Vaak wordt er gedacht dat kinderen geen last kunnen hebben van hooikoortsklachten. Toch hebben kinderen wel degelijk last van de zwevende pollen in de lucht. Maar liefst 30.000 kinderen in Nederland zijn allergisch en hebben te maken met niesbuien, een verstopte neus en geïrriteerde ogen. Dit is extra vervelend in tijden van corona, aangezien niezen aan corona wordt gerelateerd.
Hooikoorts kan geen kwaad, maar het brengt wel vervelende klachten met zich mee. De aanleg voor hooikoorts is vaak al vanaf de geboorte aanwezig. Toch blijkt dat de klachten meestal pas na een paar jaar zichtbaar worden. De kans is groot dat als ouders last hebben van hooikoorts, de kinderen het ook krijgen.
Niemand zit te wachten op een allergische reactie. Om de niesbuien en verstopte neuzen te verminderen en/of voorkomen zijn er een aantal simpele tips voorhanden:

Tip 1: Smeer vaseline rond de neus

Als de kinderen last hebben van hooikoorts kan er vaseline rond de neusgaten worden gesmeerd. Een deel van het stuifmeel blijft dan op het vettige laagje plakken. De vaseline zorgt er dan voor dat het stuifmeel niet de neus in kan.

Tip 2: Spoel de neus

Het stuifmeel dat wel bij kinderen in de neus terecht komt, kan uit de neus worden gespoeld. Het spoelen van de neus is een eenvoudige manier om de neus te reinigen bij hooikoorts. Het spoelt de pollen en slijm weg. Daarnaast zorgt de zoutoplossing ervoor dat het neusslijmvlies kalmeert en er weer makkelijk geademd wordt. “Het vergt even wat handigheid maar als je het gewend bent, kan je neus schoon spoelen met de Rhino Horn een zegen zijn in het hooikoortsseizoen”, aldus Jan van der Borden, KNO-arts np en redacteur Neus.nu.

Tip 3: Reinig de ogen

Wanneer kinderen jeuk aan de ogen hebben, is het verstandig om ze niet in hun ogen te laten wrijven. Pollen die aan de handen zitten, komen op deze manier in de ogen terecht. Dit kan irritaties tot gevolg hebben. Gebruik liever een vochtig washandje en leg deze op de ogen van het kind of spoel de ogen met water.

Tip 4: Was de handen en het haar

Gedurende de dag kleven er veel pollen aan de handen van de kinderen. Het kan onder andere in de haren, op de handen en aan de kleren vastplakken. Was overdag vaker de handen van de kinderen en laat ze een douche nemen voor het slapengaan. De pollen zijn dan afgespoeld en er wordt voorkomen dat het in het bed of op het kussen belandt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.