Als blogger moet ik regelmatig een pakket verzenden naar winnaars van verschillende winacties. Het is toch altijd weer een spannend moment, omdat ik regelmatig lees en hoor, dat er niet altijd heel zuinig met pakketjes wordt omgegaan. Natuurlijk moet je wel wel voor zorgen dat je alles goed verpakt, zodat de kans op beschadiging een stuk kleiner is.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een pakket valt of schade oploopt, maar de kans is altijd aanwezig. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en het is altijd goed om voorbereidt te zijn. Niemand zit erop te wachten om een pakketje te ontvangen, te openen en er vervolgens achter te komen dat de inhoud niet meer heel is. Natuurlijk kun je leuk mozaïeken met kapotte bordjes, maar dat is in eerste instantie vaak niet de bedoeling als je iets nieuw aanschaft of overneemt van iemand anders.
Tip 1: Kies voor een stevige kartonnen doos
Allereerst is het dus heel erg belangrijk dat je zorgt voor een goede verpakking om de te verzenden spullen in te doen. Een vuilniszak biedt bijvoorbeeld bijna geen bescherming, dus kies liever voor een stevige kartonnen doos. Deze zorgt ervoor dat de spullen niet geplet worden, op het moment dat er iets zwaars op komt te liggen. Wil je een lichter pakket verzenden, dan zou je kunnen overwegen om een doos te gebruiken van enkellaags karton. Zorg er altijd voor dat de spullen goed in de doos passen en kies anders voor een groter exemplaar. Te veel lucht tussen de spullen en de rand van de doos vergroot de kans dat deze indeukt. Op deze manier kan alles een stuk sneller kapot gaan.
Tip 2: Vul de lege ruimtes op met opvulling
Omdat je wilt voorkomen dat de te verzenden spullen teveel in de kartonnen doos heen en weer schuiven (en om de kans op schade hieraan te beperken) is het verstandig om de lege ruimtes op te vullen. Een handig vulmiddel dat iedereen wel in huis heeft is papier (zoals bijvoorbeeld oude kranten). Vervorm dit tot proppen of strengen en stop dit in de lege ruimtes. Andere mogelijkheden zijn luchtkussens, schuimvlokken of noppenfolie. Voordelen van deze opvulmaterialen is dat het erg licht is en het pakket dus niet zwaarder wordt. Een zwaarder pakket betekent ook extra kosten namelijk….en het zou zonde zijn als je dit moet betalen voor verpakkingsmateriaal toch?
Tip 3: Meerdere producten? Laat ze elkaar niet aanraken
Verstuur je meerdere producten in één zending (en dus in dezelfde doos), zorg er dan voor dat er opvulmateriaal tussen deze twee producten inzitten. Zo kunnen ze ook niet tegen elkaar aankomen tijdens het transport. Noppenfolie werkt hiervoor het beste en het neemt ook nog eens de minste ruimte in beslag. Verzend je producten gemaakt van glas of aardewerk, pak alles dan in ieder geval extra in met dik papier.
Uitgelichte afbeelding: Parcel delivery from Shutterstock/Michael Nivelet