header-tikkieringDen Haag, 25 juni 2015 – Vandaag ontving de 4 maanden oude Fien haar eerste Tikkie in het kindercardiologie centrum van het VUmc. Kinderen met een hartaandoening en hun ouders maken veel mee. Om kinderen te steunen in dit soms nare en vaak lange traject ontwikkelde De Hart&Vaatgroep samen met de Hartstichting het ondersteuningssysteem de TikkieRing. Het VUmc is het derde kindercardiologisch ziekenhuis die deze aan kinderen met een hartaandoening uitdeelt.

Voor elk kind is een opname, onderzoek of behandeling in het ziekenhuis spannend. De TikkieRing met stoere bedels (Tikkies) en een logboek helpt kinderen hun heftige en vervelende ervaringen te verwerken. De ring vertelt het persoonlijk verhaal van het kind. De TikkieRing helpt het kind dit verhaal makkelijker te delen met familie, vrienden en andere kinderen.

Zo kregen de ouders van de nu tweejarige Isele bij het eerste consultatiebureau te horen dat hun dochter een hartaandoening heeft. Er volgden twee operaties in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis die de Tikkies al eerder uitgaven. Eva, de moeder van Isele, vertelt dat zij veel aan de Tikkies en het logboek hebben: “elke dag als we weer bij Isele op de intensive care kwamen, keken we als eerste in het logboek. Daar schreven de verpleegkundigen echt in hoe het ging met Isele. Ook nu het goed gaat met Isele is het fijn om de TikkieRing en het logboek te hebben. 

Bij elke opname, onderzoek en behandeling hoort een speciale Tikkie. De ring zit in een mooi opbergdoosje. Het bijbehorende logboek biedt ruimte voor onder andere verhalen, tekeningen en foto’s. In het logboek staat ook een symbolisch verhaal: De schatten van Rapatiki. Sinds kort is er ook een online versie van het logboek. Op www.tikkiering.nl kunnen kinderen met een hartaandoening en hun ouders hun ervaringen digitaal bijhouden en desgewenst delen met bijvoorbeeld familie en vrienden.

Het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG en het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC geven sinds 2011 de TikkieRing uit. Eerst als pilot, waarna het zo’n succes bleek dat zij dit initiatief ook officieel omarmden. In het najaar gaat ook het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht de TikkieRing uitgeven.

Meer informatie over de TikkieRing leest u op hartstichting.nl/tikkies

 

De volgende keer in goede-doelen Stichting Muziekids.
Weet u een goed-doel? Neem dan contact op via miranda@kiddowz.net en wij nemen het mee in overleg voor de volgende keer!

Uiteraard stellen wij het delen van Goede Doelen op prijs en reacties zijn uiteraard welkom onder dit bericht!

/Miranda Young

One thought on “TikkieRing voor kinderen met hartaandoening in VUmc enthousiast ontvangen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.