Gelukkig hoef je je er niet iedere dag mee bezig te houden; het afsluiten van een uitvaartverzekering. Toch is het wel iets wat je moet doen, om ervoor te zorgen dat het allemaal goed geregeld is. Het hebben van een dergelijke verzekering is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je kind(eren). Ik deel een aantal tips met jullie voor het afsluiten van een verzekering voor je begrafenis of crematie.

Tip 1: Oriënteer je goed
Belangrijk is, dat je je van tevoren goed oriënteert. Neem nooit overhaaste beslissingen, want daar kun je op een later moment spijt van krijgen. Een uitvaartverzekering, ook wel crematieverzekering of begrafenisverzekering genoemd, sluit je in principe maar één keer in je leven af. Vaak is het zo dat ouders dit voor hun kind(eren) doen, vlak na de geboorte. Natuurlijk is dit niet het leukste waar je mee bezig kunt zijn in de kraamtijd, maar dat het een noodzakelijk iets is, mag duidelijk zijn. Er zijn een heleboel verzekeraars en het is belangrijk dat jouw uitvaartwensen duidelijk zijn. Zorg dus ook dat je dit van tevoren op papier hebt staan (checklist), dit zal de keuze een stuk makkelijker maken voor jezelf.

Tip 2: Maak een checklist
Klinkt natuurlijk een beetje vreemd, een checklist, maar het is wel ontzettend handig om je wensen kenbaar te maken. Ook voor (eventuele) nabestaanden kan dit document een leidraad zijn, wat het voor hen een stukje gemakkelijker zal maken. Zij kunnen jouw wensen in vervulling laten gaan en ervoor zorgen dat het allemaal gaat zoals jij het zou willen. Op deze checklist zet je bijvoorbeeld welke muziek je graag gedraaid wilt hebben, welke tekst je op de rouwkaart zou willen, wat er qua eten en drinken geserveerd moet worden en welke mensen je wel (of absoluut) niet uitgenodigd wilt hebben. Er zijn tegenwoordig ook verzekeraars waarbij je dit online kunt vastleggen. Vraag dit zeker na als je bezig bent met het aanvragen van een begrafenisverzekering of crematieverzekering.

Tip 3: Wacht niet te lang
Juist omdat het een beladen onderwerp kan zijn, schuiven veel mensen zaken als dit op de lange baan. Mijn visie; pak de koe bij de horens en regel het. Wacht niet te lang, want het wordt alleen nog maar lastiger om een stap als deze te nemen. Naast dat is het ook zo, dat hoe ouder je bent, hoe hoger de premie zal worden. En zoals ik hierboven al omschreef, dit geldt ook voor je kind(eren). Dit zijn zaken die jij, als ouder, voor hen moet regelen…die verantwoordelijkheid heb je nou eenmaal, dus neem deze ook zeker. 

Tip 4: Zorg dat je voldoende verzekerd bent
Het regelen van een uitvaart kost geld, of je nou begraven wilt worden of gecremeerd. Uiteraard zijn deze kosten gebaseerd op jouw persoonlijke wensen. Een simpel afscheid, in besloten kring, kan al snel zo’n € 5000,- kosten. Het is dus wel van belang dat hiervoor geld beschikbaar is en dat het niet nog even ergens vandaan moet worden gehaald. Zorg er dus voor dat je voldoende verzekerd bent, om verrassingen en problemen voor de nabestaanden te voorkomen. Vaak zijn de kosten voor een begrafenis hoger dan voor een crematie, houd daar dus zeker rekening mee als je een begrafenisverzekering of crematieverzekering gaat afsluiten.

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.