Ruim een derde (37%) van de Nederlanders heeft last van snotterschaamte, zo blijkt uit onderzoek van Rhino Horn. Zorgeloos snotteren is er duidelijk niet meer bij in deze herfst en winter, al laten veel mensen zich er ook niet van weerhouden om ondanks verkoudheidsklachten alsnog winkels of de werkvloer te bezoeken.

Onderzoeksbureau Team Vier onderzocht in opdracht van Rhino Horn het gedrag van Nederlanders als zij (neus)verkoudheidsklachten hebben. Uit het onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders blijkt dat ‘corona’ sterk in onze gedachten aanwezig is als er verkoudheidsklachten spelen. Bijna de helft van de respondenten (47%) had het afgelopen halfjaar verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus of een loopneus. Bijna twee vijfde van hen (19%) was bang dat deze klachten door corona werden veroorzaakt en overwoog een coronatest te laten uitvoeren.

Thuisblijven of toch naar de winkel?

Een kwart van de ondervraagden (26%) twijfelde op dat moment of zij thuis moesten blijven of niet. Opvallend is dat jongeren meer twijfelden over thuisblijven (39%) dan ouderen (11%).

Ook als men wel besloot de deur uit te gaan met neusverkoudheidsklachten, werden de respondenten regelmatig herinnerd aan corona. Ruim 37% van alle respondenten gaf aan weleens last te hebben gehad van snotterschaamte. Vaak trad dit op nadat er aan hen werd gevraagd of ze andere klachten hadden in verband met het coronavirus (18%), er zorgelijk naar hen werd gekeken (16%), er werd gevraagd of men zich had laten testen (14%) of er nog meer afstand werd gehouden (12%).

Met name tijdens een winkelbezoek (45%) hadden de respondenten last van snotterschaamte door hun (neus)verkoudheidsklachten. Het werk (36%) en gewoon op straat (24%) werden naast de winkel het meest genoemd als plekken waar de respondenten de snotterschaamte ervaren.

Voor mensen die last hebben van allergieën of chronische neusverkoudheid kan deze periode extra vervelend zijn”, zegt Vincent Verhaak, directeur van Rhino Horn. “Het is uiteraard erg belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk de adviezen van het RIVM opvolgt. Maar als je altijd al last hebt van een verstopte neus of loopneus, wat doe je dan? We zien dat veel mensen zich toch schamen als zij zich met een snotneus in het openbare leven begeven. Voor hen is het des te belangrijker dat zij een mogelijkheid vinden om toch snel van de neusverkoudheid af te komen, zodat zij onder schaamte de deur uit kunnen. Een neusspoeling kan daarbij bijvoorbeeld helpen.

Over Rhino Horn

Neusspoelen wordt al decennia gebruikt om klachten door verkoudheid, hooikoorts of andere allergieën te verlichten. Neusspoelen wordt aangeraden door artsen wereldwijd en de Rhino Horn is een vertrouwd medisch hulpmiddel. Met de Rhino Horn is neusspoelen gemakkelijk. De neusdouche is 100% recyclebaar en gemaakt van BPA-vrij kunststof. Neusspoelen met de Rhino Horn is niet alleen eenvoudig, verantwoord en effectief, maar ook nog eens voordelig. Het hoofdkantoor van Rhino Horn Benelux staat in Amersfoort. Voor meer informatie: www.rhinohorn.nl

Over het onderzoek

Onderzoeksbureau Team Vier ondervroeg in de periode 27 oktober tot 2 november 2020 maar liefst 1.461 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De respondenten werd gevraagd naar hun ervaringen en gedrag naar aanleiding van (neus)verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus of loopneus in de afgelopen zes maanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.