Het is bijna niet voor te stellen dat je kleine meisje of jongetje uiteindelijk uit zal groeien tot een volwassen persoon. Toch gaat die dag ooit komen en dat gaat sowieso een stuk sneller dan dat je denkt. Maar hoe bereken je nou eigenlijk hoe lang je kind (ongeveer) gaat worden? 

De uiteindelijke lengte van je kind wordt voor 80% bepaald door genetische factoren. Dit houdt in dat lange mensen vaker lange kinderen krijgen en de korte mensen dus ook korte kinderen. De berekeningen die je uiteindelijk gaat maken, hoeven niet altijd te kloppen, het is slechts een schatting. De lengte van je kind is namelijk ook zeker afhankelijk van voeding, beweging en eventuele ziektes.

Methode 1: Formule +13cm of -13cm

Wil je graag berekenen hoe groot jouw zoon wordt? Tel de lengte van jou en je (ex)partner bij elkaar op. Tel hier vervolgens 13 centimeter bij op en deel de uitkomst door 2. Wil je berekenen hoe groot jouw dochter wordt? Tel ook hier de lengte van jou en je (ex)partner bij elkaar op, haal er 13 centimeter vanaf, en deel de uitkomst door 2.

Omdat mannen en vrouwen gemiddeld 13 centimeter schelen gebruik je verschillende berekeningen.

Methode 2: Verdubbelen van eerdere lengte

De tweede formule om de lengte van je kind uit te rekenen is nog vele malen simpeler. Voor een jongen neem je de lengte van toen hij twee jaar oud was en vervolgens verdubbel je deze. Bij een meisje verdubbel je de lengte van toen ze achttien maanden oud was. Voilá!

Methode 3: Skeletleeftijd bepalen door röntgenfoto

Je kunt de lengte van je kind ook laten berekenen door middel van de skeletleeftijd. Het berekenen van de skeletleeftijd gebeurt eigenlijk alleen bij kinderen die een groeiachterstand hebben. De skeletleeftijd wordt gemeten aan de hand van de verkalking van botten. De groei van een kind stopt als al het groeikraakbeen in de botten is verkalkt. Door middel van een röntgenfoto is de verkalking goed zichtbaar en kan de skeletleeftijd worden vastgesteld.

Er is ook een handige groeicalculator, neem snel een kijkje. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.