Zwangere vrouwen zijn niet goed op de hoogte van de adviezen rondom cafeïnegebruik. 57% heeft geen idee hoeveel cafeïne ze veilig kunnen drinken tijdens de zwangerschap. Op dit moment geldt 200 mg als maximale veilige hoeveelheid. Toch denkt 10% van de vrouwen dat het veilig is om meer dan 200 milligram cafeïne per dag te drinken.

Dit blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl onder 895 Nederlandstalige vrouwen. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. De reden hiervoor is dat onder andere een miskraam of laag geboortegewicht vaker lijken voor te komen bij vrouwen die meer dan 200 mg binnenkrijgen. Dat er zoveel onduidelijkheid heerst en zelfs 10% van de vrouwen denkt dat meer dan 200 mg cafeïne veilig is, kan dus schadelijke gevolgen hebben.

Rekenen met koppen

Met hoeveel koppen koffie of thee je aan die 200 mg komt, is lastig te zeggen. De hoeveelheid cafeïne in een kop koffie of thee kan namelijk erg verschillen. Een kop koffie (125 ml) bevat volgens het Voedingscentrum gemiddeld 60 mg cafeïne. Als je gaat rekenen, kom je dan op minstens drie koppen koffie uit. Toch is het advies aan zwangere vrouwen om het bij maximaal twee per dag te houden. Met sterke koffie kan je daarmee namelijk al over de 200 mg heen gaan.

In een beker zwarte thee (250 ml) zit volgens het Voedingscentrum gemiddeld evenveel cafeïne als in een kop koffie (125 ml). Je zou dus veilig drie bekers thee kunnen drinken. Deze regel gaat uit van een gemiddelde. Als je flink sterke thee zet, kan je dus zomaar over de 200 mg heen gaan. Voor de zekerheid zou maximaal twee bekers thee (250 ml) per dag daarom verstandig zijn.

 

Misvattingen rondom thee

Opvallend is dat 45% van de vrouwen denkt veilig meer dan twee bekers thee (250 ml) per dag te kunnen drinken. Bij koffie denkt slechts 10% dat je veilig meer dan twee koppen (125 ml) per dag kan drinken. Wat hierbij mogelijk een rol speelt, is dat vrouwen het verschil tussen echte thee (met cafeïne, zoals zwarte en groene thee) en kruidenthee (zonder cafeïne) niet goed kennen. Zo zijn er veel theesoorten waarbij het misschien niet voor iedereen duidelijk is dat er ook zwarte of groene thee in het zakje zit. Denk bijvoorbeeld aan Bosvruchten, Citroen of Kaneel.

Vuistregels ontbreken

Een andere mogelijke verklaring voor de onwetendheid over cafeïnegebruik, is dat de informatie voor veel vrouwen onduidelijk is. Naast een vragenlijst is er in het onderzoek gekeken naar de beschikbare informatie op internet over dit onderwerp. Dat 57% van de vrouwen niet weet hoeveel cafeïne veilig is, komt waarschijnlijk doordat het rekenen met milligrammen cafeïne lastig te onthouden en toe te passen is. Een aantal kopjes onthouden is veel makkelijker. Voor koffie is er op veel webpagina’s een vuistregel hierover, maar voor thee ontbreekt die meestal.

Advies van 24Baby

Het beste is om tijdens de zwangerschap zo min mogelijk cafeïne binnen te krijgen. Wil je toch iets drinken met cafeïne erin? Dan kan je als vuistregel aanhouden om maximaal twee koppen koffie (125 ml) óf twee bekers thee (250 ml) per dag te nemen. Dit valt ruim binnen de veilige marges. Let er wel op dat ook cola, energydrank en chocola cafeïne bevatten.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.