Het is zover: je kind moet aan de beugel. Of de tanden nu schots en scheef staan, of dat er te veel of te weinig ruimte in de mond is voor volwassen tanden: een beugel kan hier uitkomst in bieden. Het enige probleem is het prijskaartje. Een orthodontist is namelijk niet goedkoop. Hoe kun je nu de kosten zo laag mogelijk houden maar jouw kind wel de beste zorg bieden en belangrijker nog: een mooi gebit?

Hoeveel gaat het kosten?

Hoeveel een orthodontist gaat kosten hangt natuurlijk af van de behandeling. Naast welk soort beugel of soms zelfs soorten beugels kind jouw kind nodig heeft, is er ook nog de vraag voor hoelang jouw kind een beugel moet dragen. Deze twee factoren zijn van invloed op het totale kostenplaatje. Door een afspraak te maken bij een orthodontist, krijg je vaak al een duidelijker beeld van wat je te wachten staat en met welke kosten je rekening moet houden.

Kies jouw orthodontist

Niet alleen is het handig om een idee te hebben van hoeveel je ongeveer kwijt gaat zijn, het is ook van belang om te kijken waar je een beugel laat monteren. De kosten kunnen namelijk ook per orthodontist verschillen. Als je een dure aankoop doet, vraag je vaak meerdere offertes op om een goede prijs-kwaliteitverhouding te kunnen maken. Dit kun je bij een orthodontist ook doen. Vraag meerdere offertes op en laat de orthodontist uitleggen waarom een bepaalde behandeling nodig is en of er goedkopere alternatieven mogelijk zijn. Tip: soms werkt een zorgverzekering samen met bepaalde orthodontisten. Vraag dus vooraf bij je zorgverzekering na of dit het geval is om onvoorziene kosten te beperken.

Kies de beste zorgverzekering

Orthodontie valt vaak niet in het basispakket. In sommige gevallen valt het nog onder de tandartskosten in het basispakket, bijvoorbeeld als er sprake is van een ernstige groei- of ontwikkelingsstoornis van de kaak. In de meeste gevallen is het daarom nodig om je aanvullend te verzekeren voor orthodontie. Kinderen worden dan gratis meeverzekerd met deze kosten. Je zorgverzekering vergelijken is dus erg raadzaam, zodat je de polis kiest die het beste en voordeligste aansluit op het behandelplan van jouw kind.

Tips om de kosten zo laag mogelijk te houden

Denk er bij het zorgverzekering vergelijken ook bij na wat de extra kosten hiervan zullen zijn. Hoeveel ga je per maand voor de polis betalen en is dit minder dan wat de offerte is, dan is het voordelig om je aanvullend te verzekeren. Onderzoek ook of er sprake is van een maximale vergoeding per jaar of voor een totale periode. Zit je er boven, dan moet je bijbetalen wat ongunstig kan zijn. En kijk tenslotte ook naar de dekking die in de polis zit. Is de dekking minstens 2000 euro, dan hoef je je geen zorgen te maken over kosten tot dit bedrag, maar je moet de kosten die hierboven vallen zelf moeten betalen. Ook werken sommige verzekeraars met een vergoedingspercentage van de kosten dat varieert van 75 tot 100%. Tenslotte kan het ook nog zo zijn dat je eerst je eigen risico moet betalen voordat de vergoeding voor de orthodontist ingaat. Houd dus ook rekening met deze kosten wanneer je een overzicht maakt van wat alles kost.

Beeld: Pixabay

One thought on “Hoe kun je de kosten van de orthodontist zo laag mogelijk houden?

  1. Mijn boekhoudster gaf aan dat kosten voor orthodontie na een bepaalde voet ( afhankelijk van het gezamenlijk inkomen) aftrekbaar zijn van de belasting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.