Ieder jaar in november ontvang je van je zorgverzekeraar de zorgpolis voor het nieuwe jaar. De meeste mensen zullen deze aan de kant schuiven en er verder niet naar kijken, maar eigenlijk is dat helemaal niet verstandig. Je kunt er namelijk niet zomaar vanuit gaan dat alles hetzelfde blijft en misschien verandert er wel iets in je persoonlijke situatie. Dit kan inhouden dat je je verzekering zult moeten aanpassen, of wellicht zelfs een overstap zal moet maken naar een andere verzekeraar.

Zorgverzekering vergelijken

Het kan zeker lonen om je huidige zorgverzekering te vergelijken met wat er verder nog “op de markt” is. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat je aan aanvullende verzekeringen hebt en of dit nog wel noodzakelijk is. Misschien is er wel een kans dat er gezinsuitbreiding komt, of verwacht je dat er een operatie aan gaat komen. Het is van groot belang dat je je persoonlijke situatie onder de loep neemt, zodat je kunt kiezen voor iets wat helemaal bij je past. Misschien ben je wel te duur verzekerd voor zorgkosten die je zelden of nooit gebruikt, zonde van het geld dus!

Premie stijgt o.a. door duurdere medicatie

De premie zal in het komende jaar weer gaan stijgen en daar zijn een aantal redenen voor. De kosten voor zorg gaan omhoog omdat er steeds duurdere en betere medicatie beschikbaar is en omdat er ook betere behandelingen zijn. Omdat het beter gaat met de economie zal ook het salaris van zorgmedewerkers iets omhoog gaan (dit is overigens niet de hoofdreden van hogere premiekosten. Onthoud zeker ook dat zorgmedewerkers net zoals jij en ik ook meer premie moeten gaan betalen, dus er eigenlijk niet zoveel van over houden). Verder zijn sinds 2015 zorgverzekeraars verantwoordelijk voor wijkverpleging, wat eerst onder de gemeente viel. Dit heeft dus ook wel degelijk effect op het stijgen van zorgpremies. Zowel de premie van je basisverzekering en je aanvullende verzekeringen kunnen gaan veranderen. Kies je voor een verhoogd eigen risico? Dan kan ook de korting die je daarvoor krijgt veranderen.

Wijzigen aanvullende verzekeringen (indien nodig)

Let bij je aanvullende verzekeringen goed op het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt. Misschien moet je je tandartsverzekering wel iets opschroeven, omdat je een wat lastiger gebit hebt, of moet je naar de fysiotherapeut omdat er iets niet helemaal lekker gaat met bijvoorbeeld je rug. Kijk goed naar je persoonlijke situatie en wijzig dingen als het nodig is. Lees in ieder geval altijd alle voorwaarden goed door, je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan.

Heeft je zorgverlener wel een contract met je zorgverzekeraar?

Zorgverzekeraars kunnen ieder jaar nieuwe contracten afsluiten met zorgverleners. Heeft je zorgverlener dit jaar een contract met je zorgverzekeraar, dan houdt dit niet automatisch in dat dit volgend jaar ook zo is. Ga dit dus altijd goed na.

Independer zorgpremie alert

Wil je zo snel mogelijk op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies voor 2019? Meld je dan zeker aan voor de Independer Zorgpremie Alert. Je krijgt dan een e-mail als alle premies bekend zijn. Je kunt dan altijd bekijken of het voor jou gunstig is om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, of dat je wellicht gewoon je polis aan moet passen.

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.