Omega 3 is essentieel voor een goede ontwikkeling van de hersenen van kinderen op jonge leeftijd.  Ik ben eens in de wereld van levertraan en visolie gedoken en kwam terecht bij Möller’s!

De verschillen tussen visolie en levertraan

Visolie komt, zoals de naam al zegt, uit vis en is een geraffineerde olie. Visolie bevat gezonde omega-3 vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze vetzuren hebben een goede invloed op onze gezondheid. Ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hoe herken je een goede omega-3 visolie? 100% natuurlijke visolie zonder chemische toevoeging, is uiteraard het beste. In goede visolie zit antioxidanten zoals polyfenolen, vitamine E (tocoferolen) en vitamine C (ascobraten).

Lang niet iedereen eet voldoende vis, in dat geval kun je het beste visolieinnemen. Visolie is naast de eerder genoemde gezonde effecten, ook goed voor onze botten en huis. Het innemen van visolie is goed voor iedereen. Er zijn veel mensen die een tekort hebben aan vitamine D. Dit aantal verhoogt vaak in de wintermaanden. Het is dan ook verstandig om visolie te nemen. Belangrijke groepen die onder extra aandacht vallen zijn zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Natuurlijk is het voor iedereen belangrijk, om in de gaten te houden dat je geen tekort krijgt aan omega-3 vetzuren en vitamines. Je kunt ook levertraan nemen, dat is visolie. Niet alle visolie is overigens levertraan.

Levertraan is de meest rijke vorm van visolie. Het is niet geraffineerd en wordt verkregen door het stomen van kabeljauw lever. De olie druppelt door het stomen vanuit te lever rechtstreeks in de fles met behoud van alle in de olie aanwezige natuurlijke vitamine A,D en E. Bij reguliere visolie wordt de gehele vis geperst (meestal sardientjes en ansjovis) en daarna wordt de olie geëxtraheerd en worden vitamines toegevoegd.

Levertraan in de zuiverste vorm, is kleurloos of lichtgeel. Levertraan die minder zuiver is, heeft een ranzige smaak. De smaak van levertraan is sowieso niet erg smakelijk. Daarom wordt levertraan tegenwoordig het liefst als capusule ingenomen. Omdat levertraan rijk is aan vitamine D, wordt deze vaak aan kinderen gegeven tegen de Engelse ziekte (rachitis). Waarom is levertraan zo gezond? De omga-3 vetzuren DHA en EPA die in levertraan voorkomen, zijn onverzadigde vetzuren en zijn belangrijke bouwstenen voor onder anderen onze hersenen. Bovendien heeft het een goed effect op het gezichtvermogen en op het hart.

Omega-3 vetzuren

Als je omega-3 supplementen geeft aan je kinderen, zal dat een positieve werking hebben op hun ontwikkeling. Net als bij volwassenen, zorgt visolie voor een sterk immuunsysteem en het draagt bij aan de ontwikkeling van de botten en hersenen. Als je al begint met visolie te slikken tijdens je zwangerschap, heeft dat direct een positief effect op je nog ongeboren baby.

Deze meervoudig onverzadigde vetzuren, hebben de volgende voordelige effecten:

  • verlaagt het cholesterol
  • goede invloed op de oogfunctie
  • positieve invloed op artritis
  • goede uitwerking op hart- en vaatziekten
  • helpt tegen depressies
  • goed effect op de hersensstofwisseling

Een essentieel vetzuur uit omega-3, is alfa-linoleenzuur. Deze wordt namelijk niet door ons lichaam zelf aangemaakt. Deze kun je alleen binnen krijgen via voeding of supplementen. Houd je lichaam gezond met visolie!

Omega 3 voor je hersenen

In je hersenen komt het vetzuur omega-3 DHA veel voor. Als je hersenen groeien en ontwikkelen, neemt de hoeveelheid van dit vetzuur toe. Als je ouder wordt, neemt het vetzuur weer af. Een goede functionaliteit van je hersenen is van belang in het dagelijks leven. Daarom wordt het aangeraden om dagelijks minimaal 250 mg DHA te slikken voor een optimale werking van je hersenen.

Omega 3 voor je ogen

Tijdens je eerste levensfase ontwikkelen je ogen zich aanzienlijk. Als je ouder wordt, gaat de kwaliteit van je ogen vaak weer achteruit. Dit komt doordat de gevoeligheid van de receptoren in je oog minder goed gaat werken. Het DHA vetzuur zorgt voor een goede conditie van je netvlies. Als je dagelijks minimaal 250 mg DHA inneemt, zorg je ervoor dat je netvlies in een zo goed mogelijke staat blijft naarmate je ouder wordt.

Omega 3 voor je hart

Wist je dat je hart per minuut ongeveer 60 tot 100 keer klopt? Visolie draagt bij aan een goede functionaliteit van je hart. Dit komt door de vetzuren DHA en EPA, die je in visolie vindt. Een dagelijkse inname van minimaal 250 mg DHA en EPA wordt aangeraden om je hart gezond te houden.

Omega 3 voor je algemene weerstand

Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam vecht tegen ongewenste ziektes. Visolie bevat vitamine A en D die ervoor zorgen dat je immuunsysteem in optimale conditie is. Daarnaast zorgt vitamine D er ook voor dat je een mooie huid hebt en dat je spieren calcium beter kunnen opnemen. Dankzij de inname van voldoende vitamine D behoud je ook nog eens sterke tanden en botten.

Möller’s Omega-3

Heel eerlijk, toen ik voor het eerst levertraan las, moest ik er een beetje van griezelen. Ik ken dit namelijk alleen uit de verhalen van vroeger…en die waren dus niet echt positief. Het was een vies goedje (wat echt wel goed voor je was), maar waar niemand om stond te springen als er weer een volle lepel aankwam. Toch, stoer als we zijn, hebben we ervoor gekozen om twee producten van Möller’s te testen; Möller’s Double Visolie Capsules voor ons en Möller’s Omega-3 Tutti Frutti voor de kinderen.

Möller’s Double Visolie Capsules

De Möller’s Double visolie capsules zijn geschikt voor volwassenen (ook zwangere vrouwen) en kinderen die de capsules in z’n geheel kunnen doorslikken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze aan de grote kant vind, hoewel ze wel met voldoende water gemakkelijk in te nemen zijn. De capsules ruiken niet erg lekker, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Neem er twee per dag in, bij voorkeur tijdens de maaltijd!

Möller’s Double is een unieke combinatie van natuurlijke omega-3 van vette vis en vitamine A, D en E. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen met een gedocumenteerd effect op verschillende vitale functies in het lichaam. De capsules bevatten dezelfde essentiële voedingsstoffen als de vloeibare Möller’s levertraan, waardoor dit een goed alternatief is en ook zeker handig om mee te nemen op reis.

De omega-3 vetzuren in de Möller’s Double capsules hebben hun natuurlijke triglyceride vorm, wat zorgt voor een betere opname in het lichaam. De visolie komt van vissen die in de schone wateren van de Stille Oceaan zwemmen en dankzij de keurige productie, zuivering en strenge controles levert de eigen fabriek in Noorwegen een goed product wat je met een gerust hart kunt gebruiken.

Möller’s Omega-3 Tutti Frutti

Het Tutti Frutti aroma is aanwezig maar niet overheersend. Onze oudste vindt het niet vies, maar ook niet lekker en de jongste maakt nergens een probleem van. Ik vind zelf de smaak een beetje als een kauwgommetje met fruitsmaak, waar je al eventjes op gekauwd hebt. Goed te doen dus! En het is 1 dessertlepel (5ml) per dag, dus dat valt alles mee. Möller’s Omega-3 Tutti Frutti is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar. Ook zwangere vrouwen en dames die borstvoeding geven kunnen dit product gebruiken. NB: Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding. 

Uitgelichte afbeelding: Black slate table with product rich in omega 3 and vitamin D from Shutterstock/Cegli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.