Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag; dé dag waarop we allemaal te horen hebben gekregen, wat de plannen voor het komende jaar zijn. Naar aanleiding van het verhaal dat onze Koning heeft voorgelezen, hebben verschillende politieke partijen laten weten, dat zij het “eigen risico” in de zorg niet willen verhogen. Wel gaat de zorgpremie met 10 euro per jaar omhoog. 

Uit de begroting voor 2018 bleek dat het “eigen risico” volgens de huidige plannen zou gaan stijgen van 385 naar 400 euro. De onderhandelende partijen trekken hier dus nu een streep door. Dat kost 150 miljoen euro op jaarbasis en om dat te compenseren stijgt de zorgpremie. Let wel op: het gaat hier om schattingen van minister Schippers, de zogenoemde rekenpremie. Hoe hoog je premie exact wordt, is uiteindelijk afhankelijk van je zorgverzekeraar.

Elk jaar maken zorgverzekeraars nieuwe afspraken met ziekenhuizen over de vergoeding van zorg. Het kan dus zijn dat je huidige gecontracteerde zorgaanbieders wijzigen. Dat wil zeggen dat je misschien niet meer naar je huisarts of ziekenhuis kan gaan van je eigen keuze. Let goed op bij het afsluiten welke zorgaanbieders er gecontracteerd staan en welke niet, zo weet je waar je aan toe bent. Door middel van verschillende polissen (budget, natura of restitutiepolis) in de basisverzekering kies jij zelf de hoeveelheid zorgaanbieders waarbij je terecht kunt. Wel zo prettig!

Ik ben alweer bezig met mijn huidige Zorgverzekering vergelijken met andere interessant partijen. Ik wil natuurlijk, net als iedereen, zo goedkoop mogelijk zitten, maar zeker zijn van de beste zorg. Je kunt jaarlijks een aardig bedrag besparen op je zorgverzekering als je goed de tijd neemt om een vergelijking te maken. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar jouw eigen wensen en behoeften, voordat je een zorgverzekering gaat af sluiten. Je kunt namelijk, in de meeste gevallen, niet tussentijds overstappen. Dit kan maar één keer per jaar vanaf half november tot januari. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt, als je gaat scheiden of als je uit het buitenland komt. Verder zijn er een aantal verzekeraars waar je tussentijds met bepaalde redenen je verzekering toch eenmalig kunt wijzigen. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, je baan kwijtraakt, gaat samenwonen of een kind adopteert.

Misschien ben je er nog niet mee bezig, maar het is goed om eens een avondje te gaan zitten voor je zorgverzekering 2018! Wat in ieder geval altijd vast staat is dat de premie van je huidige zorgverzekeraar zal gaan stijgen. Verder worden huidige dekkingen en voorwaarden ieder jaar herzien en aangepast. Last but not least; wist je dat je vaak door overstappen, kunt besparen op aanvullende verzekeringen? Hup…vergelijken dus!

2 gedachten over “Zorgverzekering; vergelijk en bespaar!

  1. Tot dit jaar zat ik prima bij mijn huidige verzekeraar. Alleen heb ik nu een arts die ze niet willen vergoeden. De klacht daarover loopt nog, hopelijk krijg ik op tijd te horen wat eruit komt, maar ik ga me zeker verdiepen in andere zorgverzekeraars.
    Zit alleen met hetzelfde als Linda: als chronisch zieke kom je niet overal in aanmerking voor een aanvullende verzekering en die wil ik graag houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.