.

 12. Mooie blog, wat een fijne uitgebreide info! En lieve modderfoto 😀

  Ik loot graag mee voor het naturalsenz pakket, dat ken ik namelijk helemaal niet.

  Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.