Als vrouw heb je misschien wel eens gehoord van de menstruatie cup, maar weet je niet precies wat het is of hoe het werkt. In dit artikel lees je alles over de menstruatie cup: wat het is, hoe het werkt, de voordelen ervan en waarom steeds meer vrouwen ervoor kiezen.

Wat is een menstruatie cup?

Een menstruatie cup is een klein, flexibel kommetje dat in de vagina wordt geplaatst en het bloed opvangt tijdens de menstruatie. Menstruatiecups zijn meestal gemaakt van medische kwaliteitssiliconen of latex en zijn dus helemaal veilig om te gebruiken. Er zijn verschillende soorten en maten menstruatiecups, dus je kunt altijd een cup kiezen die perfect bij je past.

Hoe werkt een menstruatie cup?

De menstruatie cup wordt net als een tampon in de vagina geplaatst, maar in plaats van het bloed op te absorberen vangt het de menstruatie op. Het kommetje maakt een vacuüm wanneer het correct is ingebracht, waardoor het niet kan lekken. De cup kan tot 12 uur achter elkaar gebruikt worden, maar je kunt hem ook vaker uit en in doen als je dat wilt. Als je de cup vol hebt met bloed, dan haal je hem eruit, spoel je hem goed uit met water en plaats je hem weer in. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Waarom zou je ervoor kiezen om een menstruatie cup te gebruiken?

Er zijn veel redenen waarom vrouwen ervoor kiezen om een menstruatie cup te gebruiken, in plaats van tampons of maandverband. Deze redenen kunnen variëren van persoonlijke voorkeuren tot gezondheidsredenen. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een menstruatie cup.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een menstruatie cup is dat het veel beter is voor je lichaam dan andere vormen van menstruatieproducten. Tampons en maandverband absorberen niet alleen het bloed, maar ook de natuurlijke vochtige omgeving in je vagina. Dit kan leiden tot uitdroging, irritatie en vaginale infecties. Menstruatiecups absorberen alleen het bloed, waardoor je vaginale omgeving gezonder blijft.

Een ander groot voordeel van het gebruik van een menstruatie cup is dat het veel milieuvriendelijker is dan andere menstruatieproducten. Tampons en maandverband zijn gemaakt van plastic, katoenen doekjes en bleekmiddel, wat allemaal schadelijk is voor het milieu. Menstruatiecups zijn gemaakt van medische kwaliteitssiliconen of latex, wat beide veel minder schadelijk is voor het milieu.

Ten slotte zijn menstruatiecups ook een stuk goedkoper dan andere vormen van menstruatieproducten. Eenmaal aangeschaft, kun je een menstruatie cup gebruiken voor maanden of zelfs jaren. Dit maakt het een zeer kosteneffectieve optie voor vrouwen die op zoek zijn naar een gezondere en milieuvriendelijkere manier om met hun menstruatie om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.